Пропадають майже щодня: як у Вінниці шукають зниклих дітей

Пропадають майже щодня: як у Вінниці шукають зниклих дітей
  • Сьогодні, 25 травня, Міжнародний день зниклих дітей. В Україні від початку року зникла понад тисяча неповнолітніх, з них — понад 150 з нашої області.
  • Які причини зникнення дітей? Як їх розшукують та як батькам вберегти свою малечу?

У поліції говорять, найбільше шансів розшукати дитину в перші три години. Успіх пошуків залежить не лише від поліції, а й від дій самих батьків. То ж як правильно поводити себе, якщо ваша дитина зникла і що робити, аби цього не трапилось? Про це ми поговорили з керівницею відділу ювенальної превенції ГУ НП у Вінницькій області Людмилою Кузнєцовою.

Причини зникнення — різні

З початку року, станом на 25 травня, на території Вінницької області поліцейські розшукали 152 дитини. 

— Серед них є ті, хто самовільно втікав з домівки. Таке трапляється найчастіше, коли батьки дозволяють дітям відпочивати з друзями, але потім втрачають над цим контроль, — розповідає Людмила Кузнєцова. — Поки неповнолітні відпочивають з друзями — батьки хвилюються і звертаються в поліцію. У нашій області діти зникають майже щодня. 

Відео дня

Вік цих дітей, за словами Кузнецової, різний. Часто зникають підлітки, віком від 13 до 17 років, вони самі йдуть з дому і не повертаються. Розшукують й молодших дітей, віком від 8 до 12 років. Їх причини зникнення найчастіше — це розряджений телефон або ж малеча може просто заблукати в місті. 

— Крайній випадок, коли ми розшукували дитину, трапився через те, що мати відпускала свого 4-річного сина в магазин самого, — продовжує керівниця відділу ювенальної превенції ГУ НП. —Потрібно усвідомлювати, що 4-річна дитина ще дуже маленька, щоб бути самостійною. Тому закликаю батьків — таких малих дітей нікуди не відпускати самих. 

Одну дитину може шукати сотня поліцейських

Як розповідає Кузнецова, особовий склад того підрозділу на території якого розшукується дитина піднімається по тривозі у будь-яку пору доби. Оскільки будь-яке повідомлення, що зникла дитина — це завжди надзвичайна ситуація для працівників поліції. 

— Особовий склад має орієнтування по дитині. В першу чергу відпрацьовуються всі родинні зв'язки: до кого дитина могла піти, можливо, вдома був конфлікт і вона може у когось зі своїх знайомих переночувати, — пояснює Людмила Кузнєцова. — Потім відпрацьовується коло друзів, вчителів та однокласників. Далі — перевіряються місця, де вона могла бути. 

За словами Людмили, всім патрульним міста розсилається інформація з орієнтуванням по дитині. Якщо відомо, що зникла мала їхати у транспорті, то поліцейські говорять з водіями громадського транспорту. Переглядають відео з камер відеоспостереження, де ходила дитина. Якщо це село, то допитують всіх сусідів.  

Ще один спосіб пошуку дітей — за допомогою оператора «Київстар» поліцейські розсилають SMS-повідомлення вінничанам, які могли бачити зниклу дитину. 

— Такі повідомлення ми розсилаємо людям, які були у радіусі трьох кілометрів з місця зникнення дитини. У цьому SMS ми додаємо фото дитини і всі її прикмети, — пояснює Людмила. 

До розшуку неповнолітнього можуть залучити й сотню працівників поліції, залежно від обставин та віку дитини.

— Прикро, коли батьки легковажно ставляться до пошуків. Вони теж можуть нам допомагати. Наприклад, надати якомога більше корисної інформації про дитину, — продовжує Людмила Кузнєцова. — Якщо батьки орієнтуються, що може зробити їхня малеча чи з якими друзями вона спілкується, то розшук проходить дієвіше. Буває, що батьки зовсім нічого не знають про своє дитя. Іноді й нікому приїхати забрати знайдену дитину з відділку поліції. 

Кузнєцова каже, бувають різні ситуації, коли прослідковується байдужість батьків. Останні у таких випадках притягуються до відповідальності за неналежне виховання своїх дітей. 

«Здоровий контроль — це завжди добре»

За словами керівниці відділу ювенальної превенції, батьки мають запровадити з дитиною правило, що остання завжди має бути на зв'язку. Каже, батькам варто не забувати, що вся відповідальність, за вчинене неповнолітнім, лягає на їхні плечі. 

— Батьки повинні цікавитися життям дитя, — каже Людмила. — Контролювати, щоб дитина вчасно поверталася додому і не зловживала алкоголем під час зустрічей з друзями, якщо мова йде про підлітків. Дітям потрібно організувати корисне дозвілля, а не давати повноцінну свободу. Бо здоровий контроль — це завжди добре. 

 

Читайте також: 

За минулий тиждень 132 п’яних водія, за чотири місяці 913 ДТП. Аварійна статистика

Вінничани запустили #Червонарута50challenge на честь ювілею легендарної пісні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up