Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації
фото з архіву редакції
  • Дослідження показують, що ефективність вакцин з часом зменшується. А у світі все частіше говорять про третю, бустерну дозу вакцини. Деякі країни вже навіть вакцинують нею всіх охочих. 
  • Що відомо наразі про бустерну вакцинацію? Чи обговорюють такий розвиток подій у Вінниці та яка офіційна позиція МОЗ з цього приводу? 

Почнімо з визначення бустерної вакцини. Це додаткова доза вакцини, яка покликана покращити дію попередніх. Така технологія не нова, бустерні вакцини використовують проти інших інфекційних захворювань, до прикладу, дифтерії та правця.

Наразі з понад 1,5 мільйона жителів Вінницької області двома дозами проти коронавірусу вакцинувалося лише 242 тисячі. Багатьох після отримання другої дози вакцини починає цікавити: а що далі? Чи треба нам, отримавши два щеплення проти коронавірусу, вже вставати в чергу за третім?

А й справді, ковід-сертифікат діє лише рік, а світові новини все говорять про Ізраїль, де третьою дозою вакцинують всіх охочих від 12 років.

Відео дня

МОЗ — у роздумах

У інтерв’ю фонду ООН — ЮНІСЕФ, опублікованому у фейсбуці, ми дізналися позицію з цього приводу головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна. 

— Зараз ми не бачили жодного результату наукових досліджень, яке б казало, що введення бустерної дози є суттєвою перевагою для загального населення. Є точкові повідомлення про те, що введення бустерних доз може бути корисним для людей, які мають проблеми з імунітетом. По суті це є рекомендацією, яку ми будемо ще розглядати, — каже Ігор Кузін. 

За його словами, використання третьої дози масово — у МОЗ поки не планують. Каже, це питання вже кілька разів розглядали на засіданні національно-технічної групи експертів з питань імунізації, і вирішили, що дійсно зараз немає доказових даних, які б дозволили нам широко використовувати третю дозу. 

— З того, що у нас є неофіційно — це декілька заяв фармацевтичного сектору про те, що третя доза призводить до повної імунної відповіді. Офіційна позиція полягає у тому, що ми будемо готові розглядати питання бустерної дози, лише за умови доказових даних про її ефективність, — каже санлікар. — Скоріш за все це питання буде розглядатися не стосовно усіх громадян, а лише для представників груп ризику. Відбудеться обговорення не раніше, ніж у листопаді. 

Чи обговорюють бустерну дозу у Вінниці? Для цього зателефонували до заступниці директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА і регіональної координаторки з організації проведення вакцинації Тетяни Бондаренко. 

— Ефективність вакцини відпрацьована в клінічних дослідженнях. Так, у зв‘язку з вірусом «Дельта» дослідження показують зменшення ефективності вакцини, в межах 10%, — каже Тетяна Бондаренко. — Проте про бустерну дозу нічого конкретного не можу сказати, будуть рішення МОЗ, і будемо говорити.

Також ми зателефонували в МОЗ, щоб дізнатися, яку інформацію вони надають пересічним українцям, що цікавляться цим питанням. 

— Поки є інформація щодо терміну ковідних сертифікатів — один рік. Потім потрібно буде ще раз проходити повний курс вакцинації, щоб отримати нове свідоцтво. Про третю дозу поки нічого не йдеться, — відповіли нам на гарячій лінії Міністерства. 

Тож, поки у МОЗ чекають результатів наукових досліджень — нам бустерною дозою вакцини можна не перейматися. А для тих, хто ще не провакцинувався, нагадаємо, що щеплення — це єдиний вірний шлях подолати коронавірус. 

Ось ТУТ можна переглянути всі пункти щеплень та центри масової вакцинації, які діють у нашій області. А також вам можуть бути цікаві тексти наших журналістів на цю тему: 

Додамо, що, за словами лікарів, головне — не варто забувати про елементарні речі: носіння захисних масок, регулярне миття рук, обмежене контактування з іншими, повноцінне харчування, нормальний спосіб життя. 

Що рекомендують у ВООЗ?

Як передає The New York Times, Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала людям з ослабленим імунітетом отримати третю, бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Як читаємо на сайті, доктор Алехандро Кравіото, голова комітету, сказав, що людям з ослабленою імунною системою «потрібна третя доза як додатковий процес підготовки, щоб вони були повністю захищені».

У ВООЗ рекомендують бустерну дозу для: старших 60-ти та людям з імунодефіцитом, тобто онкоодужуючим, особам з ВІЛ/СНІД, людям з трансплантованими органами. 

Водночас комітет ВООЗ не підтримує масову вакцинацію третьою дозою, поки у деяких країнах немає можливості вакцинувати першими двома дозами. 

Директорка департаменту імунізації, вакцин та біопрепаратів ВООЗ Кетрін О'Брайен сказала, що масова вакцинація бустерами «це як накласти на когось два рятувальні жилети і залишити інших людей без рятувального жилета». 

Докторка додала, що ВООЗ планує 11 листопада переглянути питання бустерних вакцин.

Світовий досвід

Першими ініціативу бустерної вакцинації запровадили в Ізраїлі. Показники вакцинації у країні — одні з найкращих. Як тільки влітку кількість інфікованих почала зростати через штам «Дельта», Уряд запровадив бустерну вакцинацію. 

— Третя доза не означає відсутність вакцинальної ефективності. Іноді треба більше, щоб забезпечити потужний імунітет. Третя доза робить гарне збільшення антитіл, більше, ніж це робить друга, — коментує в інтерв'ю фонду ООН професор Школи громадського здоров'я університету Хайфи, що в Ізраїлі, Манфред Грін. — На основі даних, які ми отримуємо, складається враження, що бустерна доза дуже ефективна. Звісно, спочатку треба забезпечити, щоб всі отримали першу-другу дозу. 

За його словами, перед прийняттям рішення запровадити бустерну вакцинацію, в Ізраїлі побачили спад антитіл, хоч і не сильний.

— Я вколовся бустерною дозою, просто з цікавості здав тест і побачив, що у мене дуже піднявся рівень антитіл, — каже ізраїльський спеціаліст. — Який має бути інтервал між другою і третьою дозою? Немає максимально проміжку часу. Мінімальний — від шести до восьми місяців після другої дози. Однак, якщо ви трохи затримаєте, то воно не сильно впливає на результат. 

Вакцинацію третьою дозою запровадили також у США та країнах ЄС. Зокрема у Німеччині, Бельгії, Франції, Угорщині та Литві. Більшість з них вакцинують бустерною дозою лише літніх людей й тих, у кого ослаблений імунітет. 

 

Читайте також:

«Ви перший журналіст, який там побуває»: як ми спустилися в підземні тунелі лікарні імені Ющенка

Ковід-документи та онлайн заяви в РАЦС. Розказуємо, про нові функції додатку «Дія»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alex

    Конечно делать. Как же иначе.    заодно   и проведем перепись дебилов
  • Людмила Нечай

  • Mark Znatkovskiy

    101 раз то на лоха, розумна людина з першого разу розуміє де дівся звичайний грип))

keyboard_arrow_up