Сезон кліщів у розпалі. Як можна захиститись та що робити, якщо вкусили?

Сезон кліщів у розпалі. Як можна захиститись та що робити, якщо  вкусили?
  • З приходом тепла у вінницьких лісах та парках просинаються кліщі.
  • В минулому році 517 випадків хвороби Лайма було зареєстровано у Вінницькій області.
  • Як правильно видалити кліща, чи потрібно бігти в лікарню і чи допоможе щеплення від енцефаліту?

Вінничанка Сніжана, яка виховує  чотирьох дітей, розказує що протягом останнього тижня двічі виявила у малих кліщі.

— Спочатку ми побачили на плечі у п’ятирічної Зіни. Наступного дня з прогулянки повернувся трирічний Сашко з кліщем на голові. Ми мешкаємо неподалік лісу. Щоразу, коли діти повертаються з прогулянки, я їх ретельно роздивляюсь, — розповідає вінничанка.

Чим небезпечні кліщі і як відбувається зараження?

Іксодовий кліщ - переносник енцефаліту та ще десятка різних інфекцій. Він зустрічається досить рідко. Є ще лісові та польові кліщі. Вони трохи відрізняються за формою і розміром і проходять три стадії дорослішання: личинка, німфа, дорослий кліщ. Кожна з них відрізняється розмірами.

Відео дня

Кліщі зустрічаються майже на всій території України. Вони живуть в траві і кущах, де досить волого, і рідко піднімаються вище 1,5 м від землі. Стрибати вони не вміють. Активні при температурі +5 ° C і вище, в травні-червні кліщів дуже багато.

Як кліщі потрапляють на тіло? Чи можна якось від них захиститися?

Коли людина проходить повз, кліщ хапається за одяг. Він повзе вгору до місця, де, наприклад, штани заходять під футболку, і добирається до тіла. Тому так важливо заправляти штани в шкарпетки, а майку в труси.

За словами Степана Томіна, завідуючого відділу епіднагляду ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗу",  спеціфічної профілактики кліщового Бореліозу або хвороби Лайма не має. Тому потрібно механічно перешкоджати потрапленню кліща на тіло.

У разі нападу кліща, лікар радить не виймати його самостійно, а звертатись у медичні заклади. Дослідити кліща на наявність борелій можна у ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

—  Краще не допускати можливості нападу кліща. В разі відпочинку на природі, чи праці на городі використовувати одяг світлих кольорів (на ньому краще видно комах), з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, голову слід покривати головним убором, — радить Степан Томін.

Від кліщів добре допомагають різні репеленти. Особливо ті, на яких зображена ця комаха. 

Укусив кліщ. Що робити?

За словами завідувача травмпункту дитячої обласної лікарні Віталія Ціхоцького, сезон кліщових укусів припадає на все літо і осінь.

— Люди зараз лікуються в інтернеті, витягують кліщів за роликами в ютубі. Але я не перестану говорити про те, що, коли вас чи дитину вкусив кліщ - найкращим буде приїхати в травмпункт. Батьки починають видаляти кліща самостійно, відривають йому голівку, місце укусу запалюється (адже наковиряли і мама, і тато, і дідусь з бабусею). Потім все одно вони  приходять до нас і процедура видалення кліща (яка в цілому займає кілька хвилин, якщо звернутись одразу) вже набагато складніша, — розповідає медик.

За бажанням, батьки можуть взяти кліща (лікарі дають їх з собою, коли витягнуть) і піти перевірити їх в лабораторний центр на Малиновського, аби визначити, чи не є цей кліщ заражений хворобою Лайма.

Небезпека хвороби Лайма

Хвороба Лайма має досить тривалий інкубаційний період. А початок хвороби по перебігу подібна до досить багатьох захворювань, наприклад до респіраторної вірусної інфекції. Тому потрібно звертати увагу на загальне нездужання, біль у м'язах. В цьому випадку лікар радить обов'язково звернутися за медичною допомогою. І повідомити про те, що було присмоктування кліща. Щоб медики були зорієнтовані на це захворювання. 

Читайте також: В парках та на кладовищах Вінниці кліщі розносять хворобу Лайма

Захворюваність мешканців Вінницької області і України впродовж останніх років зростає. За 2016 рік на хворобу Лайма в області перехворіло 168 людей. У 2017 року хворобу "підхопили" вже 214 вінничан. В минулому році 517 випадків хвороби Лайма було зареєстровано у Вінницькій області.

 

 

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

  • почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм. в діаметрі (у процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см.), у 30-40% хворих еритема не спостерігається;
  • незначний свербіж в місці укусу кліща;
  • часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість;
  • якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. 

У разі появи симптомів потрібно швидко бігти в лікарню. 

До 30% хворих можуть заробити частковий параліч вже після одужання або навіть померти.

Довідка:

  • Кліща можна дослідити на наявність борелій у лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України", що розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Маліновського, 11.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Volodymyr Voychyshyn

    якщо кліщ заліз в тіло,то необхідно капнути на нього олії так,щоб у кліща не було доступу повітря і він вилізе сам...це  перевірено в декількох випадках,особливо ефективно,коли кліщ вже заліз глибоко в тіло...

    Дмитрий Иванов reply Volodymyr Voychyshyn

    це бредятина, що олія якось допомагає! особисто перевіряв. Єдине чим вона може допомогти - це робить більш еластичною шкіру, дещо легше механічно видаляти комаху. Але від олії і комаха стає дуже слизькою, важче її захопити. так що не варто навіть пробувати. Кліща можливо дістати тільки механічно, сам він ніколи не вилізе.

    Александр Павлович reply Volodymyr Voychyshyn

    Volodymyr Voychyshyn
    Клещь закрывшийся в тело/кожу уже не требует воздуха/кислорода так как уже получает его из крови. Так что масло не особо эффективно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up