Руки тремтять — це не завжди ознака хвороби. Можливо, ви власник гену довголіття

Руки тремтять — це не завжди ознака хвороби. Можливо, ви власник гену довголіття
  • Несподіваний тремор в руках викликає тривогу, одразу на думку приходить хвороба Паркінсона.
  • Однак це може бути також ознакою втоми, стресу, або сигналом перевірити щитовидку.
  • За словами невролога, цей симптом може вказувати на так званий «ген довголіття».
  • Так, у вас все буде тремтіти, але років до 100.

Напевне у кожного таке бувало, важлива зустріч на носі, іспит, виступ перед аудиторією, в цілому будь-яка неординарна ситуація і руки ходуном ходять. Втім, «танцюють» не лише руки, а все тіло та навіть внутрішні органи. З часом ви можете помітити, що тремтіння виникає в, здавалося б, спокійній атмосфері. І коли бити на сполох?

За словами Мар’яни Андрієвської, лікаря-невролога лікарні ім. Ющенка, легкий тремор кінцівок може бути нормою, і це поширене порушення рухової активності. Тільки у деяких людей з часом тремор тіла може посилюватися і перетворюватися в патологічний. Він може з’явитися в будь-якому віці.

— Чому ми звертаємо увагу в першу чергу на руки, тому що саме з них все, як правило, починається, — розповідає невролог. — Якщо говорити про норму, то це про фізіологічний тремор, він буває у всіх. Посилюється, коли людина хвилюється, знаходиться у стресі, втомилася, випила забагато кави, чи приймає певні медичні препарати (наприклад, деякі антидепресанти) або речовини (кокаїн, амфетамін).

Відео дня

Коли це ознака хвороби

— Коли людина приходить до лікаря зі скаргою на тремтіння рук, в першу чергу потрібно виключити захворювання щитоподібної залози (тут може бути і тремор, і посилене серцебиття, і слабкість), особливо це стосується молодих людей, — говорить Мар’яна Андрієвська. — Хворобу Паркінсона виключають зазвичай у людей старшого віку. Крім того, варто зазначити, що тремтіння рук, як ознака цієї хвороби, це міф. Його давно розвінчали лікарі, але серед пацієнтів він досі живий. Так тремор буває, але в дуже рідкісних випадках, і коли хвороба вже давно прогресує. При Паркінсоні все скоріше навпаки — скутість та сповільненість рухів (а ще квола міміка, човгання під час ходи, часті падіння, коли людина наче зашпортується).

Ген довголіття

За словами лікаря, є також тремор, який ми наслідуємо від батьків. І не важливо, хто в свій час страждав на тремтіння, мати чи батько. Є дослідження, які свідчать про певну генну мутацію, яка викликає ураження окремих відділів головного мозку, і це порушує проведення нервових імпульсів від мозку до м’язів.

— Такий тремор називають есенціальним, первинним, тобто його поява не пов’язана з іншими хворобами чи впливом навколишнього середовища, — розповідає лікар. — Його характерна ознака — симетричність (тобто якщо тремтять руки, то дві одночасно, хоча якщо людина правша, то права рука буде тремтіти активніше). А ще есенціальне тремтіння можна припинити або зменшити його амплітуду за допомогою алкоголю.

До речі, лікарі, як правило, так і діагностують цей вид тремору, запитують: «Коли вживаєте алкоголь, руки тремтять менше?». Крім того, при такому тремтінні дуже допомагає паління, але не просто цигарки — марихуани. За кордоном, де марихуана в медичних цілях дозволена, саме нею рятуються люди, які страждають на тремор кінцівок (до речі, при Паркінсоні також).

— Коли неврологи діагностують у пацієнта есенціальне тремтіння, неофіційно вони ставлять диагноз про наявність в людини «гену довголіття», — говорить лікар. — Є багато досліджень в неврології, зокрема по есенціальному тремтінню, які свідчать, що серед довгожителів такий тремор дуже поширений. Напевне багато хто бачив бабусь чи дідусів, в яких тремтить все: руки, голова, мова, і їм років 80-90. І, до речі, на розумові функції це ніяк не впливає, лише на якість життя (адже одягатися чи поїсти при такому треморі, а з віком він посилюється — важко).

Лікування тремору

Як каже невролог, коли в пацієнта есенціальний тремор, особливо не сильно виражений, як правило, його не лікують. Тремтіння можна значно зменшити, якщо утримуватись від певних його чинників (кофеїну або стресу), вести здоровий спосіб життя і висипатись як слід. Коли тремтіння більш виражене і заважає повсякденному життю, пацієнту можуть прописати бета-блокатори (але ці препарати не підходять людям з діабетом, бронхіальною астмою, а також деякими видами аритмії).

Також лікарі можуть призначати протисудомні або заспокійливі засоби. Коли ж вищеназвані препарати не допомагають, пацієнту можуть запропонувати ботулотоксин (ботокс). Його вводять безпосередньо в м’язи, схильні до тремору і блокують передачу нервових імпульсів. Іноді патологічний тремор може бути настільки сильним, що виникає питання про проведення хірургічної операції.

Про які стани може свідчити тремтіння рук

  1. Гіперактивність щитовидної залози (гіпертиреоз).
  2. Хвороба Паркінсона — хронічне захворювання, що порушує здатність мозку координувати рухи.
  3. Розсіяний склероз — захворювання центральної нервової системи (головного та спинного мозку), що порушує чуттєве сприйняття і руху тіла.
  4. Дистонія — неврологічний синдром, при якому відбуваються мимовільні м’язові спазми.
  5. Інсульт у вкрай рідкісних випадках може спричинити тремор разом зі ще декількома симптомами.
  6. Периферична нейропатія — ураження периферичної нервової системи.
  7. Синдром відміни при відмові від алкоголю (алкогольна абстиненція) може виникати у людей, які були залежні від алкоголю, але перестали вживати або скоротили його споживання.
  8. Прийом амфетамінів.
  9. Прийом лікарських препаратів (деякі антидепресанти та препарати від астми).

Як визначити норму тремтіння рук в домашніх умовах

  1. Витягнути руки навпроти себе, розчепірити пальці рук, покласти зверху на долоні аркуш паперу. Закрити очі. Поряд повинна бути людина, яка буде спостерігати за рухом паперу, легке коливання норма, посиленне, чи лист падає — ні.
  2. Можна закачати в телефон спеціальну програму, яка вимірює тремор рук. І також на витягнуті руки покласти телефон. В нормі у людини має бути тремтіння до 5 Герц.
  3. Найпоширеніший спосіб з’ясувати патологічний у вас тремор чи фізіологічний (або есенціальний, тобто нешкідливий) — випити сто грамів коньяку, або викурити марихуани. Тремору не стало, або зменшився — все ок. Не допомогло — до лікаря на обстеження.


Читайте також:

Менше народилося, більше померло. Скільки населення у Вінниці?

Коронавірус в Україні: скільки хворих на COVID-19 станом на 20 січня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Andrey Kuhai

    Алкоголіки зайшли в чат😆
  • Svyatoslav Usatyuk

    Аби ще не було "авторизації", можна було б і почитати.
  • Ols Kat

    Даёшь легалайз!
  • Андрей Ткачук

    отлично! алкаши обрадуются.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up