«Звільніть її з роботи!» Чи правда, що у госпіталі будуть лікувати хворих на коронавірус?

«Звільніть її з роботи!» Чи правда, що у госпіталі будуть лікувати хворих на коронавірус?
Валерій Бабійчук (праворуч): «Госпіталь не змінює профіль, але готуватися до гіршого треба...»
  • Акцію протесту під стінами госпіталю для ветеранів провели учасники бойових дій на Донбасі разом з волонтерами.
  • Вимагали не змінювати профіль закладу на лікування хворих на Covid-19.
  • Ще одна вимога — відновити прийом тих, хто воював на Сході.
  • Чому заклад не приймає пацієнтів? Що пообіцяли змінити?

 

З учасниками акції спілкувалися головний лікар госпіталю Валерій Бабійчук та директор департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна.

Розмова була емоційною. В цей час частина працівників госпіталю зібралася на верхній сходинці біля дверей головного входу і уважно стежила за перебігом подій.

Медики, з якими розмовляв журналіст 20minut.ua, були проти, аби заклад перепрофілювали у ковідний.

Відео дня

Коли у них запитав хтось з присутніх, чи підтримують можливе перепрофілювання госпіталю, дружно сказали: «Ні!».

Іншої думки дотримувалася голова профкому.

Хто вам дав право на нас кричати?

Наталія Юріївна, так зверталися до профспілкового лідера, переконувала колег у протилежному. Вона вважає, що госпіталь треба готувати до можливого прийому хворих на коронавірус.

Дивувало те, що свою думку висловлювала підвищеним голосом. Таким само тоном говорила  з «атовцями».  

— Це ваша працівниця? — перепитували бійці у керівника госпіталю. — Що вона собі дозволяє. Звільніть її з роботи.

Замість головлікаря вона відповіла сама. Сказала, що вона заслужений лікар.

Дехто із захисників карїни ще і ще раз настирливо вимагав звільнити крикливу жінку з роботи.

Керівник госпіталю повідомив, що у нього нема підстав для звільнення. За його словами, це одна з кращих працівниць.

Ніхто не змінює профіль

— Ніхто не збирається перепрофільовувати госпіталь, — повідомив присутнім Валерій Бабійчук. — Але готуватися до гіршого варіанту потрібно. Якщо у нас буде тотальне поширення коронавірусу, тоді госпіталь як лікувальний заклад, можливо, частково змінить профіль.

Всі лікарні готуються до прийому таких хворих. Якщо ми цього не зробимо, завтра прийдуть пацієнти і запитають: «А де ви були вчора, чому не підготувалися? Ви ж першими запитаєте про це».

Головлікаря запитали, скільки таких ліжок мають підготувати?

— 80 ліжок, загалом у нас 220 ліжок, — відповів Бабійчук.

За його словами, три роки колектив бореться за те, щоб врятувати госпіталь. З листами про необхідність збереження закладу зверталися до Президента, уряду, МОЗу. Зрештою, ліквідувати аналогічні заклади, мають намір по всій державі.

Відома волонтерка Олена Верлан запитала у головлікаря, чи створена у них наглядова рада. Бабійчук повідомив, що такий орган є у їхньому закладі. Щоправда, він не затверджений.

— Затверджувати наглядову раду має обласна рада, — пояснив керівник закладу. — Але депутати не зробили цього.

— Чи є у складі наглядової ради учасники бойових дій на Донбасі?

— Так, є, — повідомив Бабійчук. — Їх троє. Загалом у наглядовій раді 15 осіб.  

Головному лікарю нагадали, що у статуті закладу записано, що основними пацієнтами є ветерани. Адміністрація закладу мала б звернутися до облради з повідомлення про те, що постало питання можливого припинення захисту ветеранів. Адже медичний заклад повинен захищати інтереси пацієнта, особливо такої категорії, якими є ветерани.

Чиновниця пообіцяла відновити госпіталізацію

Присутні на акції наполягали на відновленні прийому пацієнтів. Наголошували, що ті, хто пройшов війну, вкрай потребують лікування. Але в госпіталь їх не приймають. Чому?

— Це Кабмін, а не Задорожна ухвалила постанову, про припинення госпіталізації пацієнтів у закладах відновного лікування і реабілітації, — пояснила посадовець. — Госпіталь є саме таким закладом. Постанова стосується тих регіонів, що входять до помаранчевої зони. Наша область у такій карантинній зоні з помаранчевим рівнем безпеки.

Після тривалої дискусії пані Задорожна пообіцяла учасникам бойових дій часткове відновлення госпіталізації захисників країни.

Представники ветеранських організацій обмінялися номерами телефонів з керівницею департаменту охорони здоров’я, аби у випадку необхідності можна було  оперативно вирішити наболіле питання.

Пані Задорожна при цьому зауважила: «Щоб ми могли відверто дивитися одне одному у вічі».

А що з ковідними ліжками?

Ось як прокоментувала ситуацію про створення ковідних ліжок у госпіталі Ольга Задорожна:

— Треба готуватися до того, що такі заклади можуть бути перепрофільовані, — зазначила співрозмовниця. — Вимога така — створити не менше 80 ліжок для лікування хворих на ковід. Тому ми попередили усіх головних лікарів провести резервацію, переглянути всі можливості, підготувати команду, створити запас медикаментів

— Якщо ситуація складеться таким чином, що використаємо увесь наявний нині ліжковий фонд і треба буде пристосовувати для госпіталізації торгові центри, тоді звернемося до госпіталю, адже це теж лікувальний заклад, який має надавати допомогу пацієнтам. Тоді буде йти мова не тільки про учасників бойових дій, — пояснила чиновниця.

Стосовно ситуації навколо госпіталю, керівниця департаменту вважає, що її створили штучно. За її словами, нема ніякої необхідності нагнітати і без того напружену обстановку.

Сусіди вже у «червоній» зоні

— Нині ми у помаранчевій карантинній зоні, — нагадує Ольга Задорожна. — Рівень захворюваності зростає. Наші сусіди Хмельницький і Житомир уже в червоній зоні.

Закладам відновного лікування і реабілітації заборонена планова госпіталізація. Дозволена госпіталізація по ургентних, екстрених випадках, а також випадках,  які загрожують життю людини, а ще при пологах, вагітності, наданні онкологічної допомоги.

Вимоги такі: в обласних центрах мають бути перепрофільовані всі медичні заклади.

У нас повністю перепрофільовані чотири: інфекційна лікарня, перша міська клінічна лікарня, міська клінічна лікарня №3, вінницька центральна клінічна районна лікарня, ще 18 змінили профіль частково.

 
Читайте також:

Для сільських амбулаторій закупили 23 автомобілі. До кінця року придбають ще чотири 

Перша поліклініка через COVID-19 закрилася на два тижні 

«Я почала задихатися»: у 16-річної Альони є лише три дні, щоб зібрати 44 тисячі гривень

Переважною більшістю голосів. Кого обрали ректором Вінницького педуніверситету

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Александр Двирный

    а шо там гайда делает?)
  • Тетяна Клименко

    Вони думають за себе--може,колись треба буде підлікуватися...А те,що зараз помирають люди-- це їм по барабану...
  • Александр Логинов

    Сборище бездельников в разгар рабочего дня
  • Тетяна Драпалюк

    Які можуть бути протести людей спасайте о з протестами їдьте до верховної ради  нехай розкажуть як вони готувалися до епідемії

    Александр Двирный reply Тетяна Драпалюк

    Тетяна Драпалюк а при чем тут ВР? пусть идут к гросе с педро и супрун
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up