«Хіба вакцина продовжить мені вік?»: чому вінничани старшого віку не бажають щеплюватись від ковіду

«Хіба вакцина продовжить мені вік?»: чому вінничани старшого віку не бажають щеплюватись від ковіду
Центр масової вакцинації у Вінниці. Фото з архіву 20minut.ua
  • Серед різних вікових категорій найменше вакциновано людей саме літнього віку. Спробували дізнатись безпосередньо у них, чому вони не хочуть щеплюватись і чи довіряють вакцинам. Також поговорили про це з лікарем-інфекціоністом.

У Вінницькій області повний курс вакцинації пройшли 157 916 людей. Цікавим у цій статистиці є те, що чим старша вікова категорія, тим менше у ній тих, хто вакцинувався. 

Для прикладу розглянемо вікову категорію вінничан від 20 до 39 років, і побачимо, що дві дози наразі отримала 41 981 людина. Порівняємо ці показники тепер з віковою категорією 70-79 років — 14 940 вакцинованих. Старших за 80 років у Вінницькій області лише 5 081 людина. 

Звідси напрошується висновок, що вінничани поважного віку з якихось причин ігнорують можливість щеплення проти коронавіруса. Ми вирішили з'ясувати ці причини і поцікавились про це у кількох десятків містян, віком від 60 років. 

Відео дня

Прикметно, що на питання нашого журналіста про те, чи збираються вони вакцинуватись, більшість не дала ствердної відповіді. Серед причин відмови від щеплення містяни називали страх, що їм стане лише гірше, сумнівались у якості вакцин і посилалися на свій поважний вік, мовляв, яка вже різниця від чого помирати. Ось лише кілька прикладів таких відповідей:

«Мені майже 80 років, тому вакцинація мені не потрібна. Хіба вона продовжить мені вік? Не продовжить».

«Ніхто правди не скаже, у тому числі лікарі. Для чого вакцина таким, як я? Я нікуди не ходжу, можу в хаті сидіти». 

«Я боюсь. Мені 81 рік. Боюсь, що все буде в зворотному напрямку і я навпаки захворію».

«Дуже переймаюсь цим питанням. Начиталась статей, надивилась сюжетів. Одні «за», інші — «проти». Я не вакцинувалась, поки не знаю. Стою на роздоріжжі». 

«Я після інсульта. Навіть не знаю, чи потрібно мені це робити». 

Більше відповідей вінничан можна подивитись у нашому відео:

Про те, чи справді вакцини можуть бути небезпечними для людей старшого віку, ми запитали у лікаря-інфекціоніста. Він розповів, що усі п’ять вакцин, що вони наразі зареєстровані в Україні, а це Pfizer, CoronaVac, Johnson & Johnson, Moderna та AstraZeneca, дозволені ВООЗ. Усі вони пройшли необхідні клінічні дослідження, отримали відповідні сертифікати якості і можуть використовуватись для проведення щеплень. 

— Сьогодні по всьому світові проводяться мільйони щеплень людям різних вікових категорій, зокрема літнім. Деякі вакцини вже дозволено вводити підліткам і навіть вагітним, — говорить лікар-інфекціоніст Ігор Матковський. — Як і при будь-яких щепленнях, у людини може виникнути алергічна реакція, але зазвичай вона проявляється у незначному підвищенні температури або у вигляді болю у місці введення препарату. Якоїсь специфічної реакції на вакцину у людей старшого віку немає. 

За словами лікаря, є певний відсоток людей, які мають супутні захворювання, що можуть ускладнювати перенесення того чи іншого препарату. У таких випадках, каже інфекціоніст, перед щепленнями обов'язково проводяться консультації з сімейним або іншим лікарем, який призначає оптимальний для пацієнта варіант вакцини. 

— Епідемічне розповсюдження коронавіруса припиниться лише у випадку набуття колективного імунітету. Для цього щепитись має не менше 70% від усього населення країни. Як ви розумієте, нам до цього далеко, — продовжує Ігор Матковський. — Щодня в Україні від ковіду помирає кілька десятків людей, тому я би хотів, аби ті, хто каже, що вакцина не додасть їм років життя, робили із цієї статистики висновки. 

Лікар говорить, що масова вакцинація зараз передусім потрібна не тому, що вона може вберегти людей від інфікування коронавірусом, а тому, що дозволяє полегшити перебіг захворювання, якщо такий буде у майбутньому, і мінімізує летальні випадки. 

Нагадаємо, що за минулу добу, 1 вересня, в Україні виявили 2 477 нових випадків захворювання на COVID-19. З них 86 у Вінницькій області

Читайте також:

Привілеї для вакцинованих. Які бонуси можливі під час локдауну (ОПИТУВАННЯ)

У МОЗ видали нову постанову про карантинні правила у школах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анатолий Нечипуришин

    Не продовжить, а скоротить точно.
  • Антонина Савчук-Сологуб

    ситуація з ковідом показує хто є хто серед усіх гілок влади ,у тому числі і четвертої,хто як піклується про свій колектив ,захищає його чи кар"єру,також бачимо ,хто з лікарів виконує заповідь: не нашкодь

keyboard_arrow_up