Тільки температура повітря нагріється до 15-16 градусів - почнуть нападати кліщі

Тільки температура повітря нагріється до 15-16 градусів - почнуть нападати кліщі

За минулий рік, на хворобу Лайма, в області перехворіло 168 людей. Коли потепліє хоча б до 15-16 градусів, піде активізація кліщів і вони знову почнуть нападати на людей. Частина з них може бути інфікована 

За словами Степана Томіна, завідуючого відділу епіднагляду ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗу", 
спеціфічної профілактики кліщового Бореліозу або хвороби Лайма не має. Тому потрібно механічно перешкоджати потрапленню кліща на тіло.

- За минулий рік лабораторний центр дослідив більше 200 кліщів і лише в одному випадку був підтвержений аналіз - зараженість кліща бореліями, - говорить Степан Томін. - Тому це не означає що кожен кліщ інфікований, хоча захворюваність мешканців Вінницької області і України впродовж останніх років зростає. За минулий рік на хворобу Лайма в області перехворіло 168 людей. 

Відео дня

Хвороба Лайма не смертельна, та не є важкою, в тому сенсі що досить гарно піддається лікуванню, за умови що воно розпочате своєчасно. Але небезпека Лайма в тому, що при легкому перебігу, вона часто переходить в хронічні форми і йде ураження сполучної тканини, (артрити), які досить важко лікуються. 
Якщо людина своєчасно звертається по допомогу, лікується, то ця хвороба закінчується повним одужанням. 
  
Тому у випадку присмоктування кліща, потрібно звернутися до лікаря, щоб лікар його видалив. Можна видалити його самостійно, але як показує практика, люди відривають тільце, а сама головка залишається у шкірі. Тож до лікаря все одно приходиться звертатись. 

- Даного кліща можна доставити до нас, в обласний лабораторний центр для дослідження на наявність у нього збудника, - говорить Томін. - Протягом доби ми зможемо вияснити чи є цей кліщ інфікованим. Якщо так, це привід для неодмінного звернення до лікаря, щоб одразу приймати міри.


Хвороба Лайма має досить тривалий інкубаційний період. А початок хвороби по перебігу подібна до досить багатьох захворювань, наприклад до респіраторної вірусної інфекції. Тому потрібно звертати увагу на загальне нездужання, біль у м'язах. В цьому випадку лікар радить обов'язково звернутися за медичною допомогою. І повідомити про те, що було присмоктування кліща. Щоб медики були зорієнтовані на це захворювання.

- Виявити хворобу Лайма лабораторним медотом можна лише тоді, коли виробляться антитіла на даного збудника, тоді проводяться дослідження сироватки крові і саме діагностика, - говорить Томін. - В інкубаційний період, після присмоктування кліща, цю хворобу виявити практично неможливо. 

 


Зараз люди почнуть відпочивати на природі, в цьому випадку варто уникати кущів. Оскільки, кліщ, як правило по деревам не повзає, обирає для цього низькорослу рослиність. Саме з таких рослин він може нападати. 
Бажано на природу виїжджати у закритому одязі, щоб не було відкритих ділянок шкіри. 
Після прогулянок обов'язково, дома зняти одяг та передивитись його. Не завжди так виходить, але лікарі рекомендують щоб одяг був світлих тонів, оскільки кліщ темний і на світлому одязі його легше побачити. 
Ну і звичайно після прогулянки варто оглянути себе, рідних, особливо діток, на наявність присмоктування кліща. Оскільки він присмоктується практично безболісно і людина не відчуває цього. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up