Професор ДонНу: університет у Вінниці – це результат протестної діяльності студентів і викладачів

Професор ДонНу: університет у Вінниці – це результат протестної діяльності студентів і викладачів
«20 хвилин» зв’язалась з професором Донецького національного університету, який невдовзі має розпочати роботу у Вінниці.

Професор, доктор політичних наук ДонНу Тетяна Нагорняк каже, що Донецький національний університет у Вінниці – це результат протестної діяльності студентів і викладачів «Врятуй ДоннУ!», ректора та міністерства – усієї системи освіти й науки України.

 Викладач додає - зміна прописки ДонНУ матиме позитивні наслідки для студентів і викладачів Вінниці. Але разом з тим, за її словами, це і випробування і для міста та людей.

Один з кращих

Відео дня

- Знаєте, Вінниця сьогодні гудить донецькими байками, ринок нерухомості реагує на нові обличчя, виші міста переконують себе, що вони свої й значить кращі. І не до чого тут фаховість професорсько-викладацького колективу, результати науково-дослідницької діяльності, затребувальність студентів й аспірантів, активна міжнародна співпраця, провідні місця у всеукраїнських і світових рейтингах Донецького національного університету, головне, що чужі приїхали та ще й «донецькі», - каже в.о. декана історичного факультету. - Донбас покинули першими ті, хто будував там свій бізнес, потім – молодь у пошуках перспектив і можливостей, останньою виїжджає інтелігенція. Напрямки міграції різні. В основному – Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ – міста-мільйонники, центри агломерацій. Куди їде інтелектуальна еліта? Ужгород, Львів, Вінниця. Донецьк прийняв випробування. Залишилися ті, хто може собі дозволити працювати в невизначеній території та хто не має можливості (фінансової та фізичної) залишити місто.

Донецький національний університет змінив юридичну адресу. Наступний тиждень – час ухвалення Урядом правових рішень міністерства освіти та науки, зустріч з представниками державної влади в Вінниці, ліквідація 3-х місячної фінансової заборгованості Держказначейством та перші кроки відтворення інфраструктури ДонНУ.

- Донецький національний університет у Вінниці – це результат протестної діяльності студентів і викладачів «Врятуй ДоннУ!», ректора та міністерства – усієї системи освіти й науки України, яка не може існувати на неукраїнських територіях. Наука, освіта, розум, справжня еліта та дослідники поза кордонами та політичними іграми. Це ті, хто славить Україну далеко за її межами, - вважає Тетяна Нагорняк.

Вінницю обрали свідомо

Вибір на користь Вінниці, за словами викладача, зроблений свідомо.

-  Вінниця – європейське місто. Її обрано свідомо, - каже вона. - Були й інші пропозиції МОНУ. Вінниця – це той, осередок української європейськості, який отримає з переїздом ДонНУ декілька речей: нові інвестиції в інфраструктуру міста за домовленостями з місцевою владою, нові робочі місця для вінничан у кампусах ДонНУ, іміджевий чинник розвитку міста – перший класичний університет, якого немає в Вінниці, на десяти основних факультетах якого здійснюється фахова підготовка спеціалістів природничого, гуманітарного, економічного та юридичного профілів на рівні бакалавра, спеціаліста, магістра за більш ніж 50 напрямами та спеціальностями. Багато спеціальностей, які пропонує ДонНУ, не мають відповідників у вищих навчальних закладах Вінниччини. Серед них – міжнародний бізнес та міжнародні відносини, політологія та медіа комунікації, правознавсьво. Уже сьогодні очевидно, що зміна прописки ДонНУ матиме позитивні наслідки для студентів і викладачів Вінниці. По-перше, відомо, що навчання в авторитетному виші України на контрактній основі не можна назвати доступним кожному. Проте керівництво закладу готове адаптувати ціни до вінницького освітнього ринку. По-друге, Донецький національний університет, пристосовуючись до нових умов, відкритий до співпраці та має можливість забезпечити небайдужих освітян робочими місцями, оскільки запрошує до викладацької діяльності науковців і викладачів з інших навчальних закладів України. Формування Відкритого Університету в Вінниці з залучення кращих професорів та практиків Європи, США та Росії – вектор діяльності ДонНУ, який вже розпочато. За свою 77-річну історію ДонНУ налагодив активну міжнародну співпрацю з багатьма навчальними закладами та установами світу. За роки діяльності було реалізовано різноманітні програми партнерства, студентського обміну, спільні проекти досліджень та наукові конференції. Усе це дозволяє вишу брати активну участь у глобальному науковому розвитку та обміну інформацією, а напрацьовані контактами стануть потужним важелем у повноцінному функціонуванні європейської Вінниці.

Випробовування

- Не існує ідеальних процесів та досконалих рішень, – каже професор. -  Поява наукової еліти та студентства ДоннУ в Вінниці – це випробування для міста, людей та конкуренція. Як ми пройдемо це випробування залежить від обох сторін. Воювати не варто, коли дають знання, гроші та пропозиції. Компроміс та співпраця зробить загальну справу виграшною.

Проект щодо передислокації вишу, на думку ректора ДонНУ Романа Гринюка, важливий для України. Показово, що ним зацікавився Президент України Петро Порошенко, віце-премьєр В.Гройсман, міністр освіти С.Квіт, широкий депутатський корпус та асоціація випускників ДонНУ, серед яких публічні та поважні люди України.

Попереду ще багато випробовувань, чимало запитань, що вимагають виважених рішень. Безперечно, вони будуть, адже від них у найближчому майбутньому залежатиме доля не лише тих, хто безпосередньо пов’язаний із донецьким університетом та мешканцями Вінниці, а й тих, хто стоїть на позиції професійної гідності та патріотизму, хто будує самодостатню Україну, - підсумовує вона.

Нагадаємо, 10 вересня озброєні представники ДНР прийшли до будівлі Донецького національного університету, зайняли кабінет ректора Романа Гринюка, вилучили документи і опечатали бухгалтерію. Пізніше в ДНР оголосили, що виш більше не підпорядковується Україні.

Рішення про перенесення ДонНУ, з Донецьку у Вінницю прийняте наприкінці вересня. Виш має розпочати навчальний рік на базі адмінбудівлі заводу Кристал третього листопада.

Раніше передбачалося, що реєстрація студентів триватиме до першого жовтня, проте пізніше, за проханям студентів,через проблеми зв'язком, електроенергією та інтернетом, термін подовжили до 15 жовтня. Крім того, тільки завтра, 11 жовтня, має бути наказ про зарахування заочників бюджетної форми навчання, а протягом наступних трьох днів - заочників контрактної форми. До цього вони не мають змогу реєструватися на сайті як студенти.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Мар'ян Житарюк

    Неправда, що у Вінниці немає підготовки та випусків з масових комунікацій. Є давно, майже 10 років. Посили, що будуються на неточностях чи напівправді, - дуже симптоматичні.
  • Andrey Shaforostov

    Ключевая фраза: "Поява наукової еліти та студентства ДоннУ в Вінниці – це випробування для міста"

    Дядя Вадя crazy Lover reply Andrey Shaforostov

    Так пане, це лютий пи...ць :))) Доречі ось фото професури :))

    Лера Галанская reply Дядя Вадя crazy Lover

    Ось саме через таке бачення найбільше проблем. Люди, котрі вирішили переїхати до Вінниці, щиро прагнуть залишатися частиною України і жити заради її розвитку. А Вам би лише знущатися.

    Дядя Вадя crazy Lover reply Лера Галанская

    Вали в свою Луганду і Донбабве :)) Їх тут ніхто не чекає, в свій час я проживав рік саме в тому регіоні, і скажу що  там нам ніхто не радий, а ща ситуація розвернулася на 180. Викуси вівця кучерява :)

    Смайлик reply Дядя Вадя crazy Lover

    не спутал с профессурой нашего педа?
  • Anonymous

    встречайте на улицах нашего городка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up