Щоб Вінниця не залишилася без води борги «Водоканалу» погасять з бюджету

Щоб Вінниця не залишилася без води борги «Водоканалу» погасять з бюджету
  • Енергетики збираються відключити обласний «Водоканал» від світла з 23 вересня. Причина — мільйонні борги.
  • Чиновники кажуть, що ця криза виникла через новий ринок електроенергії та збиткові тарифи. У обленерго нарікають, що через несплату боргу вони також несуть збитки.
  • До чого домовилися і чи буде відключення облводоканалу від електроенергії?

У мерії, 19 вересня, провели перемовини між обласним «Водоканалом» і «Вінницяобленерго». Причиною стало попередження енергетиків про відключення «Вінницяоблводоканалу» від електроенергії, оскільки комунальники заборгували обленерго понад 70 мільйонів гривень.

На цьому засіданні кожна сторона конфлікту висловила свою позицію та намагалися знайти компромісне рішення. Раніше повідомляли, що світло на «Водоканалі» вимкнуть з 23 вересня.

Не компенсують збитки

У «Водоканалі» повідомили, що боргують енергетикам понад 72,5 мільйона гривень, і ще 14 мільйонів — винні товариству «Енера Вінниця». 

Відео дня

Директор водопостачальника Олександр Чернятинський причиною цієї кризи називає нове законодавство, яке прийняли для запуску ринку електроенергії та збиткові тарифи.

Це підтвердив заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник і додав:

— Складно говорити, яким чином виходити з ситуації, яка сьогодні склалася, тому що компенсації різниці в тарифах державою не передбачена. Загальна сума різниці в тарифах становить приблизно 240 млн грн по підприємству.

Голова постійної комісії облради з питань житлово-комунального господарства Андрій Ковальов каже, що про таку кризу попереджувала раніше Асоціація Водоканалів:

— Коли Асоціація Водоканалів вперше провела конференцію, було зазначено, що  дія нового закону про ринок електроенергії, а саме – необхідність 100% передоплати, призведе у вересні-жовтні цього року до критичної ситуації по водоканалах по всій Україні. Що в результаті і сталось, — каже Ковальов.

Платитимуть 50 на 50

Гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук розказав, що компромісні рішення для недопущення відключення світла на «Водоканалі» були знайдені: з січня 2019 року було укладено договір реструктуризації боргу, але комунальники не змогли дотриматися графіків виплат.

— Ми розуміємо соціальну важливість об’єкту, тому завжди йдемо на компроміс. Але в цьому ми залишаємося у невигідному положенні для себе і терпимо об’ємні збитки. — каже Поліщук. — Днями ми зустрічалися з керівництвом облводоканалу і отримали від них гарантійного листа, що 19 вересня підприємство погасить пів мільйона гривень боргу і 23 вересня – ще 447 тисяч. Якщо це відбудеться – я можу пообіцяти всім, що відключення не відбудеться. Але тут вже, як то кажуть м’яч на стороні водоканалу.

Мер Вінниці Сергій Моргунов сказав, що для вінничан неприпустимо зупинка Водоканалу, який надає водопостачання та водовідведення городянам. І запропонував компромісне рішення:

  • Прийняти рішення про заборону відключення електроенергії облводоканалу. Ініціатива має надходити від обласної ради, яка є власником «Вінницяоблводоканалу»
  • Розпочати процес реструктуризації, де борги «Водоканалу» сплачуватиме обласний та міський бюджет, у рівних частинах «50 на 50»

— Якщо хтось думає, що обласна рада повинна відійти в бік, то це неправильна позиція. Водоканал є підприємством обласного підпорядкування. І в першу чергу ініціатива повинна йти від обласної влади, в якій сумі ви готові нині підтримати підприємство. Уявіть собі, що стануть каналізаційно-насосні станції та перестануть перекачувати стоки?! Тому сьогодні всі мають відчувати відповідальність за ситуацію, що склалась, — каже Моргунов.

До чого домовилися?

За результатами засідання комісії було ухвалено рішення: заборонити відключення від електроенергії водоканалу, за тиждень разом з обласною радою, сесія якої відбудеться 26 вересня, та облдержадміністрацією знайти механізми фінансової підтримки цього підприємства та налагодити контроль за його господарською та фінансовою діяльністю. 

Нагадаємо, майно обласних «Водоканалу» і «Теплоенерго» хочуть передати на баланс Вінниці

Читайте також:

Текст написаний за матеріалами прес-служби Вінницької міськради. Фото: vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юра

    Збс. От в нас люблять затикати діри за рахунок інших.
  • Артішок

    Якось цей борг зненацька виринув у інформаційному просторі. Чи не віртуальний він часом?

    Ols Kat reply Артішок

    I Енера якось несподiвано нарисувалась
  • Грицько Штахета

    Борги треба гасити не з обласного та міського бюджету, а з бюджету пана Чернятинського. Хай для початку продає свій автомобіль і почне катати на роботу тролейбусом або веліком. А ось коли він почне сам пити воду що подає його підприємство - отоді дозволити йому купити "Жигуля" савєцьких років )))
  • Ols Kat

    Вони ж казали що борг ЧОТИРИ мiльйони, звiдки 72, звiдки ще 14??? https://vn.20minut.ua/Podii/oblasniy-vodokanal-poyasniv-chomu-energetiki-vidklyuchayut-yih-vid-svi-10940433.html

    Грицько Штахета reply Ols Kat

    Володька, не позор мене, навчись читати. На тому посиланні що ти кинув ясно написано - "це поточний борг за серпень, розміром 4 мільйона гривень та аванс за вересень." А ті всі мільйони не за місяць нагоріли. Хай пан Чернятинський походе по ВУЗах, пошукає зйомну квартиру, там у бабців на вахті спеціальні зошитки є. Бо оте все в нього треба забирати - https://declarations.com.ua/declaration/nacp_933c455f-708f-4080-9f1b-e50f3cf1edce

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up