Велосипед, самокат, таксі: на чому швидше та дешевше пересуватися Вінницею?

Велосипед, самокат, таксі: на чому швидше та дешевше пересуватися Вінницею?
  • Дефіцит пального і високі ціни змушують людей пересідати на таксі, або користуватись прокатними сервісами самокатів і велосипедів. 
  • Журналіст 20minut.ua обрав єдиний маршрут від Замостя до центру Вінниці. І перевірив, на чому їхати дешевше, а десь навіть і швидше. 

Через паливну кризу в Україні все більше людей замислюється про альтернативу приватному авто. Розв'язати проблему у межах міста міг би допомогти громадський транспорт, але влітку у ньому може бути занадто спекотно, а відповідно некомфортно.

Хтось вже пересів на власний велосипед або самокат. Однак не всі охочі мають таку альтернативу чи можуть дозволити собі її придбати. 

Саме тут на допомогу можуть прийти електросамокати, муніципальні велосипеди й таксі. Ми обрали маршрут від Будинку офіцерів (Замостя) до Вінницького міського суду (Центр) та скористалися усіма цими способами. Ось, скільки це коштувало та тривало.

Відео дня

Таксі

У Вінниці є чимало служб таксі. Частина з них має власні мобільні застосунки, що в них можна замовити машину. Аби не відкривати їх усі та не витрачати час на пошук найдешевшого варіанта, я скористався додатком Taxi Scanner (більше про нього ми розповідали ТУТ). Його створили спеціально для порівняння вартості проїзду в різних службах.

Зазвичай у застосунку показується шість служб: Uber, Bolt, Opti, OnTaxi, Taxi 838, Uklon. Цього разу останні дві служби чомусь не зобразило. А з чотирьох інших найдешевше було їхати «болтом» — за 55 гривень. Безпосередньо у додатку Bolt замовити машину вдалося ще дешевше — за 48 гривень.  

Машину я чекав обіцяні три хвилини. Після приїхала Toyota Avensis. У салоні приємно пахло, грала ненав’язлива музика, водій не намагався зав'язти бесіду, працював кондиціонер.

Ми двічі зупинялися на світлофорах. У затори не потрапили. До місця призначення діставалися не Соборною, а через Магістратську. У підсумку до суду я дістався рівно за п’ять хвилин. 

Відстань: 2,2 кілометра
Вартість: 48 гривень
Тривалість: 5 хвилин

Електросамокат

Наразі у нашому місті працює три служби прокату е-самокатів: E-wings, ECOS, Bolt. Вартість першого — 9 гривень за розблокування і похвилинна тарифікація — 1,99 гривні за кожну хвилину поїздки. Оренда другого коштує — 5 гривень розблокування плюс 2 гривні за кожну хвилину поїздки. Врешті, третій обійдеться у 5 гривень за розблокування та 1,5 гривні за кожну хвилину поїздки. Обираємо Bolt, оскільки він найдешевший.

Зазвичай самокати цієї компанії можна зустріти де завгодно. Біля міського суду ми знаходимо таких два. Заходимо у застосунок та з легкістю орендуємо його. 

Якщо раніше ми вже їздили на самокаті, то ніяких проблем із керуванням у вас не виникне. Якщо ні, то навчитися керувати можна доволі швидко: є лише газ, гальма та дзвінок, як на велосипеді.

Перед першою поїздкою потрібно буде прив’язати до додатка банківську картку. Після оренди з неї спишуть 50 гривень для оплати електротранспорту — якщо ж використаєте не всю суму, сервіс поверне залишок на вашу картку.

Ніякого фізичного навантаження під час поїздки ви не відчуваєте. На самокаті дуже легко маневрувати між пішоходами, велосипедистами, нерівностями на асфальті чи плитці тощо. Максимальна швидкість — 25 км / г. 

Зупинятися доводиться на світлофорах та перед «зебрами», через які за правилами потрібно перевозити самокат, а не проїжджати по них. 

Також не варто забувати, що перед вами на самокаті їздило чимало незнайомих вам людей, тому перевірити перед поїздкою справність гальм, дзвінка та обробити кермо антисептиком, зайвим не буде. 

Відстань: 2,2 кілометра
Вартість: 24 гривні
Тривалість: 13 хвилин

Nextbike 

Це єдина мережа громадського велопрокату у нашому місті. Має майже двісті велосипедів та 25 станцій у різних мікрорайонах міста. 

Для користування вам також знадобиться встановити однойменний додаток та прив’язати до нього банківську картку. На відміну від попередніх різновидів транспорту, ви маєте поповнити баланс мінімум на 100 гривень. Використати ці гроші можна у будь-який зручний для вас момент. 

Система прорахунку вартості проїзду тут також відрізняється: користуючись Nextbike  ви платите погодинно. Перша година коштує 25 гривень (навіть, якщо ви проїдете п’ять хвилин, з вашого рахунку спишуть вартість годинної поїздки), друга також 25, а третя вже обходитиметься у 50 гривень. Також ця мережа велопрокату має систему абонементів. Детальніше про неї можна дізнатися ТУТ.

Крім очевидного плюсу, що з перелічених у цій публікації видів транспорту, Nextbike є найбільш корисним для здоров’я, він має й очевидний мінус у літню спеку. Якщо користуватися ним не рано-вранці чи пізно ввечері, з великою ймовірністю ви сильно спітнієте. Це особливо неприємно, якщо після звершення поїздки вам повертатися, скажімо, до офісу. Також не варто забувати, що люди, які не ведуть активний спосіб життя, можуть з незвички сильно втомитися. 

Загалом труднощів у пересування містом на велосипеді немає. У чимало локацій можна дістатися мережею велодоріжок, а у місцях, де вони відсутні, можна без проблем ділити тротуар або дорогу з іншими учасниками руху. 

Відстань: 2,2 кілометра
Вартість: 25 гривень
Тривалість: 15 хвилин

Читайте також:

На АЗС у Вінниці нові правила: скільки палива тепер можна купити

У Вінниці працює мобільний додаток Taxi Scanner. Він порівнює ціни на таксі у різних службах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • AK

    На  E-wings потрібно вносити 600 грн завдатку і через тиждень вони назад повертаються. А якщо поїздок 2-3 в день * 5 днів, то у них на рахунках буде 5000-6000 грн сидіти. Сервіс для лохів.

    AK reply AK

    Простіше вже самокат купити на літо.
  • Сева Симоненко

    На трамвае

    AK reply Сева Симоненко

    А головне безпечно. Наш народ їх не цінує, бо не бачив, який кошмар у інших містах з трамваями твориться. Наша мережа досить пристойна.

keyboard_arrow_up