Ковід-документи та онлайн заяви в РАЦС. Розказуємо, про нові функції додатку «Дія»

Ковід-документи та онлайн заяви в РАЦС. Розказуємо, про нові функції додатку «Дія»
  • Нещодавно відбулися анонси удосконаленого застосунку «Дія 2.0». У додатку невдовзі з'являться нові функції. Які саме та інші деталі роботи програми — розповідаємо у матеріалі. 

Портал «Дія» стає дедалі популярнішим серед українців. Основна його функція — допомагати швидко отримувати послуги. У застосунку ви маєте всі необхідні документи та дані про себе з реєстрів у доступі в один клік. 

У період пандемії додаток «Дія» став ще потрібнішим, адже відтепер там є можливість отримати сертифікати вакцинації. 

Ми вже перевіряли, як згенерувати ковід-сертифікат через застосунок «Дія». Як виявилося, після кількох простих дій в онлайн-системі можна отримати внутрішній і міжнародний ковідні сертифікати.

Відео дня

На внутрішньому сертифікаті є фото, дата народження, номер сертифікату і термін дії — 180 днів з моменту отримання другої дози вакцини. На зворотній стороні є QR-код. 

Міжнародний сертифікат заповнений англійською мовою і не містить фото. Натомість у ньому є інформація про вакцину, що нею ми щепились. На звороті також є QR-код, який скануватимуть за кордоном. Детальніше про це можете прочитати у нашій публікації:

Нещодавно відбувся брифінг, де розповідали про вдосконалення дії та нові функції, які будуть у застосунку. Як дізнаємося з онлайн-зустрічі, нині близько 5 млн людей користуються «Дією». Більшість з них активно використовують цифровий внутрішній або закордонний паспорт. 

— На засіданні Уряду було схвалено перший пакет цифрових постанов, які нормативно забезпечують запровадження електронних послуг у «Дії». Серед них: запровадження цифрового паспорта, електронного податкового номера та можливість цифрової довідки про статус внутрішньо переміщеної особи, — сказав перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексія Вискуб.  

— Наразі паспорт в «Дії» можна використовувати у життєвих ситуаціях, коли громадянин ідентифікує себе. Але багато життєвих ситуацій вимагають від громадянина залишити копію. Це було ключовим бар’єром. І його фактично легалізувала нова постанова, — пояснює Вискуб. 

Також, каже, у застосунку «Дія» буде доступний цифровий податковий номер. Для тих, хто має ID-картку — матиме можливість надавати податковий номер у складі паспорту. А для тих, хто немає на сьогодні біометричного паспорта, то для них буде реалізований податковий номер у «Дії», як окремий документ. 

— Ці два документи дуже часто вимагають, і цей папірець (податковий номер) буде ліквідовано, і переведено у смартфон, — каже заступник міністра. — Також у нас є у планах низка послуг, які будуть запроваджені для внутрішньопереміщених осіб. 

Починатимуть з того, що відтепер в «Дії» буде довідка про статус внутрішньопереміщеної особи, яку люди вимушені показувати у багатьох ситуаціях, коли вимагається паспорт чи податковий номер. 

Планують додати нові ковід-документи

«Наразі спільно з МОЗ ми вже поступово тестуємо цифрові COVID-сертифікати для ПЛР-тестування, тобто такий сертифікат також з'явиться у «Дії». І також фактично розпочинаємо тестування COVID-сертифікатів для тих, хто перехворів і одужав від коронавірусу, і такі сертифікати також з'являться у «Дії», — повідомив перший заступник міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб. 

Заступник міністра додав, що чимало жителів країн ЄС користуються цими ковід-сертифікатами значно частіше, ніж українців. Вони використовують їх не лише при перетині кордонів, а й у буденному житті. До прикладу, під час відвідування музеїв, кафе та ресторанів. 

«Цілком імовірно, що в нашому найближчому майбутньому також будуть запроваджені подібні правила, і до цього потрібно бути готовими», — сказав Олексій Вискуб.

Які функції є наразі? 

Коли ви хочете оформити ФОП, верифікувати водійське посвідчення, оформити послугу е-малятко чи одноразову допомогу — все це і не тільки можливо зробити у «Дії». 

Також нещодавно у «Дії» анонсували можливість в застосунку подати заяву на реєстрацію шлюбу. Наразі послуга в розробці, її презентують на новому Diia Summit, який відбудеться в кінці жовтня.

Повний перелік доступних е-послуг ви можете знайти за посиланням.

Чи у безпеці вона інформація? Як читаємо на сайті порталу, це добре захищена платформа. Вона розташована в надійному дата-центрі та відповідає світовим стандартам захисту від кіберзагроз. Крім того, Дія зберігає мінімум інформації про своїх користувачів. 

Читайте також:

Кешбек від держави. Пояснюємо простими словами, як отримати податкову знижку на навчання

Де найдешевше? Порівняли ціни і склали рейтинг супермаркетів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up