Рятувати життя готові. Як ми навчилися надавати домедичну допомогу і чому це має вміти кожен

Рятувати життя готові. Як ми навчилися надавати домедичну допомогу і чому це має вміти кожен
  • Напередодні всесвітнього Дня перезапуску серця #RestartAHeartDay медики показали журналістам редакції 20minut.ua, як проводити серцево-легеневу реанімацію. 
  • Коротко переказуємо головне, чого навчились. 

Чому важливо вміти всім надавати першу домедичну допомогу при зупинці серця? Бо прості рухи можуть врятувати життя.

Уявіть ситуація, ви йдете містом і бачите пересічну людину, яка лежить непритомна. Підійшовши ближче, ви визначаєте, що людина не дихає. Чи знаєте, що робити? 

Якщо почнете панікувати, вирішите, що це вас не стосується і взагалі «я зроблю тільки гірше», то ви заберете у людини шанс вижити. У таких ситуаціях кожна секунда важлива, і ви можете стати рятівником! 

Відео дня

Напередодні Дня перезапуску серця і журналісти 20minut.ua навчилися рятувати життя. Навчали цього лікарки бригад «швидкої» за підтримки Всеукраїнської ради реанімації. Ця організація вкотре показує й розказує українцям, що врятувати життя може кожен. 

То як робити серцево-легеневу реанімацію? Насамперед переконайтеся, що вам безпечно підходити до постраждалого, потім, якщо є змога, покладіть людину на тверду, рівну поверхню. 

Далі — перевірте стан потерпілого. Для цього спершу з відстані крикніть до людини щось на кшталт: «Агов, вам потрібна допомога?». Якщо людина не відповість, то підійдіть ближче і злегка потрусіть за плечі. Реакції немає? 

Далі потрібно дізнатися, чи особа дихає. Вам потрібно притулити своє вухо до обличчя людини і спостерігати за грудною клітиною. Якщо подихів ви не почули, то викликайте швидку. 

Чітко, наскільки знаєте, скажіть диспетчеру адресу, де ви помітили людину та те, що вам вже вдалося дізнатися. Звучати це має приблизно так, до прикладу: «Вулиця Пушкіна, ми біля входу в готель «Австрія». Людина непритомна, не дихає». 

Далі вам потрібно зібрати всю свою паніку в кулак і починати робити серцево-легеневу реанімацію. Головне — не боятися. Якщо людина вже не дихає, то гірше ви їй точно не зробити. Краще постраждали лікуватиме зламане ребро у травматології, ніж ви нічого не робитимете і не дасть йому шанс на життя. 

Як її робити? Руки складені в замок, лікті прямі, а ви стоїте на колінах збоку потерпілого. Далі визначаєте середину грудної клітини, у худих чоловіків, до прикладу, це на рівні сосків. 

І здійснюєте натискання з частотою 100-120 натискань у хвилину. Але важливо дозволяти повертатися грудній клітині у первинне положення після кожного натискання. 

Якщо у вас є з собою «маска-клапан», чи це ваша рідна людина, і ви не боїтеся робити штучне дихання. То вам потрібно зробити 30 натискань і 2 вдихи. 

Якщо ж ви боїтеся робити вдихи, то продовжуйте безперервно робити непрямий масаж серця. До того моменту, як людина отямиться, приїде швидка, чи, коли ви вже фізично не можете робити більше. 

Тренувалися журналісти на манекені під пильним наглядом інструкторок. Кожен, хто захотів, випробував свої сили у серцево-легеневій реанімації.

А наприкінці зустрічі ми розібралися, як користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором (АЗД). Такі дефібрилятори дуже важливі при порятунку людини, і перший вже встановили у міськраді. 

Незабаром ще п‘ять таких встановлять у інших місцях: вокзалах та Прозорих офісах. Детальніше можете прочитати у нашій публікації: 

Читайте також: 

Робота, що не пробачає помилок. Історія вінничанина, який працює вибухотехніком

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жора

    Странно у меня наоборот другое желание замочить бандитов и уголовников!
  • Саня Коваль

    Так нібито стандарт 30 компресій та 2 вдохи, чи я помиляюся ?

keyboard_arrow_up