«Прийшли віддати данину». Як вінничани відзначали 9 травня на карантині

«Прийшли віддати данину». Як вінничани відзначали 9 травня на карантині
Людей на святкуванні було зовсім мало. Зазвичай, на 9 травня вінничани стоять в черзі, щоб покласти квіти до Вічного вогню
  • Люди невеликими групами поклали квіти біля Вічного вогню та на могили, що на Європейській площі. 
  • А потім робили традиційні фото на фоні пам’ятника трьом солдатам, які цьогоріч «розжилися» чорними чоботами. 
  • Чому люди вирішили відзначити 9 травня в часи пандемії?

Цього року на державному рівні усі масові заходи, які раніше проводили 8 та 9 травня, скасували через пандемію коронавірусу. Перше послаблення карантину заплановано на 11 травня. Однак, вінничани сьогодні прийшли на Європейську площу, щоб вшанувати загиблих у Другій світовій війні та відзначити День перемоги.

Невеликими групами люди підходили до Вічного вогню та покладали біля нього квіти.

— Оба моїх діди були на війні. Один повернувся, а другого німці розстріляли. Тому прийшла їх вшанувати. Буду і вдома відзначити це свято. Сім'я в нас невелика, але за стіл буде з ким сісти, — казала вінничанка Наталія.

Відео дня

Підмічаємо, що жінка без захисної маски. Наталія каже, що на вулиці маска не потрібна:

— На свіжому повітрі потрібно ходити без маски. Так говорили й в МОЗ, і у Всесвітній організації охорони здоров'я. Дуже погано, що наших пенсіонерів закрили по домівках. Бо це неправильно, що людей позбавляють прогулянок, вітаміну D, — говорить жінка.

Потроху на Європейській площі стали збиратися вінничани, які побажали відзначити День перемоги. Людей було зовсім мало, якщо порівнювати з минулими роками, коли вінничани вишикувалися в черги до Вічного вогню.

— Через карантин я тут не затримуюсь — прийшов покласти квіти, згадати предків та їхній подвиг під час війни. Це наша пам'ять, це в серцях кожного і я не вважаю цей день святом. На мою думку, це велика трагедія. З війни всі мої родичі повернулися, але були ранені декілька разів, — казав вінничанин Павло.

Вінничанка Ольга Бойко, яка до цього закликала відзначити День перемоги та відновити Меморіал Слави, також прийшла на покладання квітів. Жінка тримала в руках портрет свого батька та повторювала, що «нікого не боїться»:

— Мій батя воював. Він був на фронті, у нього є медалі. А це гвардійська стрічка під його фото. Я не боюся нікого, нас і так змусили «намордники» носити, — говорила на емоціях Ольга Бойко.

А от вінничанин Микола на покладання квітів до Вічного вогню прийшов з усією родиною. 

— Ми одна сім'я, живемо в одній хаті. І під час карантину ми намагаємося ні з ким не контактувати. Мої діди були на війні й кожного року на 9 травня ми приходимо віддавати їм данину — вшанувати їхню пам'ять, — каже чоловік.

Також він звернув увагу на те, як повандалили пам'ятник трьом солдатам:

— Те, що чоботи на пам'ятнику хтось пофарбував, це неподобство. Цю фарбу потрібно стерти та загалом вже пора відновити пам'ятники, як і у цілому Меморіал. Це ж неповага до наших дідів та прадідів, — говорив Микола.

Пам’ятник солдатам, нагадаємо, пофарбували невідомі, напередодні 9 травня. У «Зеленбуді» відповіли, що не будуть змивати фарбу, щоб не пошкодити скульптури.

За порядком під час покладання квітів слідкували поліцейські. І поки робили репортаж ми не побачили, щоб комусь робили зауваження чи навіть затримували за порушення правил карантину, громадського порядку тощо.

 

Читайте також:

«Переселення» пам’ятників, могил та Вежі Артинова. Цікаві факти про Європейську площу

На Європейській площі оселилася мавпяча родина та маленьке жабеня

Фронтовику 102 роки. «Де твій останній патрон, сержанте?»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Валєра Загорійчук

    Всі пишуть про 9 травня! Святкувати, вітати. А те що зараз іде війна, і агресор расєя. Забули???? Скільки можна носитися з совковими датами і просєйськими пропагандами!?

    Торон Туй reply Валєра Загорійчук

    Зомби запел мантру про "агресор расєя" Да, это наш праздник. И мы будем его отмечать пока живы. И наши дети и внуки.На этом празднике вы враги. Проигравшие. Поэтому вас так колбасит..

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Бивалі ми в Берліні, бачили, як ці праїгравшиє живуть зараз

    Торон Туй reply Petro Vasyliv

    Так кто ж вам доктор, если вы долбо*бы.

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Нє, уй, тут ти не вгадав, двбйби якраз ти з татком, ви ж тут керували
  • аноним

    можно было уже и почистить оскверненный памятник до этой поры, а вандалов растрелять в такой праздник на площади.

    С Днем Победы!!!!
  • Віталій Захарчук

    А чого цей чоловік без маски? Може він не поважає України?
  • Торон Туй

    C Праздником Великой Победы! Вечная память погибшим за свободу и независимость Родины!

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Нема вже в тебе родіни, кінчилася в 1991((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up