Що зміниться у липні для вінничан: зростання пенсій, зміни для водіїв, нові штрафи за паління

Що зміниться у липні для вінничан: зростання пенсій, зміни для водіїв, нові штрафи за паління
У липні збільшили прожитковий мінімум. Це вплине на низку соціальних виплат, спричинить зростання пенсії, але мінімальна зарплата залишилася без змін
  • Липень принесе низку грошових змін: прожитковий мінімум підвищили, що вплинуло на розмір пенсій, аліментів та допомог на дитину.
  • У перші дні цього місяця відновлять повноцінний рух на перехресті з Центру до Старого міста, а рух на Привокзальній впорядкують ще одним світлофором.
  • До того ж електронні сигарети прирівняли до звичайних, й за їх куріння в громадських місцях також передбачені штрафи.

Прожитковий мінімум — «всьому голова». Через його зростання у липні зростуть й низка інших соціальних виплат, серед яких є й пенсії.

Також від сьогодні зросла плата за проїзд в муніципальних автобусах Вінниці — з 8 до 12 гривень. Ще пільгове розмитнення авто з-за кордону скасоване, та є підстави, що «автоцивілка» здорожчає на 10-20%. Які ще зміни принесе цей місяць? 

Пенсії, зарплати та дитячі виплати 

Через те, що мінімум для непрацездатних осіб зріс до 2 тисяч 27 гривень, то у липні зростуть пенсії для всіх категорій. Мінімальний розмір пенсійної виплати підвищиться на 93 грн та становитиме 2 тисячі 27 гривень, а максимальний — піднімуть на 930 гривень до рівня 20 тисяч 270 гривень.

Відео дня

Мінімальна зарплата не змінилася: її законодавчий рівень становить все ще 6 тисяч 500 гривень. Однак оплата праці працівників, які отримують зарплату за посадовими окладами, індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб — 2 тисячі 600 гривень. Мають бути проіндексовані усі надбавки, премії, доплати, які мають постійний характер.

А ще зростання прожиткового мінімуму вплинуло на низку дитячих виплат:

  • мінімальний розмір аліментів, який не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Для дітей у віці до 6 років тепер це 2201 грн; для дітей віком від 6 до 18 років — 2744 грн. Зауважимо, що індексуються лише ті аліменти у твердій грошовій сумі, визначені судом.
  • мінімальний розмір декретних виплат непрацюючим, які не можуть бути меншими, ніж 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи. В залежності від тривалості декрету (періоду вагітності та пологів), з 1 липня декретні виплати непрацюючим встановлені на рівні: 126 календарних днів відпустки — 2730 грн; 140 календарних днів відпустки — 3 033,33 грн; 180 календарних днів відпустки — 3 900 грн.
  • розмір допомоги одиноким матерям, яка призначається в тому випадку, якщо отриманий за попередні 6 місяців середньомісячний дохід сім'ї на дитину менший за прожитковий мінімум для дітей відповідного віку. Отже, тепер максимальний розмір допомоги дорівнює: для дітей до 6 років — 2 201 грн; для дітей з 6 до 18 років - 2744 грн; для дітей 18-23 років, що навчаються у вишах на денній формі навчання - 2 600 грн.

Міські зміни цього місяця

З 1 липня збільшили вартість проїзду в муніципальних автобусах. Відтепер разова поїздка коштує 12 гривень замість 8. Причиною підвищення тарифу на проїзд є кількаразове здорожчання пального, у порівнянні з літом минулого року.

Тож вартість поїздок в громадському транспорті зараз така: 8 гривень — тролейбус/трамвай, 12 гривень — муніципальний автобус; 15 гривень — проїзд в маршрутках по місту, 18 гривень — на маршрути №30А, №30Б та №33А та №25Н.

6 липня мають завершити капітальний ремонт перехрестя Коріатовичів-Оводова. Там будівельники облаштовують кільцеву розв’язку замість світлофорів. Вартість робіт за договором підряду, нагадаємо, 12,8 мільйона гривень.

І якщо з того перехрестя світлофори прибрали, то на вулиці Привокзальній, на переході до ринку, поставили. Його незабаром увімкнуть. 

Світлофор працюватиме за різними режимами залежно від часу доби: з 7-ої ранку до 19-ї години вечора світлофор працюватиме у звичному режимі. Решту часу доби – «за вимогою» пішоходів. А з опівночі до 07.00 — у режимі «жовтого миготіння». 

За попередніми розрахунками, тривалість циклу світлофора буде 60 секунд: транспортна фаза — 42 секунди та пішохідна — 18 секунди.

Штрафи за куріння вейпів та айкосів в громадських місцях 

Електронні пристрої для паління прирівняли до звичайних сигарет. Від 1 червня 2022 року заборонено продавати неповнолітнім електронні сигарети та «айкоси», а від 11 липня — курити електронні сигарети, «айкоси» у громадських місцях.

За порушення передбачені такі штрафи:

  • за продаж електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання неповнолітнім — 1020 грн, за повторне порушення — 10 тисяч 200 гривень;
  • за куріння електронних сигарет у громадських місцях — 1000 грн, за повторне порушення -10 тисяч гривень;
  • за куріння в кафе, барах і ресторанах — 3 тисячі гривень, якщо порушення вчинене повторно, штраф — 15 тисяч гривень.

Новини для автовласників

Пільгове розмитнення авто, яке ввозять з-за кордону — скасували. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7418. Тепер ті, хто ввозять з-за кордону авто, повинні будуть заплатити ПДВ та акциз. Покупці електрокарів матимуть пільги: їх звільнили від сплати пенсійного збору.

А ще збільшили розмір страхових виплат по «автоцивілці», що спричине зростання вартості страховки на 10-20%. Зокрема, розміри виплат зростуть таким чином:

  • зі 130 до 160 тисяч гривень у разі шкоди майну,
  • з 260 до 320 тисяч гривень у разі шкоди життю та здоров'ю (в розрахунку на одного потерпілого).

Зростає і гранична сума для самостійного оформлення ДТП за європротоколом — з 50 до 80 тисяч гривень. А наприкінці липня — з 24 числа і до трьох місяців після завершення воєнного стану — зміняться правила отримання водійських прав.

Спочатку потрібно буде пройти теоретичне навчання в автошколі, отримати свідоцтво та скласти в будь-якому сервісному центрі МВС теоретичний іспит. При цьому теорію можна вивчати дистанційно (через Zoom, Skype, Google Meet тощо).

Після цього знову треба буде пройти практичне навчання в автошколі, після якого майбутній водій складатиме практичний іспит та отримуватиме посвідчення водія. Люди, які після складання теоретичного іспиту, тимчасово виїхали в інші міста, можуть скласти практичний іспит в будь-якому сервісному центрі МВС. Раніше ця процедура відбувалась виключно за місцем реєстрації.

 

Читайте також:

Замість газ збута у вінничан «Нафтогаз». Як повернути переплату?

Як поставити на облік авто за дві години через електронну чергу? Ми перевірили

Пальне дороге, а скільки коштує придбати велосипед у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Любовь Поляшова

    За якою формулою здійснюється перерахунок пенсій.

    Катя Заверюха reply Любовь Поляшова

    Любовь Поляшова
    У своі формули хто получає50 тис тим підвищать
    А у кого 2000тим добавлять десь гривень 30 і відзвітують що повисили.
  • Олег Каськов

    А ціни? Наскільки зростуть ціни?
  • Читач88

    Коли востаннє штрафували за куріння в громадському місці, особливо на зупинці міського транспорту?
  • Роман Пелих

    Можна ввести смертну кару для посадових осіб,корупції не буде...

    Тыдыш reply Роман Пелих

    ну да. ну да. Китай в приклад поставте ще. Де вже 20 років за корупцію розстрелюють-розстрелюють а вона як була так і є.

    Корупцію перемогти не можливо, її можливо лише очолити)))

    Закони треба приймати такі, щоб не допускли можливості корупції. І піднормативні законодавчі акти приводити до їх вимог а також внутрішньовідомчі документи мають бути прописані так, щоб не допускали двоякого трактування.

    А в нас, що не закон то 122 (приблизно) виключення в умовах його застосування. А в нижчих по рангу документах взагалі прописано приблизно так: "неможна. але якщо дуже хочеться або треба то трошки можна". звідси і корупція.

keyboard_arrow_up