Пальне дороге, а скільки коштує придбати велосипед у Вінниці?

Пальне дороге, а скільки коштує придбати велосипед у Вінниці?
  • Як тільки пальне подорожчало, люди почали задумуватися про альтернативи: самокати, моноколеса, гідроскутери. Ну і, звісно, велосипеди. Саме їх на вулицях Вінниці можна побачити найчастіше. 
  • Ми дізналися у трьох вінницьких спеціалізованих магазинах, скільки нині коштує придбати двоколісного.

Велосипед — це той вид транспорту, який більшості перший спадає на думку, коли людина задумується про заміну автомобіля чи громадського транспорту. Це і корисно для здоров'я, і дешевше у догляді, ніж авто, і екологічно.

Вінничанин Микола розповідає, що ще кілька років він цілковито пересів на велосипед у межах міста. 

— Я пересів на велосипед, коли ще маршрутка по 6 гривень була за проїзд. Відтоді на двоколісному їжджу в будь-які точки міста та за будь-якої погоди. Так, пристосувався до подальших здорожчань проїзду в громадському транспорті та піклуюся про своє здоров'я, — розповідає 60-річний Микола. 

Відео дня

Скільки коштує купити велосипед

У трьох вінницьких магазинах ми дізналися, скільки коштує обзавестися двоколісним. Обирали такий: для їзди Вінницею; бюджетний, але не найдешевший варіант. Ціна велосипеда формується багатьма чинниками: брендом, якістю навісного обладнання, матеріалом рами та інших компонентів тощо. 

Найперше, що ми зауважили, що велосипеди нині — недешеве задоволення. Як говорять продавці, вони зросли в ціні у порівнянні з минулим роком. 

Діапазон цін може коливатися від семи тисяч гривень і до 80 тисяч.

У магазині «Вело-Дрім», як пояснив нам консультант Ігор, зараз міський велосипед польського бренду та українського коштують від 10 до 13 тисяч гривень. 

— Той, що українського виробництва за 10 тисяч, то у нього планетарна втулка на трьох передачах, 28-дюймові колеса, є кошичок. Польський майже такий самий, але, до прикладу, має інший вид рами, — розповідає продавець-консультант. — Ті варіанти, що мають сім передач і більше, вже дорожчі. Оскільки в країні є проблеми з бензином, то попит цього року на велосипеди, звісно, великий. 

У «ВелоХаусі» нам розповіли, що зараз у них немає сплеску продажу велосипедів. Кажуть, весною завжди починається сезон. Але продавець-консультант В'ячеслав пригадує, що, до прикладу, коли розпочалася пандемія коронавірусу, тоді у них був сплеск купівлі дешевого сегмента велосипедів, лише для пересування містом. 

— Зараз дешевий міський велосипед — це мінімум 10-11 тисяч гривень. Звісно, є дешевші, але ми займаємося якісними велосипедами. Наприклад, словацької компанії Kellys або американської Schwinn. Це брендові двоколісні, міський велосипед Kellys коштує приблизно 22 тисячі, — розповідає В'ячеслав. — Хороші міські велосипеди йдуть з трьома швидкостями. Популярні також серед вінничан кросові велосипеди, якими можна виїжджати за межі міста. Ціна від 15 тисяч гривень. 

У магазині можна знайти двоколісних і за 80 тисяч. Як пояснює продавець, ціни на велосипеди виросли у 20-30% через курс долара. 

— Мінімум, на що треба розраховувати — це велосипед за 10 тисяч. Якщо за ним доглядати, то декілька років Вінницею спокійно можна їздити. Головне, щоб двоколісний був легкий і складався більшою мірою з алюмінієвих компонентів. Тоді він легше і краще працює, — каже фахівець. — Дешеві велосипеди сталеві, вони важкі та не мають накату. 

За словами В'ячеслава, зараз у них майже немає постачання, тримаються на тих запасах, які були до повномасштабної війни, й лише іноді щось приїжджає.

А у магазині велосипедів «ВелоЛіга» найдешевший варіант велосипедів українського виробництва стартують з 14 тисяч гривень. 

 — З моменту відкриття магазину, ми ніколи не орієнтувалися на дешеві велосипеди, бо це викинуті гроші на вітер. Такий велосипед постійно ламається, і дати на нього гарантію неможливо, — пояснює консультант Леонід. — Велосипед має бути таким, що їдеш і хочеться їхати. У нас велосипеди нині стартують з 14 тисяч гривень.

Наприклад, Леонід розповів нам про велосипед Leon за 14 тисяч. Це український виробник. Каже, при належному обслуговувані, цей велосипед буде добре служити. Лише зауважує, що на велосипеді не можна їздити взимку, бо він тоді псується у десятки разів гірше, ніж влітку. 

— Якщо говорити про закордонних виробників, то, наприклад, можу порадити велосипед чеського виробника AUTHOR, його бюджет починається з 17-18 тисяч, — каже Леонід. 

Якщо ж крутити педалі ви не хочете, то можете придбати електровелосипед. Вартість такого у Вінниці в середньому — 40 тисяч гривень. 

Поради велосипедиста

Раніше ми публікували матеріал з порадами велосипедиста із багаторічним досвідом, а нині волонтера, Олександра Царевського. Прочитати можете ТУТ

Коротко переповідаємо, на що, за його словами, варто звертати увагу при виборі двоколісного:

  • Найголовніше, щоб велосипед підходив людині по росту. Ростовка велосипеда — це співвідношення висоти та довжина рами. Таблиці ростовок можна знайти в інтернеті, або уточнити безпосередньо під час купівлі. 
  • Для Вінниці найкраще підійде міський або гібридний велосипед з кількома передачами. Це для спокійної розміреної їзди.
  • Обов'язково потрібно ще подбати про свою безпеку. Найперша покупка — спереду яскравий ліхтарик і ззаду червоний. Не забувайте й про шолом. 


Читайте також:

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?

Велосипед, самокат, таксі: на чому швидше та дешевше пересуватися Вінницею?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Serpentas Maxima

    Раджу піти у ломбард, там часто є непогані уживані велосипеди, яких удосталь до поїздки містом,  а продають їх за 2-3 тисячі

    Падонак Аццкий reply Serpentas Maxima

    Это хороший совет,  но только для опытных велосипедистов. Если я последний раз катался,  будучи подросткам,  да и то велик мне папа ремонтировали,  то вряд-ли я смогу отличить  хорошее предложение от откровенного металлолом,  на котором я, в лучшем случае,  до дома доеду,  а потом окажется, что в Украине запчастей к нему нет,  а заказывать обойдется дороже, чем новый купить.  Покупка вела в магазине хороша тем,  что он дает гарантию, а также они обычно занимаются ремостом и обслуживанием

keyboard_arrow_up