У нас машина, а у вас? Як в різних країнах світу заохочують вакцинуватись від коронавірусу

У нас машина, а у вас? Як в різних країнах світу заохочують вакцинуватись від коронавірусу
Фото: архів 20minut.ua
  • У середу, першого вересня, розпочалась реєстрація для участі в акції «Вакцинуйся. Збережи життя», яку анонсували наприкінці серпня. 
  • До неї можуть долучитись жителі Вінницької громади віком від 16 років, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу й мають декларацію із сімейним лікарем. 
  • А як заохочують вакцинуватись жителів інших міст і країн?

Під час засідання виконкому 26 серпня Вінницький міський голова Сергій Моргунов, нагадаємо, запропонував провести масштабний розіграш для стимулювання вінничан робити щеплення від COVID-19.

— Я хочу звернутися до всіх вінничан щодо важливості вакцинації та попросити віднестися до цього відповідально. Щоб потім не було нарікань, що порушуються права дітей через онлайн-навчання чи закриті заклади торгівлі, сфери послуг та ринки, або ж люди не можуть користуватись у звичному режимі громадським транспортом, — зазначив Сергій Моргунов на початку засідання виконкому. — Все у наших руках і все залежить від нас! Водночас тих людей, які вакцинуються, ми хочемо заохотити. Тому проведемо акцію із розіграшами в кілька етапів 100 цінних подарунків. Це велосипеди та телевізори й суперприз — автомобіль.

Як повідомляють на сайті міськради, акція триватиме з першого вересня до 31 грудня 2021 року. А сам розіграш будуть проводити тричі:

Відео дня
  • 19 жовтня 2021 року — 15 телевізорів та 15 велосипедів;
  • 15 листопада 2021 року — 15 телевізорів та 15 велосипедів;
  • 17 грудня 2021 року — 20 телевізорів, 20 велосипедів та автомобіль Toyota Corolla.

«Переможці акції визначаються за допомогою електронного сервісу шляхом вибору випадкових чисел серед зареєстрованих учасників. Конкурсна комісія перевіряє кандидатів на відповідність встановленим вимогам акції, після чого повторно оголошується перелік переможців, які отримують призи, — читаємо на ресурсі. — У разі виявлення комісією невідповідності переможця умовам конкурсу за допомогою електронного сервісу, обирається наступний переможець».

Як взяти участь в акції

Крім вже згаданих умов (підписана декларація із сімейним лікарем, повний курс вакцинації та вік 16+), для участі в розіграші «Вакцинуйся. Збережи життя» потрібно зареєструватися ТУТ або звернутися із письмовою заявою до будь-якого вінницького відділення «Прозорого офісу».

Зверніть увагу, що реєстрація для першого розіграшу завершиться 17 жовтня, для другого розіграшу — 13 листопада, а для третього — 15 грудня 2021.

Що стосується самої реєстраційної форми, то там необхідно вказати:

  • прізвище, ім’я і по-батькові;
  • число, місяць і рік народження;
  • серію та номер паспорта;
  • ідентифікаційний код;
  • номер телефону. 

По завершенню реєстрації, кожен отримає індивідуальний номер, а підтвердження проходження повного курсу вакцинації від COVID-19 та наявності сертифікату про вакцинацію буде здійснювати Департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради.

«Учасники, які взяли участь в першому розіграші, але не виграли призів, автоматично стають учасниками другого та третього розіграшів. Учасники, які стали переможцями, участь в наступних етапах не беруть, — бачимо пояснення на сайті. — Переможець акції може отримати приз особисто при пред’явлені документу, що посвідчує особу або іншою особою на підставі довіреності виданої відповідно до чинного законодавства. У разі не отримання особою до дня, що передує дню розіграшу призу, приз автоматично розігрується на наступному етапі розіграшу».

Від «а чому б і ні» до «ганьба» 

Після оголошення акції «Вакцинуйся. Збережи життя» думки людей, традиційно, розділились. Одні відверто не підтримують таких розіграшів, інші ж зізнаються, що вже давно вакциновані й чекають на головний приз.

Так, у фейсбуці під численними дописами про акцію можна прочитати геть протилежні коментарі.

До прикладу, одна вінничанка пише, що нічого поганого в акції не бачить.

«Ну это же не принудительно. Кто хочет — тот участвует. Придумали такую мотивацию. Не вижу ничего плохого, если старички провакцинируются и еще телевизор получат в нагрузку», — читаємо коментар російською мовою. 

Інша ж користувачка соціальної мережі залишила коментар із дещо риторичним питанням.

«Сир у мишоловці придобрили горішками. Питання, чому так хочуть нас вакцинувати і з якого дива а ж тепер така увага до народу», — пише вона.

Лотереї, премії, призи

Зазначимо, що подібні заохочувальні акції відбуваються по всьому світу. Десь за вакцинацію пропонують грошову винагороду, десь пригощають пивом, а десь пропонують безплатні квитки в кіно. Розглянемо детальніше «призовий фонд» країн.

Міністерство охорони здоров’я України разом із ЮНІСЕФ і магазином «Цитрус» у серпні оголосили всеукраїнський конкурс «Вакциновані й відкриті». Якщо 80% колективу школи будуть повністю вакцинованими, то навчальний заклад зможе отримати корисні подарунки (комп’ютери, гарнітури й роутери). 

Також МОЗ спільно з медіасервісом MEGOGO пропонують сім днів передплати «Кіно+» тим, хто вже отримав принаймні першу дозу антиковідної вакцини. 

В Івано-Франківську освітянам, які до першого вересня зробили хоча б одне щеплення від ковіду, підготували премію 1000 гривень.

А в Дніпрі вакцинованим містянам обіцяють знижки на квитки в кіно та місячний абонемент на проїзд у громадському транспорті.

До всеможливих «вакцинаторських» лотерей звертаються і у країнах Європи. До прикладу, в Польщі ще першого липня розпочалась лотерея, де кожен двотисячний вакцинований поляк гарантовано отримає 500 злотих. Щобільше, щотижня мають розігрувати 50 тисяч злотих і цінні подарунки: скутери, страхові ваучери, паливо. А щомісяця — два подарунки по 100 тисяч злотих і гібридний автомобіль.

У Словаччині вакциновані люди також можуть випробувати свою удачу в лотереї. Щотижневий виграш складає два мільйони євро. Крім того, спеціальну премію можуть отримати ті словенці, що загітують невакцинованих земляків зробити щеплення.

Креативний подарунок, так званий «сертифікат безсмертя», міг дістатись людям, які отримали вакцину в замку Дракули в Трансильванії

Фото: bbc.com

У Сербії ж перші сто вакцинованих людей у торговому центрі отримали ваучер на три тисячі динарів від одного з магазинів. А в іншому центрі вакцинації відвідувачів частували тушкованою дичиною. 

Годувати людей у центрах масової вакцинації справа поширена. До прикладу, в Ізраїлі громадяни отримали у подарунок сік і продукти. При цьому у школах влаштували навіть справжні змагання: після скасування карантинних обмежень, вакциновані школярі могли отримати квитки на різні спортивні та культурні події. 

Не особливо відрізняється підхід до заохочення і в Сполучених Штатах Америки. Тут однієї загальної програми немає, проте кожен штат мав простір для власного креативу. Відомо, що в Коннектикуті учасникам акції пропонували безплатні алкогольні напої у деяких місцевих ресторанах, а в Нью-Джерсі ще в травні першим вакцинованим мешканцям дарували сертифікати на безплатне пиво чи чарку міцного алкоголю в барі.  В Лос-Анджелесі ж подарунок був більш корисним — пакет з овочами й фруктами.

Фото: getty images

Але не тільки їжею  «спокушають» в Америці. У частині штатів людям за щеплення обіцяли подарункові карти або чеки на 50 чи 100 доларів. 

Крім того, в Огайо кожного тижня відбувався розіграш мільйона доларів серед повністю вакцинованих людей.

Додамо ще, що в індійському місті Раджкот деякі ювеліри пропонували за повну вакцинацію золоті шпильки.

Як бачимо, проведення схожих до вінницької акції — не рідкість для інших країн. І як говорять експерти, темпи вакцинації після цього значно пришвидшувались. 

Де вакцинація обов’язкова?

Додамо, що розіграш «Вакцинуйся. Збережи життя» вирішили організувати «для стимулювання мешканців Вінницької міської територіальної громади вакцинуватись від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

При цьому, нагадуємо, в Україні вакцинація від коронавірусу є добровільною, а перед щепленням потрібно дати згоду.

Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я України, станом на перше вересня одну дозу отримали вже п’ять мільйонів 452 тисячі 123 особи, а дві дози — три мільйони 906 тисяч 70 осіб.

Якщо ви також бажаєте отримати щеплення, то зробити це можна серед іншого в центрах масової вакцинації.

Що стосується інших країн, то обов’язкова вакцинація від Covid-19 є в Індонезії та Саудівській Аравії (тут мають вакцинуватись працівники всіх державних і приватних установ). 

Крім того, певні країн ввели обов’язкову вакцинацію лише в окремих регіонах чи для конкретних груп населення.  Так, до прикладу, у Туркменістані щеплення мають зробити всі повнолітні особи, а в Казахстані вакцинація обов’язкова для працівників закладів громадського харчування, сфери обслуговування, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства та сфери культури. 

У деяких країнах Європи передбачена обов’язкова вакцинація для медперсоналу, соціальних робітників і працівників будинків для літніх людей (Франція, Греція, Італія, Латвія). 

Додамо, що з наступного місяця у Великобританії планують обов’язково вакцинувати працівників будинків для літніх. А у Сполучених Штатах тільки думають над можливістю запровадження обов’язкового щеплення військовослужбовців.

Інфографіка: slovoidilo.ua



 

Читайте також:

«Хіба вакцина продовжить мені вік?»: чому вінничани старшого віку не бажають щеплюватись від ковіду

Маски недостатньо, або Що відомо про аерозольний спосіб поширення коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Константин Сильченко

    Ну до чогось хорошого і корисного заохочувати не треба. Висновки напрошуються самі. А хто буде власником Тойоти  Короли вже давно вирішено
  • Анатолий Марчук

    Из за
  • Vadim Sikalchuk

    Нехай квартири розігрують,більше охочих буде...
  • Вита Заводнюк

keyboard_arrow_up