За «крок» до жовтої зони. Вакцинація вчителів врятує школярів від дистанційки

За «крок» до жовтої зони. Вакцинація вчителів врятує школярів від дистанційки
За жовтої та помаранчевої зони карантину школи мають перевести на дистанційку. Виняток — якщо 80% персоналу вакциновано від ковіду / Фото з архіву «20хвилин»
  • Ковід набирає обертів. Тому МОЗ хоче посилити карантин в Україні вже з 13 вересня.
  • Якщо Вінниччина переходить до «жовтої» зони, то, серед обмежень — дистанційна освіта. Продовжити ходити до шкіл можна, якщо щеплено не менше 80% персоналу.
  • Як з вакцинацією освітян у Вінниці? Та як будуть вчитись в «жовтій», «помаранчевій» і «червоній» зоні карантину?

Урядовці та нардепи заговорили про посилення карантину в Україні. Мовляв, епідемія нарощує обертів наразі у трьох областях — Львівській, Чернівецькій та в нашій, Вінницькій області. І тому тут є сенс перейти з «зеленої» на «жовту» зону карантинних обмежень.

В урядовій постанові №1236 читаємо, що серед обмежень «жовтої» зони — перехід на дистанційну форму навчання в закладах освіти. Очне навчання може бути тільки там, де провакциновано від ковіду не менше 80% персоналу. І станом на 30 серпня таких закладів у Вінниці було нуль!

Середній показник щеплень — 60%

За даними, які ми отримали у відповідь на інформаційний запит, найбільше щеплених вчителів було в школі-гімназії №6 (79%), вінницькій спеціальній школі з дошкільним відділенням (69%) та у вінницькому технічному ліцеї (61%). Решта закладів мала показник вакцинації до 50% від кількості персоналу.

Відео дня

Здивувало те, що в деснянській школі-дитсадку (Десна є частиною нашої міської ОТГ - авт.) ніхто з персоналу не виявив бажання вакцинуватись. Можливо це помилка? Телефонуємо за уточненнями до директорки департаменту освіти міськради Оксани Яценко.

— Те, що у Десні вакцинували нуль освітян, то ця неправда. У мене зараз свіжа статистика і тут вказано, що в школі-дитсадку селища Десна повністю провакциновані, двома дозами, 72% персоналу, — говорить Оксана Яценко.

Такі дані були на 31 серпня. І навіть вони вже не актуальні, бо статистика щеплень вчителів оновлюється двічі на тиждень

Чиновниця каже, що освітяни охоче щеплюються від ковіду, тому що воліють працювати в очному режимі.

— Ми, як і батьки учнів, не зацікавлені в дистанційному навчанні. Ми зацікавлені, щоб діти отримували якісну освіту офлайн, — говорить Яценко.

— Але в нас добровільна вакцинація, правда? Навіть серед вчителів, — питає журналіст.

— А що вчитель не людина? Для всіх добровільна, і для вчителів також, — відповідає Яценко.

— Просто я хочу зрозуміти мотивацію вчителів для вакцинації...

— Мотивація? Я вам розкажу. Це збереження життя і здоров’я власного, і оточуючих дітей та працівників. От ця сама головна мотивація, — відповідає директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко.

Також, за її словами, середній показник щеплень серед закладів освіти нині складає 60%. Інакше кажучи, більше половини освітян міста та приєднаних сіл вже щеплені від ковіду. А щоб навчати в очному режимі — треба 80%. Бо, як виявилось, вакцинація рятує не тільки життя, а й рятує дітей від дистанційки.

Що ще відомо про посилення карантину

Через зростання захворюваності на ковід, уряд вирішить, де і як треба посилити карантин. Рішення прийматимуть на цьому тижні, про що сказав представник Кабміну в Верховній Раді Тарас Мельничук, передає УНН.

Те ж джерело пише, що Міністерство охорони здоров’я направило подання до уряду, що варто перевести Україну в «жовту» зону карантину.

«На цьому тижні відбудеться комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка розгляне наше звернення і більше всього, що з наступного понеділка Україна перейде в «жовтий» рівень епідемічної небезпеки», — цитує УНН міністра Віктора Ляшка.

Як діти будуть вчитись за різних зон

Також в МОЗ опублікували свіжі критерії переходу на дистанційну освіту. Так, при «зеленій» зоні школи та дитсадки працюють в звичайному режимі, із дотриманням протиепідемічних правил — зокрема, маски в коридорах для старшокласників, вчителі в щитках або масках, наявність антисептиків тощо (постанови головного санітарного лікаря України для дошкільних закладів та закладів освіти).

«Жовта» та «помаранчева» зона — це перехід на дистанційне навчання. Продовжити ходити в школу чи дитсадок можна в тому випадку, якщо в закладі вакциновано не менше 80% персоналу.

«Червона» зона — відвідувати заклади освіти заборонено всім, крім вихованців дитсадків та учнів 1-4 класів, за умови, якщо в закладі вакциновано не менше 80% персоналу. Для решти навчання відбувається в інших формах, в тому числі дистанційно.

Минулого тижня, нагадаємо, щеплення від ковіду отримали майже 10 тисяч вінничан

 

Читайте також:

На Вінниччині можуть посилити карантин. Область на порозі «жовтої» зони

У нас машина, а у вас? Як в різних країнах світу заохочують вакцинуватись від коронавірусу

«Хіба вакцина продовжить мені вік?»: чому вінничани старшого віку не бажають щеплюватись від ковіду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Svitlana Dmitrivna

    Іде добровільне  знищення людей .
    Примусово заставляють вакцинуватися вчителів ,мед персонал .Якщо ні ,звільняй місце.
    Отак і буде чипування .
  • Вячеслав Онищук

    Якщо вакцинують вчителів хто буде вчити ???
    Люди мруть як мухи після вакцинації!!!
  • Tanya Palamarchuk

    Боже ,який - уже 😡😡😡 діти пішли до першого класу,що вони будуть знати з тою дистанційкою???? Ви подуріли уже з тими вакцинами???? Коли це -закінчиться????
  • Людмила Собко Желтановська

    😂😂😂😂😂Нарешті знайшли вихід із ситуації з COVID. Якщо вакциновано буде 80% освітян то жовтої навіть зони на Вінниччині не буде. І дистанційки не буде!!! І дітки навчатись будуть. Уууууууррррааааа!!! І так по по всій Україні. Просто все так чудово буде. А потім і по 3-й і по 4-й вакцині як всі вколяться то й вірус назавжди зникне.

keyboard_arrow_up