Рада швидкого приготування. Хто піде на вибори від Вінниці

Рада швидкого приготування. Хто піде на вибори від Вінниці
Якщо сьогодні буде оприлюднений офіційний Указ Президента про розпуск парламенту, завтра, 28 серпня, в Україні стартує парламентська виборча кампанія. А до 15-30 вересня мають бути сформовані партійні списки та оголошені кандидати в нардепи

Вони вирішать, ми виберемо? У понеділок, 25 серпня, Президент України Петро Порошенко оголосив про розпуск Верховної Ради сьомого скликання і перевибори, які мають відбутися 26 жовтня.

Як голосуватимемо

У своїй промові гарант назвав дострокові вибори кращою люстрацією, якої і вимагає більшість українців.

Відео дня

Втім, оскільки нинішній парламент так і не встиг проголосувати зміни до виборчого законодавства, і на переконання спікера Олександра Турчинова уже навряд чи встигне це зробити, скоріше за все перезавантажувати владу українцям доведеться за старою системою. Тобто зберігається змішана система з партсписками та мажоритарниками.

- Таким чином ми маємо виборче законодавство зразка 2012 року, - каже голова комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень. – Теоретично закон є, значить вибори можна провести. Практично багато питань залишається не врегульованими. Зокрема, як буде здійснюватися голосування в Донецькій та Луганській областях, чи на усіх територіях чи ні. Як гарантувати безпеку членам виборчих комісій, які працюватимуть там. І нарешті, якщо там частково вибори не пройдуть – чи будуть зарезервовані місця для депутатів мажоритарників від окремих виборчих округів з тим, щоб вибори пройшли пізніше. Взагалі незрозуміла ситуація на сьогодні з Кримом.

Крім того, під питанням і більш технічні питання, як наприклад, готовність партій, формулювання окружних комісій, як голосуватимуть військовослужбовці та переселенці. І звісно, ще не вирішено власне, у скільки обійдеться країні нова Рада зразка 2014 року.

За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, ціна питання близько 980 мільйонів гривень, хоча, якщо внести зміни до законодавства, цю суму можна зменшити на 140 мільйонів.

За кого

На думку голови вінницького осередку всеукраїнської мережі «Опора» Олега Левченка, один із викликів чергової виборчої гонки – ще й ризик того, що в політичні інтриги можуть бути втягнуті різні громадські активісти, організації, які виникли після Майдану та навіть учасники АТО.

Разом з тим, ці виборчі перегони у Вінниці та області можуть засвітити нові обличчя. Можуть спробувати свої сили і різні громадські діячі. При цьому на додачу до місцевого політикуму можуть з’явитися і заїжджі.

- Особливо це актуально для сил, які не мають сильної партійної мережі, та ж Радикальна партія Ляшка, - каже Олег Левченко. – Але в будь-якому випадку нові обличчя мають бути. Хоча поки що конкретні персоналії проглядаються досить туманно, ситуація має прояснитися за кілька тижнів.

Відповідно до інформації київських ЗМІ, парламентська виборча кампанія стартує в четвер, 28 серпня, за умови, що напередодні, 27 серпня, відповідний Указ Президента буде офіційно оприлюднений в “Урядовому кур’єрі”, “Голосі України” і “Офіційному віснику президента”. До 15 вересня партії мають сформувати свої виборчі списки, а до 25 – повинні визначитися і з мажоритарними.

Тим часом сам голова ЦВК говорить про дещо інші терміни.

- Реєстрація кандидатів у депутати на позачергових виборах починається з першого дня виборчого процесу і закінчується за 25 днів до дня голосування, - сказав Михайло Охендовський.

Втім, як би там не було, за словами експертів, тягнути до останнього навряд чи хтось буде, адже на нинішню кампанію і так відводиться доволі небагато часу.

Проблемний 11 округ

Як і два роки тому, тепер у центрі уваги може опинитися Вінницький 11 виборчий округ, де в 2012 році довго не могли назвати переможця.

Тоді свої сили тут пробували Наталія Солейко (від “Батьківщини”) та Олександр Домбровський. Зрештою в Раду пройшов екс-мер та екс-губернатор, але в “Батьківщині” переможцем вважають свого кандидата.

- У нас там перемогла Наталія Петрівна і вона знову йтиме перемагати, - каже Людмила Щербаківська.  

А от Олександр Домбровський на питання своєї чергової спроби по 11 округу відповів наступним чином:

- У мене щодо моєї участі чи не участі у виборах жодних думок ще немає, через одну просту причину. Так само, як це було 10, п’ять чи два роки тому, у нас завжди рішення приймала, приймає і буде приймати команда, - каже він. -  Тому те рішення, яке прийме команда, його і буде виконувати кожен з нас, але те, що ми братимемо участь в організації і проведенні виборчої кампанії кожен на своєму місці – це аксіома.

Партії

У випадку з партіями сьогодні головне питання – хто з місцевих їх представників піде за партсписками, а хто ризикне позмагатися по мажоритарці.

Так, голова Вінницького обласного осередку ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська, хоча й підтверджує, що пробуватиме свої сили на парламентських виборах, проте, в який саме спосіб – по списках партії чи, можливо, по мажоритарному виборчому округу, наприклад, №12, по якому два роки тому став нардепом Петро Порошенко, карти не відкриває. Поки що.

- У нас в середу має бути конференція, будемо висувати делегатів на з’їзд. Він запланований на п’яте вересня і має затвердити кандидатів, - каже вона. - Взагалі у нас найпотужніша політична сила, тому у нас на усіх округах зможуть бути представлені гідні кандидати, пов’язані з народом та Майданом. Наше завдання створити проєвропейську демократичну більшість в Раді. А взагалі, сьогодні такий час, коли усі демократичні сили мають об’єднуватися заради боротьби зі спільним ворогом.

Крім “Батьківщини”, станом на вівторок, 26 серпня, свою участь у виборах підтвердили і в Партії регіонів та комуністи.

- Більше того, в області уже помічені білборди Оксани Калетник, - каже Олег Левченко.

Втім, крім старожилів політики можуть з’явитися і нові гравці. І мова не тільки про політсили, які чи то утворені колишніми регіоналами, чи ті, які намагаються реанімувати. Мова йде, наприклад, про проекти мера Львова Садового – «Самопоміч», чи Єгора Соболєва «Воля».  Хоча, остання поки що не потрапляє в список прохідних.

Зрештою, до кінця незрозуміла позиція «Свободи» та УДАРу, які фактично і дали Порошенку можливість розпустити Верховну Раду. І чи не головна інтрига – яка політична сила стане партією самого Порошенка: чи опиратиметься він на свою стару і призабуту «Солідарність», чи як і у випадку з президентськими виборами залучиться підтримкою УДАРу.

За словами нардепа від Вінниці (11 округ) Олександра Домбровського, карти будуть відкриті уже зовсім скоро.

- Думаю, відповіді на усі питання будуть дані буквально за декілька днів, - сказав він. -  Загалом, рішення про дострокові парламентські вибори – є абсолютно правильним, я можу тільки повторити кожну тезу президента у його зверненні, це вимога Майдану, виконання передвиборчих обіцянок і люстрація. Звичайно, на вибори слід очікувати гостру боротьбу, але нам як команді хотілося б, щоб вони пройшли спокійно та демократично, по-європейськи, і щоб перемогли найсильніші… Відносно команди – вона як десять, п’ять чи два роки тому – там сама, це команда, яка крок за кроком Вінницю і область, і переконаний, Україну, наближатиме до європейського майбутнього.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Костенко Кира

    Хто б не пішов від Вінниці чи з будь-якого іншого міста, це не гарантує бажаного «очищення». Це по-перше. А по-друге, якщо викидати 980 млн.грн. на вибори, то нащо такі вибори??????
  • Natali Rose

    А как Вам лидер партии Солидарность Юрий Луценко??? Главный представитель партии самого Президента! Пьяница, бывший заключенный и просто хороший человек!! Это позор для Украины! Ганьба!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up