Ловися, рибко, велика і маленька... Хочете взяти в оренду ставок? Ми дізнались, як це зробити

Ловися, рибко, велика і маленька... Хочете взяти в оренду ставок? Ми дізнались, як це зробити
  • Більше тисячі, а саме 1234 інвестиційно привабливих водних об’єктів чекають господарів.
  • Такі цифри називають в обласному департаменті агропромислового розвитку.
  • Перелік ставків є у відділі використання водних об’єктів.
  • Як стати орендарем плеса? Чи вигідно розводити рибу і заробляти на її продажу?

На ринку «Урожай» у Вінниці у неділю кілограм коропа продавали по 75 гривень. Ціна однакова у всіх продавців. На Привокзальному більшість продавців реалізували коропів за такою самою ціною. У декого було трохи дешевше. За кілограм щук просили 100 гривень.

Вся риба — з наших ставків. Так пояснюють продавці. Дехто називає район, звідки доставили на продаж «живе срібло». Саме так назвав один із співрозмовників свій товар. На запитання, чи вигідно займатися рибою, продавець сказав, що про це треба запитувати в хазяїна, тобто орендаря.

— Одні розводять рибу, другі виловлюють, треті продають, у кожного свій бізнес, — каже співрозмовник, не вдаючись у подробиці.

Відео дня

Як можна взяти в оренду водне плесо і хто це може зробити? З таким запитанням звернулися до обласного департаменту агропромислового розвитку. Відповів на нього керівник відділу водних ресурсів Антон Мудрак.

Платити треба за воду і за землю

Як пояснив Антон Мудрак, водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою, на якій вони знаходяться. Тому орендна плата здійснюється і за водний об’єкт, і за земельну ділянку. Раніше сплачували тільки за водні об’єкти.

Нині за один гектар водного плеса орендарі сплачують 450 гривень, це річна плата. За гектар землі плата розраховується згідно з нормативно-грошовою оцінкою, приблизно це 700 гривень.

Користуватися об’єктом орендар має право після державної реєстрації договору оренди. За реєстрацію сплачує орендар.

Такі договори укладаються з місцевими органами влади, якщо ставки орендують у межах населених пунктів, і з облдержадміністрацією, якщо за межами села.

Договори підписуються після проведення торгів. Документи є типовими, їх зразок затверджено постановою Кабміну.

Співрозмовник уточнив, що плеса передають в оренду за наявності паспорта водного об’єкта. Такі документи замовляє орендодавець.

Арифметика аукціону

Повідомлення про аукціони можна знайти на офіційному сайті Держгеокадастру, вибравши область. Крім того, їх публікує департамент АПК нашої області на своєму сайті у вкладці «Новини».

Листи про проведення торгів департамент надсилає у районні державні адміністрації з проханням донести інформацію до охочих взяти участь у торгах.

У таких повідомленнях вказується дата, місце проведення торгів. Площа об’єкта, де він розташований — така інформація теж відображена у повідомленні.

Крім того, називають суми стартової величини, з якої починатимуться торги. Зацікавлена особа дізнається і про гарантований (страховий) внесок , а також реєстраційний внесок коштів. Без цього не допускається до участі в аукціоні.

Антон Мудрак навів приклад по одному з водних об’єктів. Йшлося про земельну ділянку й ставок на ній площею 26 га.

Стартова ціна починалася з суми 21 тисяча гривень. Для участі треба було внести гарантований внесок у розмірі 6 тисячі 300 гривень. Плюс реєстраційний внесок — 1135 гривень. За словами співрозмовника, гарантований внесок повертається тим, хто не переміг на торгах. Реєстраційний — ні.

Ні риби, ні грошей?

Перший рік оренди ставка завдав підприємцю з Барського району збитки. Чоловік просив не називати себе. Однак погодився надати розрахунки за двома параметрами: затрачені і виручені кошти. При цьому уточнив, що він тільки перший рік орендує водне плесо.

За інформацією підприємця, він взяв в оренду 80 гектарів землі, на якій знаходиться водний об’єкт площею 50 га.

Загалом орендна плата за минулий рік склала 170 тисяч гривень, за водне «дзеркало» — 30 тисяч гривень. За придбання малька для зариблення ставу заплатив 400 тисяч гривень. Таку саму суму склала зарплата чотирьох охоронців.

Були ще витрати на придбання кормів. Не обминув їхнє плесо літній замор риби.

Як стверджує підприємець, «урожай» зібрали не такий, на який очікували, — по 600 кг риби з одного гектара. 

Продали оптовикам за середньою ціною по 30 гривень за кілограм. У Бару на ринку кілограм живого «срібла» нині коштує в середньому 55 гривень за кілограм.

Для порівняння: нормативна рибопродуктивність з одного гектара водного плеса визначена у 600 кг риби (без годівлі). Таку цифру називають фахівці профільного міністерства, уточнив Антон Мудрак.

Чи відберуть плесо через суд?

Майже два роки не сплачує орендну плату орендар водного об’єкта у Тиврівському районі. Підприємець не реагує на листи з облдержадміністрації, з цією державною установою він уклав договір оренди на водне плесо площею 30 га терміном на 20 років.

Про цей факт повідомили у прокуратурі області. За інформацією прес-служби прокуратури, орендар ставка заборгував 42,4 тисячі гривень плюс 6309 грн пені. Матеріали передали до Господарського суду області. 

Листи на адресу орендаря з нагадуванням про сплату коштів готував відділ використання водних об’єктів обласного департаменту АПК, який очолює уже згаданий вище Антон Мудрак. Запитую у нього, чи відома причина ігнорування орендарем умов договору?

— Орендар не надав жодних пояснень, ні в усній, ні у письмовій формі, —  говорить пан Мудрак. — Якщо раптом у нього виникла непередбачувана ситуація, мав би повідомити про це, викликати комісію, скласти документи. Він зайняв іншу позицію — не платить і не реагує на листи. Як бути далі, вирішить суд.

За словами співрозмовника, на розгляді у суді знаходиться ще одна аналогічна позовна заява. Документи на третього боржника готуються до скерування до суду.

Скільки отримує бюджет області
за здачу в оренду водних об’єктів
за межами населених пунктів

  • 2015 рік — 216,3 тисяч гривень
  • 2016 рік — 456,2 тисяч гривень
  • 2017 рік — 685,4 тисяч гривень
  • 2018 рік — 929,6 тисяч гривень
  • 2019 рік — 1 млн 696 тисяч гривень
  • 2020 рік — 1 млн 812 тисяч гривень



Читайте також:

Середня зарплата не відображає реальну ситуацію. Як змінилася оплата праці вінничан за 20 років

«Інколи й сто кілометрів за день проїжджаю». Лікар зі Жмеринки не носить верхнього одягу

«Треба було раніше викликати поліцію». В електричці «Київ-Жмеринка» підстрелили хлопця

«Мамо, у мене все добре, думай, що я на курорті». Знайшли тіло 24-річного військового з Хмільника

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду на кордоні 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up