Родина вело мандрівників випустила відео про Вінницю. Що цікавого розповіли?

Родина вело мандрівників випустила відео про Вінницю. Що цікавого розповіли?
Родина Ярини Квітки та Володимира Муляра відвідала понад 35 країн світу. Їхній син, Марко, народився під час однієї з подорожей!
  • Понад 50 тисяч кілометрів подорожей на велосипедах мають на своєму рахунку автори блогу «Двоколісні Хроніки». 
  • Ярина Квітка, Володимир Муляр і їхній син Марко відвідали Вінницю, де провели чотири дні. 
  • Що цікавого розповіли? На їхньому ютуб-каналі вже два випуски про наше місто.

Родина вело мандрівників Мулярів у червні завітала до Вінниці. Тут вони зупинилися на чотири дні і у своєму тревел-блозі «Двоколісні хроніки» розповіли враження. На їхньому ютуб-каналі днями вийшли перші два відео про наше місто.

«Цей музей для дітей — вау»

У першому ролику розказують про три «хлопчачих музеї». Найпершим був музей із складною назвою Автомотовелофототелерадіомузей.

Відео дня

— Автомототелефототелерадіомонтьор — так у Радянському Союзі називали людину, яка все могла відремонтувати. І я от така людина, — розказує засновник музею Олексій Стрембіцький. — Ба більше, авто, мото, теле, фото — все знаходиться в цьому залі. На сьогодні маємо біля двох тисяч експонатів. Моє головне хобі — реставрація усієї техніки, що є в музеї.

Чоловік каже, що 95% експонатів наразі працюють. Ярина Квітка разом зі своїм сином Марком садяться ледь не в кожен автомобіль, що є у музеї. Пізніше її син катається на ретро-велосипеді.

— Найважливішим фактором в цьому музеї є те, що до всіх експонатів можна торкатись, фотографуватись з ними, сідати за кермо, гратися, — розказує авторка відео Ярина Квітка. — Усім мамам з дітьми, такі які наш Марко, раджу приїхати сюди, хоч раз у житті. Бо для дітей — це буде вау.

«У водія трамвая була найбільша зарплата»

До наступного музею родина веломандрівників рушає через Центральний парк і по Хмельницькому шосе. Кажуть, що їх розчарувало паркування авто на велодоріжці. Але далі у відео приємно вражаються Музеєм вінницького трамваю. Демонстрацію почали з експонату, який стоїть перед будівлею депо.

— Це найперший трамвай у Вінниці — німецький вагон MAN, — розповідає екскурсовод Валерій Старжинський. — І цей екземпляр на 90% відповідає оригінальному трамваю, який курсував в місті 108 років тому.

Родині також дали посидіти і у решті вінницьких трамваїв та провели екскурсію у самому приміщенні музею, який на території депо.

— Сто років тому вагоноважаті працювали стоячи, по 12 годин за зміну. І у ті часи, на площадці, де вони працювали, не було ані дверцят, ані вікон. Але за таку роботу вагоноважатий отримував найбільшу в місті зарплату — 28 рублів на місяць, — розповідає екскурсовод Старжинський.

Почав колекцію з донецької машинки

Останній у огляді музей, який відвідала родина Мулярів був Музей моделей транспорту на Соборній.

— Це унікальний в Україні музей моделей, в якому понад сім тисяч експонатів. Іншої такої масштабної колекції ви не знайдете, можливо, навіть у Європи, — каже Ярина Квітка.

Основну частину колекції, протягом довгих років, збирав засновник музею Олександр Вдовиченко. А також тут виставляються кілька колекціонерів.

Вдовиченко демонструє «перлини» експозиції — копії автомобіля президента Кеннеді, Гітлера, рожевий «Каділак» Елвіса Преслі. А також копію авто «Сеат-125» Донецької фабрики іграшок, з якого і почалася колекція Олександра Вдовиченка.

— Збирати дуже легко, а от зберегти — складніше. Хто може зберегти, в того потім з'являються і музеї. А єдиний такий музей, як в нас, поки тільки у Вінниці, — каже Вдовиченко.

Відзначили «Двоколісні хроніки» і окрему залу музею моделей транспорту — макет Привокзальної площі міста середини минулого століття. Крім самого вокзалу, тут є частина Замостя — частини вулиць Батозька, Привокзальна, проспекту Коцюбинського з усіма будівлями, які були на ті часи. А також відтворені у мініатюрі фігурки людей і машин.

Свій перший музейний день у Вінниці родина завершила під час перегляду світломузичного шоу на фонтані «Рошен». 

Відчули вінницький дзен

У другому відео про Вінницю «Двоколісні хроніки» продемонстрували вінницькі велодоріжки. Прогулялись нашим проспектом Космонавтів. Почули історію про вінницький дзен, який базується на трьох китах — Єрусалимці, творчості Коцюбинського та річці Південний Буг. Відвідали «Вікенд мандрівників» на Старому місті.

А ще Ярина Квітка, Володимир Муляр і їх син Марко стали одними з перших, хто пройшов один з етапів подільського Каміно — української гілки шлях до святого Якова. Про цей маршрут, а також враження туристів, які подолали понад 200 кілометрів шляху Поділлям, читайте в матеріалі: Buen Camino! Враження туристів, які пройшли подільським Шляхом святого Якова

 

Читайте також:

Мандрівка на вихідні: ТОП-5 міст, які можна подивитись лише за 48 годин

Гастрономічні меморіали: де шукати пам’ятники картоплі, томату, солоним огіркам чи галушці

На море з малечею. Що потрібно з собою мати і що варто знати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up