Протести на Сабарові не вщухають. А мерців скоро ніде буде хоронити

Протести на Сабарові не вщухають. А мерців скоро ніде буде хоронити
  • Мешканці Сабарова блокують будівництво цвинтаря біля очисної станції
  • Люди радикально налаштовані та готові піти з протестом під стіни мерії
  • У той час місць на діючих кладовищах все менше. У мерії кажуть, що вистачить лише на один місяць

Вчора, 19 червня, жителі Сабарова бунтували проти будівництва нового цвинтаря, що будують біля очисних споруд. Люди заявляли, що проти сусідства з кладовищем та порівнювали це з чорнобильською трагедією.

— Сьогодні знову не дали будівельникам працювати. Розігнали всіх робочих, бо проти будівництва цвинтаря у Сабарові. Занесли звернення до міської ради, заяву про перевірку до прокуратури, найняли юриста, щоб захищати наші інтереси в суді, — розповідає одна з активісток, що представилася Іриною.

У той же час місця на існуючих кладовищах залишилося дуже мало. Тільки два з семи цвинтарів досі діють. Як розказують в мерії, на Сабарівському цвинтарі залишилося 15 місць, а на Луці — до 150 місць. Цього вистачить лише на один місяць. А мешканці Сабарова готуються до пікету та планують в цю п’ятницю, 23 червня, мітингувати під стінами мерії. Нагадаємо, що на цей день запланована сесія міської ради.

Відео дня

Чиновники спробували вчора, 19 червня, поговорити з обуреними мешканцями з Сабарова. Що з цього вийшло — на відео:

Журналіст розпитав чиновників та виконавців робіт, чи можна якось пересунути цвинтар та чи безпечно його там будувати.

Будівельників знову прогнали з поля, де хочуть поставити цвинтар

 

Одна з тез активістів — нового цвинтаря вистачить на п’ять років, а землю продають.

— Роботи призупинили до тих пір, поки не вирішать спірні питання. Звісно, що ми будемо виконувати тендер, оскільки це інтереси міста: місця для захоронення майже не залишилося, — директор товариства «Шляхбуд» Анатолій Шеремета. — Щодо землі, то ми її нікуди не вивозимо — складаємо поряд з полем. Якщо буде потреба, то землю вивезе «Зеленбуд» для благоустрою міста — на клумби та квітники. Кладовище розраховано на 25 років. Побудуємо за два роки. Цього року зробимо дорогу, п'ять секторів, які будуть поряд з очисною станцією, дім для охорони та паркан.

 

 

Наступний аргумент, який наводили активісти — у Вінниці повно місця деінде побудувати цвинтар. Директор міського департаменту благоустрою Володимир Ніценко це спростовує.

— Іншого місця під кладовище просто немає. У 1999 році обрали саме цю територію. Тоді було три варіанти: в Якушинцях, Бохоники (частина Сабарова, що нині є територією міста — авт.) та поряд з лікарнею імені Ющенка. І залишився тільки Сабарів, — сказав Ніценко. — Щодо зеленої пшениці, яку скосили будівельники, то її власник є аграрний університет, що використовує зерно виключно для досліджень. Цього року ми знімаємо тільки ту частину рослин, де пролягатиме дорога. А восени університет збере врожай та більше не буде саджати. Ми будемо ще пробувати розмовляти з людьми, які протестують проти кладовища. І тільки якщо буде конструктивний діалог.

Інші питання вже обговорювали у матеріалі:

На нове кладовище на Сабарові дають 17,5 мільйона. Чому так багато? (ІНФОГРАФІКА)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Shamrock

    Недалеко річка , очисні споруди , навкруги достатньо густо заселений район , дачний масив, городи...  на прикладі Луки , бачимо , що кладовище підбирається вже навіть до "Версалю" і сільських хат , то ж сподіватись , що в Сабарові буде по іншому не варто ! Чому досі не розглядається питання крематорію ? Скажу чому - це не вигідно ритуальним фірмам (прощай труни, вінки , лєнточки і нєкротамади, пам`ятники , надгробія ітп)  Цілий бізнес втрачає сенс... скоро "місто мертвих " стане більшим за місто живих , що далі? зомбіапокаліпсис??!!
  • Лілія Чернякіна

    Хотілось би по пунктам, чому люди проти. До житла там досить далеко.

    Елена Левицкая reply Лілія Чернякіна

    До житла там зовсім поруч,діти будуть їхати зі школи попід саме кладовище,і ским будуть їхати однією маршруткою?А Південний Буг протікає через дорогу,з якого користується вся Вінниця,і у мене кірниця за яку я заплатила великі гроші яка там буде вода?

    Olvol reply Лілія Чернякіна

    Зате до городів дуже близько. А постійним відвідувачам кладовища - пенсіонерам - буде ставати погано від смороду відстійників
  • Olvol

    Але абсолютно правильне рішення - раз поруч буде кладовище, вимагати за це благоустрою району, збільшення кількості автобусів.
  • Olvol

    Ви бачили, яка буйна трава росте на кладовищі? Земля удобрена,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up