Позичив $150000 і не повертає. Повчальна історія про втрату грошей і друга

Позичив $150000 і не повертає. Повчальна історія про втрату грошей і друга
  • Розповідь про довірливого підприємця і його товариша, уже колишнього.
  • Гроші позичав у присутності свідків.
  • Є розписка, засвідчена тим, кому позичав, а також присутніми при цьому свідками.
  • Почеркознавча експертиза підтвердила підпис, але…
  • Сім років тюрми дали за те, що не повернув 150 тисяч доларів.

 

Вінницький міський суд визнав вину вінничанина, який позичив 150 тисяч доларів і не повернув кошти. Чоловіка засуджено до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Справу розслідували за процесуальним керівництвом Вінницької місцевої прокуратури. Кримінальне провадження було відкрито за частиною четвертою статті 190 Кримінального Кодексу України («Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах»).

Подробиці ситуації розповів журналісту 20minut.ua керівник Вінницької місцевої прокуратури Дмитро Кубик.

Відео дня

Просив валюту на придбання будинку

За словами співрозмовника, із заявою про шахрайство звернувся один з вінницьких підприємців. Повідомив, що позичив велику суму коштів чоловікові, а той відмовляється повертати гроші. Заявник надав розписку, отриману під час позичання грошей. У ній значилося дві суми: позичка була здійснена двома частинами — на 90 тисяч і 60 тисяч доларів.

На розписці є підписи того, хто позичав і того, хто отримував кошти. Крім того, свої підписи поставили свідки передачі грошей. При них передавалися названі суми. Зазначена також дата, до якої зобов’язувався повернути кошти.

— Будь-кому таку суму грошей не позичають, — кажу керівнику прокуратури.

— Обидва чоловіки були товаришами, давно знали одне одного, про це говорив постраждалий підприємець.

— З якою метою просили у нього грошей?

— На придбання будинку.

Взяли під варту у залі суду

Під час розмови з’ясувалося, що ця історія давня. Її розслідування проводилося два рази. Так само два рази виносив рішення суд.

Чому так сталося? Ось як пояснив це під час розмови Дмитро Кубик.

Прокурор каже, розслідування і розгляд справи у суді тривали протягом майже чотирьох років, починаючи з 2013-го. Підозрюваний затягував ознайомлення з матеріалами справи. Намагався максимально використати на свою користь дію так званого «закону Савченко». Згідно зі змінами до Кримінального Кодексу, зарахування одного дня попереднього ув’язнення рахувалося як два дні у термін основного покарання.

У 2017-му Вінницький міський суд визнав винним чоловіка, який взяв гроші не повернув.

— Після зачитання суддею вироку, засудженого взяли під варту безпосередньо у залі судового засідання, — розповідає Дмитро Кубик. — На нього одягли кайданки. Засуджений скористався правом подання апеляції. Йому вдалося добитися скасування  судового рішення.

Як з’ясувалося, під час оголошення тексту було допущено процесуальну помилку.

«Мій підпис підробили»

Верховний суд звернув на це увагу, тому скасував рішення і повернув матеріали на повторний розгляд. А це значить, що так само повторно проводилося розслідування, повторно опитували свідків і т.д. Щоправда, підозрюваний все одно залишався весь час під вартою.

Повторне слухання справи розпочали у 2018 році. На суді обвинувачення підтримували прокурори Вінницької місцевої прокуратури.

— Що відповідав на суді чоловік, який не повертає позичені гроші? — запитую у прокурора.

— У нього одна відповідь: «Не брав ніяких грошей», — каже Дмитро Кубик. — Або промовляв ще таку фразу: «Ніколи в житті не тримав у руках таких грошей».

— Але ж є розписка?

— Він каже, що то все підробки. Намагався переконати суд, що і почерк підробили, і підпис не його рукою написаний, а підроблений.

Яке майно можуть конфіскувати?

У прокуратурі пояснили, що у засудженого є будинок. При цьому уточнили, що його вартість не відповідає сумі, позичених грошей.

Крім того, існує одна обставина, що утруднить конфіскацію будівлі.

— У цьому будинку проживає дружина з неповнолітньою дитиною, — пояснили у прокуратурі.

Засудженому чоловікові 37 років. Як зазначено у повідомленні прес-служби обласної прокуратури «обвинувачений скористався довірливими відносинами з потерпілим, під приводом чергової позички отримав у нього в борг грошові кошти».

Виходить, гроші позичав не уперше. Той, хто позичав йому, успішний підприємець. Та ще й довірлива людина. Він не міг не знати про давнє народне прислів’я: «Хочеш втратити друга, позич йому грошей». У правильності цієї фрази переконався особисто. На жаль… Зате його товариш насправді виявився зовсім не тією людиною, яку, нібито, знав давним-давно. Обрав між тюрмою і поверненням боргу перший варіант.


Читайте також:

«Сепарів вибили за 17 хвилин». Аваков видав книгу, в якій розповідає про «Ягуар» з Калинівки

У когось свято, а хтось без роботи. Скільки вінничан загадують бажання працевлаштуватися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Mykola Kolomiichuk

    Сім років це щастя, за таку суму могли в асфальт закатати.
  • Elshan Khalilov

  • Serhii Lesyuk

    То і гроші зичити непотрібно,тільки поможи чимось.Потім вже ти не потрібен
  • Alex Litvinov

    Пишем и запоминаем: берешь лям зеленых у банков, через откаты, так же берешь почти столько же с рук путем обмана у людей, садишься на 9лет по ст. 190ч3. Выходишь через 6 лет по амнистии, живешь в кайф - профит.
    Есть в Виннице легендарный персонаж, знаю лично...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up