Кешбек від держави. Пояснюємо простими словами, як отримати податкову знижку на навчання

Кешбек від держави. Пояснюємо простими словами, як отримати податкову знижку на навчання
  • Оплачуєте навчання дитини в університеті? Відводите свого школяра на гуртки чи малечу в приватний дитсадок? 
  • А чи знали ви, що маєте право повернути частину заплачених грошей? Розповідаємо, як це зробити, скільки можна отримати назад та хто має на це право. Ви ще можете встигнути це зробити до 31 грудня. 

У Вінниці понад десяток вищих навчальних закладів, майже 20 приватних садочків та кілька закладів позашкільної освіти. На більшість з них розповсюджується податкова знижка. 

Якщо ви раніше про неї не чули, то нічого дивного. Адже цієї послугою користується невеликий відсоток людей. 

Податкова знижка — це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого людиною податку у зв’язку з оплатою нею послуг. Тобто, це ваше право повернути частину прибуткового податку (ПДФО). 

Відео дня

Скористатися цим право може людина з будь-яким розміром зарплати. Податкова знижка розраховується саме від суми заробітної плати людини. Ви ще встигаєте цьогоріч скористатися правом на податкову знижку до 31 грудня. 

Як це працює? 

Вінничанка Тетяна Шмирко оформлювала податкову знижку для свого сина, який навчається у Харківській академії залізничного транспорту. Каже, про таку можливість дізналася ще років п'ять тому від класної керівниці сина. Остання користувалася цією послугою і була задоволена.  

— Ви йдете у податкову службу з переліком документів, який можна дізнатися в інтернеті чи безпосередньо у податковій. Вам потрібно буде зібрати всі квитанції за оплату навчання. Ми платимо кожного місяця за навчання сина, і я дев'ять місяців їх збираю, — розповідає Тетяна. — Ця процедура не складна, і навіть не часозатратна. У податковій ви заповнюєте бланк (річну податкову декларацію), у цьому може допомагати інспектор. І все. 

За її словами, гроші повертаються протягом 60 днів з дня подачі всіх необхідних документів.

— Цьому лише потрібно приділити трохи часу, зробити копії документів і прийти в податкову, — каже вінничанка. — Це зовсім не складно, а гроші вам повернуться. Чому б не скористатися цим правом? 

Хто може отримати знижку?

— Податкову знижку не можуть оформити приватні підприємці, пенсіонери, військові. Її можуть отримати фізичні особи, які офіційно отримують заробітну плату, — коментує завідувачка сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Вінницькій області Таїсія Глімбоцька.

— Податкова знижка дозволяє повернути ПДФО, сплачений за плату за навчання у вітчизняному університеті, дитсадку, школі, коледжі за себе та найближчих родичів. У вас має бути офіційний документ з цього закладу, — продовжує спеціалістка. 

За словами Таїсії Глімбоцької, деякі позашкільні заклади освіти теж у цей перелік входять. Але лише у тому випадку, якщо це справді освітній заклад, а не приватна фірма. 

— Триває можливість її отримати цілий календарний рік. Кожен, хто має право скористатися знижкою, ще може подати декларацію до кінця 2021-го, — говорить фахівчиня. 

Як дізнаємося на сайті податкової служби, податкову знижку можна отримати не лише на навчання. Але 80% звернень стосуються саме витрат на освіту. 

У 2019-му, як читаємо, майже 14 мільйонів гривень вінничани отримали з бюджету через податкову знижку. Скільки цьогоріч? 

— За вже поданими деклараціями про доходи, отримані упродовж 2020 року, станом на перше вересня правом на податкову знижку скористались майже шість тисяч жителів Вінниччини. Їм повернуть майже 15,5 млн гривень податку, — коментує начальник Головного управління ДПС у Вінницькій області Микола Суржиков. 

Який розмір знижки?

Розмір податкової знижки — 18 %. 

До прикладу, уявимо, що вінничанка Катерина отримала за рік зарплату в розмірі 100 тисяч гривень. У той же рік Катерина заплатила за навчання своєї доньки 20 тисяч гривень. Якщо вона скористається знижкою, то отримає 3 600 гривень. Калькулятор для автоматичного розрахунку.

Як ми це вирахували? З зарплати Катерини за рік стягнули 18% ПДФО, тобто зі ста тисяч — 18 тисяч гривень. А якщо вартість навчання 20 тисяч, то 18% з них виходить 3 600. 

Але цей кешбек від держави не може перевищувати суму ПДФО (сплаченого податку з доходів фізичних осіб). Тому, якби Катерина заплатила більше за навчання, ніж заробила, то їй би повернули лише суму її податків — 18 тисяч. 

Логічно, що оформленням податкової знижки краще займатися тому, хто отримує у вашій сім'ї більшу зарплату. Наприклад, якщо жінка заробляє 120 тисяч, а чоловік 110 тисяч, то зайнятися оформлення податкової знижки для дитини краще жінці. Через те, що розмір пільги залежить від сплачених податків. 

Які документи для цього потрібні?

Як читаємо на сайті міськради, для повернення коштів за навчання, необхідно надати наступні документи:

  • копія картки платника податків (ідентифікаційного номеру);
  • копія паспорта;
  • довідка про доходи з місця роботи (форма №3);
  • копія договору про навчання із відповідним закладом освіти;
  • копія квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання;
  • копія свідоцтва про народження студента;
  • декларація про майновий стан і доходи;
  • заява на перерахування коштів із зазначенням реквізитів рахунку для їх перерахування.

Де можна уточнити деталі?

  • Інформаційно-довідковий департамент державно податкової служби в нашій області: 0 800 501 007 (безплатно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів за тарифами операторів мобільного зв'язку).
  • Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: (0432) 56 01 80; 38 (098) 00 26 774
  • Гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (цілодобово та безплатно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів)

 

Читайте також:

Жодних бланків. Пояснюємо, чи працюють е-лікарняні у Вінниці та інші деталі їх впровадження

Одне питання: що робити, коли термінал «з’їв» гроші, а переказ не виконав

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Julia Kael

    Я отримувала цю знижку, нічого складного, рекомендую

keyboard_arrow_up