Пройшов рік змін у поліції. Що точно зроблять поліцейські до кінця 2016-го?

Пройшов рік змін у поліції. Що точно зроблять поліцейські до кінця 2016-го?
  • Як працювала поліція протягом року, звітував минулого тижня її керівник Юрій Педос.
  • Сказав, що крім постів на околицях міста, у Вінниці з’явиться Лівобережна поліція, а в районах - запрацює «ЦУНамі»
  • Редакція підготувала поліцейський розклад змін, яких варто чекати до кінця цього року. 

У листопаді минув рік відтоді, як узаконили поліцію. Щоб розказати, що зробили вінницькі правоохоронці за цей час, зібрав пресу керівник поліції Юрій Педос. Він розповідав історії затримань злочинних груп та окремих злочинців, які “прославилися” багатьма злочинами. Також розповів, яких змін варто чекати цього року вінничанам від реформування поліції, яке триває.

- У обласному центрі було 79 тяжких і особливо тяжких злочинів, але при цьому працівники поліції затримали 340 злочинних груп, до складу яких входили більше 600 осіб, - сказав керівник поліції області. - Учасники груп викриті у вчиненні 350 кримінальних правопорушень. З них – чотири вбивства, 20 розбійних нападів, 23 грабунки, більше 240 крадіжок, 24 шахрайства, вимагання і ряд умисних тяжких тілесних ушкоджень…

Для попередження злочинів нещодавно на околицях Вінниці поставили пересувні пости. Озброєні поліцейські з жезлами зупиняють машини. Вінничани не сприйняли таке відпрацювання. Обурювалися на затори і насміхалися: хіба злочинець поїде через пост, щоб його там узяли?     

Відео дня

- Ми прийняли таке рішення, щоб дати зрозуміти всім, що до Вінниці немає чого їхати вчиняти злочини, всі, хто буде це робити, будуть затримані і арештовані. І відпрацювання вже показало результат, - сказав Юрій Педос. – За останній тиждень у Вінниці було зафіксовано п’ять квартирних крадіжок. Якщо порівняти зі статистикою серпня, то вчинялося по 10 квартирних крадіжок. І вчиняють їх саме ті, хто приїжджає з інших областей.

Пересувні пости - це пілотний проект. Стаціонарних облаштовувати не будуть, щоб не нагадували «ДАІшників з жезлами». А патрульні Нацполіції – це в основному колишні працівники ДАІ у старій міліцейській формі. Далеко не всіх переодягли у поліцейський стрій після переатестації.

Ще на початку реформи міністр МВС казав, що сигналом для людей про проходження атестації буде якраз нова форма. Хто атестований – тому видадуть. Досі видали тільки керівникам і повільно переодягають ближчих до народу, дільничних і патрульних.

У секторі комунікацій обласної поліції пояснили: всі міліцейські атрибути, в тому числі службовий стрій, дійсні до кінця цього року. І поки форму не прислали для всіх працівників, поліція управі носити ненависну багатьом міліцейську. Ту, яку скомпрометували перевертні в погонах й інші непорядні співробітники, прозвані «ментами».

- З 1 січня всі будуть, як нова копійка, - сказала прес-офіцер Анна Олійник.

Схоже, цього року у новорічну ніч міліціянти перетворяться в полісменів, як у казці…

А доти, ще до початку 2017-го року, в області з діючих працівників мають створити групи швидкого реагування. Скорочено - ГеШееРи. Ці групи будуть виїжджати на всі виклики по 102, бо систему «ЦУНамі» поширять на райони. Досі вона обробляла виклики тільки міські й спрямовувала їх «копам». Тепер і в районах, виходить, проігнорувати сигнал або приховати від реєстрації злочин можливості не буде.

Ще одна зміна в поліції, яку варто чекати вінничанам, – створення Лівобережної поліції на Довженка, 73, де колись знаходився Староміський райвідділ.

- Це була моя ініціатива, тому що те шалене навантаження, яке лягло на плечі працівників Вінницького міського відділу, зважало об’єктивно і ефективно розслідувати і розкривати злочини, - сказав Юрій Педос. – На сьогодні міністром прийняте рішення про реорганізацію поліції міста Вінниці. Створено Лівобережне відділення, яке буде входити до складу вінницького відділу. Я впевнений, що розподілення навантаження на дві чергові частини буде ефективніше, ніж в одному місці будуть знаходитися всі працівники.

Штат міської поліції розширювати не будуть. Просто частину працівників переселять з Пирогова на Довженка. Керуватиме там колишній начальник Бершадської поліції Роман Андрощук.

А сам Юрій Педос до речі, знаходиться в статусі тимчасово виконуючого обв’язки. На питання, коли очікує призначення, Юрій Педос не відповів. Мовляв, з таким не до нього, а до міністра.

Ще розповідав керівник поліції про непомірне навантаження працівників різних служб. Якщо в одного вінницького слідчого в роботі 200 і більше проваджень, то зрозуміло, що більшість «справ» пролежують у сейфах. 

- Ми вболіваємо за те, щоб законодавець швидше розглянув законопроекти, ініційовані МВС, - каже Юрій Педос. 

Він має на увазі вивільнення слідства від розслідування проступків (злочинів легкої тяжкості). А ще – зміни до ненависного оперативникам «Закону Савченко».

- З початку року звільнено майже 350 осіб, які відбували покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини, і 25 відсотків з них вже вчинили повторно вбивства, розбійні напади, зґвалтування, - говорить керівник поліції. - У найближчі два роки по області буде звільнено ще майже дві тисячі засуджених. Моя думка: треба вносити зміни в критеріях звільнення осіб за тяжкі та особливо тяжкі злочини.
 


Читайте також: 

Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи (ІНФОГРАФІКА)

Бандитів кують в кайданки і ефектно, і по-тихому. Які злочинні групи спіймали?

Поліцейський не завжди правий. Які зміни хочуть ввести для захисту «копів»?

«Ментов не остановишь!» - кричав затриманий слідчий. Хроніка п’яних водіїв

Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації

«Шановний, ви порушили!» Як себе вести з поліцейськими у незручних ситуаціях

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up