Що буде з Вінницькою районною лікарнею і чому медики проти

Що буде з Вінницькою районною лікарнею і чому медики проти
Медики не погоджуються на передачу лікарні на баланс міської ради Вінниці. Вони побоюються, що їх звільнять, а медзаклад закриють, бо у обласного центру вдосталь лікарень
  • «Залиште все як є. Громада проти», — так медики висловлювали свою незгоду на передачу Вінницької ЦРЛ на баланс міської влади Вінниці.
  • Чиновники, натомість, запевняли, що персонал не звільнять, пацієнтам з сіл продовжать надавати медичну допомогу.
  • Для чого тоді перехід закладу з «району до міста» та про що домовилися сторони конфлікту?

Кілька десятків людей, 20 січня, протестували під стінами Вінницької районної ради. Це були медики Вінницької районної лікарні, які таким чином, висловлювали незгоду на передачу їхнього закладу на баланс Вінниці. Бо в цьому вбачають тільки своє звільнення та ліквідацію лікарні.

«У нас тепер Феофанія»

— Ми хочемо, щоб наша лікарня збереглась. Переживаємо, що після передачі місту нас просто звільнять, — говорить пані Євгенія.

Жінка працює медсестрою і каже, що колектив в лікарні професійний та їй буде жаль його втратити. З гордістю в голосі говорить, що з початку пандемії жодна людина з персоналу не звільнилась.

Відео дня

— Навіть вагітна Таня (теж медсестра - авт.) до «ковідних» хворих ходила, — розказує Євгенія. — А ви подивіться на наші палати після ремонту! У нас тепер «Феофанія», всі до нас хочуть йти лікуватися. І депутати в нас лежать, і їхні батьки. А тепер це просто взяти віддати і закрити?

Медсестри Вінницької районної лікарні. Євгенія у рожевому пуховику, Ірина праворуч на фото

Її колега, медсестра-господарка Ірина Баранчук розповідає, що про передачу лікарні «з району в місто» дізнались в Інтернеті.

— Нас просто поставили перед фактом — ви переходите на баланс Вінниці. Все, крапка. Ми не хочемо, щоб нас звільняли. Попри велике навантаження ми продовжуємо працювати і будемо робити це надалі, — говорить Баранчук.

Головний лікар Вінницької ЦРЛ Олександр Кривов’яз розповідає, що жодна реформа не приводила до того, що медичних закладів ставало більше.

— Ми думаємо, що після передачі місту наш заклад просто ліквідують: для чого Вінниці ще одна лікарня? У них три пологових, три клінічних лікарні, лікарня швидкої меддопомоги, які надають багатопрофільну медичну допомогу населенню, — розказує Кривов’яз.

Олександр Кривов'яз, головний лікар Вінницької ЦРЛ

Далі головний лікар закладу розлого поділився побоюваннями, які мають медики щодо переходу до міста.

— Нам ніхто не говорить, в якому ми будемо статусі після переходу з району в місто. В нас сім медичних кафедр Медичного університету Пирогова. Подекуди, ми можемо надавати послуги третинної ланки медицини, чого немає у більшості районів області! — каже Олександр. — А ще ми зараз «ковідна» лікарня на 180 ліжок і забезпечена киснем на 80%, приймаємо пацієнтів з усієї області. Але пандемія закінчиться, а чи станемо ми знову багатопрофільною лікарнею, як до «ковіду»? Відповіді на це питання в мене немає.

Навіщо передавати лікарню місту

Протестувальники стояли під радою до третьої години, а далі їх запросили до сесійної зали. Там на їхні питання відповідали міські чиновники та голова райради. Записали їхню розмову в форматі питання-відповідь.

— Чому районна рада передає лікарню на баланс Вінниці?

— Це вимога законодавства. Закон №1009 чітко встановлює, що після завершення реформи адміністративного устрою (у Вінницькій області створили 63 громади та 6 районів - авт.) всі об'єкти спільної комунальної власності району передаються тим ОТГ, в межах території яких вони розташовані. Не виконавши цей перехід районна лікарня не зможе отримувати фінансування як з Нацслужби здоров'я України, так і за рахунок місцевих бюджетів, — відповідав голова райради Ігор Шутак.

Ігор Шутак, голова Вінницької райради. До місцевих виборів-2021, він багато років був директором департаменту комунального майна міськради Вінниці

— А чому не можна залишити районну лікарню в підпорядкуванні Вінницької районної ради? Нас це влаштовує.

— Після фінансової децентралізації, коли обов'язки та бюджетні кошти передали на місцеві громади, у району залишився бюджет 5,8 мільйона гривень. Це на 2021 рік. У 2020-му ми мали більше 280 мільйонів гривень, — відповів Шутак. — Один з обов'язків, що залишився у районної ради, це передача майна на новостворені ОТГ, які будуть їх утримувати, розвивати та опікуватися. Бюджету Вінницького району не вистачить, щоб утримувати районну лікарню надалі.

Як потім сказав головний лікар Вінницької ЦРЛ Олександр Кривов'яз, в 2020 році вони отримали дотацію з районного бюджету на 4,4 мільйона гривень. Ці кошти пішли на сплату енергоносіїв.

Як бути персоналу та пацієнтам з району

— Який отримає статус лікарня після переходу на баланс міста? Що буде з працівниками? Якщо, звісно, перехід відбудеться

— Заклад буде прийнятий як окрема юридична одиниця. Стане комунальним підприємством, Вінницькою міською лікарнею, поки без номера. За чинним законодавством, зміниться тільки власник (ним стане Вінницька міська рада) і статут, — відповіла Галина Якубович. — Усі, хто працював — буде працювати. Міська рада надаватиме медикам, які працюють з ковідними хворими, муніципальні надбавки — до 15 тисяч гривень. Міська рада візьме на себе обов'язок оплату комунальних послуг у лікарні, забезпечення засобами індивідуального захисту, на ліки, бо НСЗУ оплачує тільки 20% від вартості ліків. Можу запевнити, що ніякої реорганізації, оптимізації кадрів не передбачається.

— Вінниця нас ліквідує як тільки закінчиться «ковід». Бо в нас такі ж відділення, як і в міських лікарнях.

— Після пандемії ваша лікарня продовжить функціонувати як медичний заклад, — говорив директор департаменту охорони здоров'я Олександр Шиш. — У 2018-2019 році міські лікарні та районна лікарня працювали в умовах медичної конкуренції. І місто, і район брали ті пакети Нацслужби здоров’я (далі — НСЗУ), на які є попит серед населення. У 2018-2019 роках Вінницька районна лікарня працювала в таких же умовах, як і міські заклади: було міське ЛОР-відділення і у в районній лікарні було таке ж відділення. Його ж не закрили, бо в міських лікарнях вже є ЛОР-відділення, правда? Бо на вас був попит. «Ковід» закінчиться, але пацієнти ж будуть.

Олександр Шиш, директор департаменту охорони здоров'я міськради

— А як же наші пацієнти з району? Якщо ми станемо міською лікарнею, то не зможемо надавати їм медичну допомогу

— Для жителів Вінницького району нічого не зміниться. Всі фахівці, які працюють в лікарнях знають, що мешканець будь-якої територіальної громади, який має направлення від сімейного лікаря, може звернутися в будь-яку лікарню. Люди самі визначають, де хочуть отримати медичну допомогу. Гроші за надані послуги оплачує НСЗУ. Тому, якщо жителі Вінницького району звикли отримувати допомогу у Вінницькій районній лікарні, то вони і продовжать її тут отримувати. Навіть, коли лікарня стане міською, — сказала Якубович.

Галина Якубович, заступниця міського голови Вінниці

Пропозиції та підсумки

Депутати в сесійній залі висловлювали різні варіанти вирішення проблеми — від «залишити лікарню в спокої, а фінансувати її мають всі ОТГ Вінницького району», та до «потрібно передати лікарню місту, щоб вона продовжила працювати». Принагідно, що медики підтримували оплесками тільки пропозиції про «залишити все як є».

Депутатка Вінницької міської ради Олена Верлан розповіла кілька варіантів вирішення питання.

— Закон про місцеве самоврядування чітко визначив, що відповідати за діяльність закладів охорони здоров'я повинні ради. Там немає визначення чи це має бути міська, або селищна, районна і так далі. Якщо районний бюджет немає ресурсів на утримання закладу, то можна скласти пропозицію до інших громад про укладання договору на спільне утримання медзакладу, — говорить Верлан.

Олена Верлан, депутатка Вінницької міськради 8 скликання

Жінка пропонує подати до ради місцеву ініціативу, щоб надалі ініціативна група громади Вінницького району могла висловити свою позицію на сесіях міської і районної ради.

— Вінницька територіальна громада одна з кращих, що зараз існує. Вона зараз виборює право на пріоритетність поняття «жителя міста Вінниці», формує «Картку вінничанина». І при цьому буде обслуговувати 300 тисяч людей, які до міста Вінниці не мають прямого відношення. Тому я би все таки утрималася від передачі закладу з району в місто, поки не спробували всі можливі способи регулювання цього питання, — говорить депутатка Олена Верлан.

В підсумку чиновники та медики погодилися, що потрібно провести ще одну зустріч, де буде присутній весь трудовий колектив лікарні. Там службовці спробують ще раз пояснити про необхідність переходу лікарні на баланс міста, а медики — висловити своє бачення майбутнього Вінницької ЦРЛ. Після цього, як говорив голова райради Ігор Шутак, будуть приймати «остаточне рішення».

 

Під Вінницькою ОДА, нагадаємо, протестували підприємці. Чого вимагали?

 

Читайте також:

«Звільніть її з роботи!» Чи правда, що у госпіталі будуть лікувати хворих на коронавірус?

Руки тремтять — це не завжди ознака хвороби. Можливо, ви власник гену довголіття

Чи стане Вінниця столицею Поділля? Цей статус перетягують до Хмельницького

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей Булка

    Больше всех страдает глав врачь, 630 тис в год зарплата + леваки , 10 тис м2 кв земли уже наврачевал
  • Igor Migunov

    Во избежание подобных бесчеловечных действий со стороны путина есть предложение повысить военный сбор до 2.5%
  • Людмила Пастушенко

    Ужас,да и только.Деньги поступающие от налогов,людей проживающих в Винницком районе идут куда?Ведь в районе живут ,как правило частные предприниматели и богатые люди.И налоги платят в бютжет не малые.На что идут эти деньги,кудс.Все подводится к ликвидации медицины районс,т.к. она итак в плачевном со тоянии.Зачем нам масса ненужных работников в департаментах,которые получают огромные зарплаты?Позор!
  • нина межибовская

    Там є дуже круті лікарі, які мені допомогли, кращі навіть ніж в міській лікарні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up