Розказали, скільки коштує лікування від коронавірусу у Вінниці

Розказали, скільки коштує лікування від коронавірусу у Вінниці
Фото: www.cnn.gr
  • Мер Вінниці Сергій Моргунов, 10 квітня, провів брифінг, де відповів на питання ЗМІ.
  • Зокрема, повідомив, що роблять для забезпечення медиків засобами захисту, на чому місто буде економити через коронакризу і за чиї кошти лікують пацієнтів з коронавірусом.
  • А також розказав, що у Вінниці вже шість людей одужали від СOVID-19. Серед них є 73-річна жінка з важкими супутніми хворобами.

Цієї п’ятниці у мерії провели черговий брифінг, присвячений протидії пандемії у Вінниці. Міський голова Сергій Моргунов повідомив актуальні дані, станом на 10.00 10 квітня, по захворюваності у Вінниці.

  • 67 мешканців Вінниці мають підтверджений діагноз COVID-19. Вік інфікованих — від 10 місяців до 73 років. При цьому 29 людей заразилися коронавірусом саме у Вінниці та не виїжджали за кордон. Серед інфікованих — 31 людина є медпрацівниками.
  • На стаціонарному лікуванні в лікарнях зараз 21 людини, з них одна людина — у реанімації. У обласній інфекційній дитячій лікарні перебуває 3-річна дитина з мамою, їхній стан задовільний. Амбулаторно лікуються вдома — 42 жителі Вінниці. Вони мають або незначні, або зовсім відсутні прояви хвороби.
  • У Вінниці вже шість людей одужали від коронавірусу. Це пацієнтка, яка першою заразилася у пологовому будинку №2. Одужали троє чоловіків, вік яких 32, 43, 55 років та жінка, якій 40 років.
  • Одужала найстарша пацієнтка з нині зафіксованих COVID-позитивних людей. Їй 73 роки. Вона має важкі супутні хвороби — гострий інфаркт, двобічна пневмонія, плюс ще коронавірус. Але їй вдалося побороти хворобу і відучора — жінка вже вдома.

Повністю переглянути запис брифінгу можна на фейсбук-сторінці Моргунова. А далі, ми викладаємо у тексті, те, що сказав міський голова.

Відео дня

За чиї гроші лікують

Чи наявні всі медикаменти для лікування пацієнтів від коронавірусу? Або люди  купують їх за свої гроші?

— МОЗ передбачив національний перелік основних препаратів для симптоматичного info лікування від COVID-19. Можу сказати, що 90% з цього переліку є в медзакладах і пацієнти їх отримують безкоштовно. Мало того, ми ще в лютому, коли ухвалювали рішення про протидію коронавірусу, заклали фінанси на придбання цих медикаментів для поповнення наших запасів.

Але, на жаль, близько 10% важливих препаратів, а саме антибіотики 4 та 5-го покоління не є в переліку МОЗ. Тому за бюджетні кошти ми не маємо права їх купувати. Через це  пацієнти та волонтерські об’єднання вимушені купувати ці ліки. Але ще раз наголошую — 90% препаратів є в лікарнях, є у сімейних лікарів.

Скільки коштує лікування пацієнта від коронавірусу?

— Ми маємо на сьогодні шість людей, що одужали. Такої кількості одужавших недостатньо, щоб зробити повну статистику з точки зору вартості лікування. Але, орієнтовно, те, що мені розповідають медики — це 32 тисячі гривень лікування для тяжкохворих на стаціонарі. Середня важкість хвороби у лікарнях лікується за близько 18 тисяч гривень на одну людину. У ці суми входять і медикаменти, і засоби захисту та інші речі, які потрібні для лікування одного пацієнта. Вартість лікування оплачує міський бюджет.

Лікування легкої форми — пацієнт без симптомів, чи має незначні прояви хвороби — відбувається симптоматично тими засобами, які, зазвичай, є в домашній аптечці. У такому випадку, люди лікуються власним коштом.

У яких мікрорайонах міста підтверджені випадки захворювання на COVID-19?

— Визначити неможливо, вірус є дуже заразним та швидко поширюється. Якщо не дотримуватися правил, то інфікована людина, яка не має симптомів може заразити десятки людей протягом дня.

Усі 67 пацієнтів з COVID-19 зареєстровані у центрах первинно-медико санітарної допомоги по всьому місту. Тобто, немає жодного району, де б не було хворих на COVID-19. Під загрозою є будь-який район, будь-який дім. Залишайтесь за можливості вдома.

Збитки міста

Раніше озвучували, що через карантин втрати бюджету за березень і квітень складають 242 мільйони гривень. На чому будете економити?

— Це були попередні цифри. Ми провели більш детальний обрахунок, і наші втрати можуть скласти 376 мільйонів гривень. Це спричинено скороченням розвитку економіки в Україні, через карантинні обмеження. 

Тому ми вимушено скорочуємо капітальні видатки. Зокрема, можу розказати, що цього року ми не будемо продовжувати реконструкції вулиць Данила Нечая, Сабарівське шосе. Крім того, десь на 30% скоротили видатки по ремонту дворів у багатоповерхівках та заміні тепломереж. На жаль, в цьому році не будемо утеплювати школу №23 і 73-й садочок.

Так само, ми не будемо у 2020-му підходити до капремонту і будівництва Інноваційного парку, на базі колишніх корпусів «Кристал». Припиняємо роботу по реконструкції спорткомплексу «СКА». Скоротили видатки поточні по виконкому, по міській раді. Було прийнято рішення про скорочення на 20% премій для усіх працівників Вінницької міської ради. Але будемо мати надію, що місто швидко відновиться після завершення пандемії та зможемо повернутися до всіх наших планів. 

Якими є збитки транспорту через карантин?

— Ми не можемо не випускати транспорт. Ним користуються медики, поліцейські, люди, що забезпечують роботу критичної інфраструктури. Збитки є. За березень — це близько 7 мільйонів гривень. А квітень — під 17 мільйонів гривень. Їх ми будемо покривати з бюджету міста. Зараз скорочуємо випуск транспорту на лінії.

Великдень вдома

Яким способом у Вінниці забезпечать освячення верби і пасок, щоб запобігти масовим походам до храмів?

— Представники релігійних громад звертаються до парафіян, що будуть проводити ці заходити по телебаченню та онлайн. Я, відверто, чесно боюся, що після Великодня в нас буде великий сплеск захворюваності на коронавірус. Скупчення людей біля храмів — буде цьому причиною. І наслідки цьому ми бачимо в Чернівецькій області, де люди не зважали на карантинні заходи, де вже більше 300 випадків зараження. І на сьогодні там запроваджують комендантську годину — закривають магазини і аптеки до понеділка. Я б дуже не хотів, щоб у Вінниці були застосовані такі ж заходи. Тому закликаю вінничан залишатися вдома, а якщо вийшли на вулицю — одягайте маску, рукавички, та менше контактуйте з оточуючими.

Люди, які на карантині й не можуть пересуватися містом за покупками, чи можуть розраховувати на підтримку влади?

— Департамент соцполітики надає допомогу. Алгоритм такий. Людина оплачує вартість продуктів чи ліків. А доставка безкоштовна. 145 вінницьких сімей вже скористалися цією послугою. Замовити доставку можна за телефонами: 097-083-59-98; 096-006-36-05.

На цьому тижні, нагадаємо, лікарні отримали засоби захисту, а «Володарка» і «Поділля» почали шити біокостюми.

 

Читайте також:

«Витягли з того світу»: розповіли про стан маленького Павлика, у якого виявили коронавірус

СБУ спростувала інформацію про план виходу України з карантину

«В кишені дезінфектор, а на багажнику обприскувач»: як карантин вплинув на життя велоактивіста

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (97)
  • Nika Lanevuch

    Молодці
  • Сергей Бибиченко

    В разных больницах разные разценки
  • Валерій Синиця

    ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб"
  • арлн

    булоб в нас менше  "депутатів" "міністрів хрен зна чого" і тд  може булоб луче. а так летять наші гроші в прірву.......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up