Чому двоє вакцинованих вінничан опинились у реанімації? Інтерв'ю з лікаркою про спалах COVID-19

Чому двоє вакцинованих вінничан опинились у реанімації? Інтерв'ю з лікаркою про спалах COVID-19
Тетяна Катілова
  • Не перший місяць усіх застерігають, що вже цієї осені вірус знову почне вирувати. Прогнози, наче, не настільки похмурі, як у минулі рази, але лікарі готуються давати відсіч. 
  • Чи впливає на ситуацію кампанія з вакцинації? Що зараз відбувається у ковідних відділеннях? Чому двоє повністю вакцинованих вінничан опинились у реанімації? І чи фіксували у Вінниці штам Дельта? 
  • На ці та інші питання ми попросили відповісти заступницю головного лікаря Вінницької багатопрофільної лікарні Тетяну Катілову.

 

Тетяно, кількість хворих на ковід поступово зростає. За минулу добу зафіксували понад 4,5 тисячі нових випадків в Україні, а у Вінницькій області 147 випадків. Відчуваєте, як зростає навантаження на лікарню?

— Зараз у нас розгорнуто 120 ліжок, але зайнято з них поки що 25. Так через те, що окрім нашого медзакладу, пацієнтів з ковід у Вінниці приймає перша лікарня, дитяча інфекційна, тубдиспансер та центр інфекційних хвороб. Левову частку безпосередньо вінничан обслуговує перша лікарня. 

На наших плечах периферійні райони області: Оратівський, Іллінецький, Погребищенський, а також Вороновиця та Лука-Мелешківська. Але до нас везуть усіх вагітних, породіль та хірургічних пацієнтів з усієї області, які мають ковід та підозру на нього. 

Відео дня

Хірургічних пацієнтів у нас зараз небагато, а ось пологове відділення завантажене. Спалаху на ковідні пневмонії зараз також немає. Як я вже казала, ми обслуговуємо периферійні райони, там щільність населення менша, ніж у великих містах, менше контактів між людьми, тому і сильного навантаження на лікарню поки немає.

Під час однієї з наших попередніх зустрічей ви говорили, що приблизно в цей самий час у 2020-му, ваші відділення були переповненими, не вистачало місць. Зараз все набагато спокійніше. Чому?

— З ковідом ми працюємо з квітня минулого року. До серпня різкого зростання кількості випадків захворювання не було. Але з середини серпня нас накрила хвиля, причому сталося це дуже стрімко, і тривало десь до середини грудня. Зараз такого немає.

Якщо підняти статистику, то побачимо, що заклади першої хвилі, тобто ті, які першими приймають пацієнтів з коронавірусом, а це, зокрема, й ми, вже стикаються з поступовим зростанням хворих на ковід. Повторюсь, у нас поки що 25 пацієнтів, але ми готові приймати 120. Персонал та умови є. 

Дві дози вакцини в області отримали 198 тисяч людей. Але жителів у нас понад 1,5 мільйона. Що думаєте про такі показники?

— Думаю, що люди поступово прийдуть до розуміння того, що вакцинація необхідна річ. Ставлення до щеплення буває різне, але ми, медпрацівники, які пройшли через усі труднощі ковіда, давно зрозуміли важливість вакцинації. Ми бачили важких хворих, реанімаційних і помираючих пацієнтів. Часом, дивлячись на них, ми розуміли, що нічим їм вже не допоможемо, а своєчасна вакцинація, можливо, могла б.

Вакцина не гарантує, що людина не захворіє. Однак вирогідність важкого перебігу ковіду та госпіталізації мізерна. Принаймні так нам звідусюди говорять. Ви погоджуєтесь з цим?

— У нас було два пацієнта, які отримали повний курс вакцини від Pfizer-BioNTech, але все одно захворіли. Їх доставили у важкому стані, навіть реанімаційному, але обидвоє вижили. Зазначу, що пацієнти знаходились у реанімації не від ускладнень щеплення, а через ковідну пневмонію.

Перш ніж робити якісь висновки, потрібно врахувати кілька нюансів. Наприклад, коли саме пройшла їх вакцинація? Можливо, що ці люди отримали щеплення, коли був інкубаційний період, тобто вони вже були інфікованими. 

Важливо також сказати, що у нас жодного зафіксованого летального випадка серед вакцинованих. Тому маємо надію, що навіть у разі інфікування, вакциновані легше переноситимуть коронавірус. 

Мабуть, ви здивувались, коли до лікарні у важкому стані привезли вакцинованих пацієнтів. Тим більше «Пфайзером», який, як ми знаємо, має захищати найкраще.

— Насправді це не дивує. Є причини, чому так могло статись, і у відповіді на попереднє питання я про це сказала. Обнадіює, що таких випадків було лише два. 

Як думаєте, чому люди не вакцинуються?

— Тому що кожен має своє ставлення до цього. Багато хто думає, що ковід їх омине. Є й ті, хто перехворів у легкій формі, а тепер сподівається на свій імунітет. 

Якось пропагуєте вакцинацію?

— Звісно. Особисто я щеплена двічі, і не «Пфайзером». Перша доза CoviShield, друга — AstraZeneca. Враховуючи, що я постійно працюю в ковіді, маю великі ризики захворіти, але зі мною все добре, то кращої реклами дієвості вакцинації годі вигадувати.

Я тут навів довідки по нашій області, і побачив, що найменше серед усіх вакцинуються люди старшого віку. Цікаво, як часто вони потрапляють до вас у стаціонар?

— Дійсно, у нас переважають пацієнти віком 55+. Людей з легкою формою захворювання ми не госпіталізуємо, тому мова про середніх і важких. Є й такі з них, які знаходяться у реанімації, на штучній вентиляції легенів. Однак, якщо порівнювати це з тим, що ми мали навесні, то ситуація набагато краща. 

Днями в Ізраїлі помер їх головний антивакцинатор Хай Шаулян. Він стверджував, що епідемії немає, а вакцина небезпечна. Помер він, до речі, саме від коронавірусних ускладнень. Думаю, до вас також привозять людей, які до потрапляння у відділення заперечували ковід. Що вони говорять? Наскільки змінюється їх ставлення до вірусу?

— Насправді я жодного разу не стикалась з відкритим запереченням існування коронавіруса у стінах нашої лікарні. За останні півтора роки з ним стикнулися практично всі. Немає людей, які говорять, що ми вигадуємо їм діагноз. 

У нас нерідко лежали цілими сім’ями, було таке, що кілька членів з цих родин помирали від вірусу. Бачачи подібне, складно заперечити існування хвороби і небезпеку, яку вона несе. Якщо до потрапляння у ковідне відділення, хтось ще міг в чомусь сумніватись, то виходячи з нього, ніяких сумнівів не залишається. 

Кампанія з вакцинації в Україні почалася не дуже вдало, подекуди навіть провально. Зокрема через це багато людей до цих пір вірять у «чіпування вакциною». Чи стикалися ви з такими твердженнями?

— На щастя, про чіпування мені також ніхто прямо не говорив. Тим більше, що цьому немає жодного доказу. Однак деякі досить раціонально думають про те, що ми досі не знаємо про віддалені наслідки ані коронавіруса, ані щеплення. Для цього у нас замало досвіду. 

Багато розмов зараз точиться навколо штаму Дельта. Він, набито, має більш важкий перебіг. Ви стикалися з таким штамом? 

— Офіційно ми його не діагностували. Та впродовж березня-квітня і на початку травня цього року, ми бачили різницю у перебігу захворювання наших пацієнтів. Він справді був більш важким і відрізнявся від минулих хвиль. Навіть різні лабораторні показники перевищували норму в десятки разів. Таких цифр ми раніше не зустрічали. 

Це призводило до ризиків тромбоутворення. Часто саме від мікротромбозів і помирали наші пацієнти. Але ми все одно не можемо сказати, що це була Дельта. Хоча цього ніхто не відкидає. Можливо, Британський штам. Впродовж літа і зараз ми такого не фіксуємо. 

Ніхто не сумнівається в тому, що новий спалах коронавіруса буде. Чи можете ви спрогнозувати, як це виглядатиме?

— Давайте врахуємо, що левова частка населення один раз вже перехворіла. Дітки могли бути носіями, молоді могли перенести ковід в легкій формі, старші люди також хворіли, щоправда мали середній та важкий перебіги. Думаю, що певний рівень імунітету вже починає з’являтися. Якщо додати ще трішки імунітету щепленнями, наступна хвиля може не набрати тих обертів, які ми спостерігали раніше.

Загадкою залишається те, як вірус може мутувати і які неприємні сюрпризи нам це принесе.

Тими темпами, якими зараз збільшується кількість нових випадків, наступна хвиля може розпочатися в жовтні, на початку листопада. 

Чи готова лікарня її зустрічати? Яка ситуація з обладнанням та необхідними медикаментами?

— Ми маємо необхідні антибіотики та інші препарати. З оснащенням нам потужно допомогло місто: закупили апарати ШВЛ високого класу, монітори пацієнта, інфузомати. Об’єм фінансування близько 12 мільйонів гривень. Крім того, нам допомагає благодійний фонд. Ми отримали від них майже 70 ліжок-трансформерів. 

Мабуть, буде зайвим порівнювати нинішній стан речей з тим, як було навесні 2020-го?

— Коли ми починали була справді інша реальність. Перш за все, її було важко прийняти психологічно. Моральний стан медперсоналу був на межі. Ми не знали, чим це все може закінчитись, не були готовими до цього, особливо, коли думали, що можемо принести вірус додому і яким буде перебіг. 

З оснащенням та засобами індивідуального захисту ми також мали чимало проблем. На щастя, з цим нам допомогли благодійні організації та небайдужі вінничани. 

Як зробити так, щоб наступну хвилю коронавіруса, яка так чи інакше нас накриє, ми пережили з мінімальними негативними наслідками? 

— Головне — не варто забувати про елементарні речі: носіння захисних масок, регулярне миття рук, обмежене контактування з іншими, повноцінне харчування, нормальний спосіб життя. 

Читайте також:

10 питань про вакцини проти ковід. Фінальні аргументи на користь щеплення

За крок до жовтої зони. Вакцинація вчителів врятує школярів від дистанційки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Наталья Заяц

    Ну конечно она скажет что всё хорошо.
  • Читач72

    Хороша стаття лаконічна.
    Але питання кориспондента, не за тією адресою. Чому мовчать наші "вченні мужі"? Де статистика МОЗУ?
    Статистика однієї лікарні, - не статистика, а просто дані
    Жодна вакцина в світі не дає 100 відсоткову гарантію дії. Хіба що, за виключенням, ціаністого калію)))
    Таке враження, що частина людей повертається у середньовіччя. Згадайте історію Пастера, якого хотіли посадити до тюрми за його вакцину від сказу.
    Як по мені, то Ивану Демидову така вакцина не помішала б... Але , "медицина тут вже безсила..."
  • Іван Рошко

    Я так само вакциноааний
  • Olga Limonova

    К великому сожалению вся Украина ,, СМЕРДИТЬ,, на этих называемых в статье  -чикотил ,куда не поверни , это уже одно целое и с этим вирусом- ЧИКОТИЛО будем жить до конца, жаль….

keyboard_arrow_up