«Сепарів вибили за 17 хвилин». Аваков видав книгу, в якій розповідає про «Ягуар» з Калинівки

«Сепарів вибили за 17 хвилин». Аваков видав книгу, в якій розповідає про «Ягуар» з Калинівки
7 квітня 2014 «Ягуар» з Калинівки охороняє Харківську ОДА після її звільнення від сепаратистів. Так провалився план створення ХНР
  • «2014. Миттєвості харківської весни» — так називається книга Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
  • У ній про те, як вдалося відстояти Харків, де Росія намагалася створити ХНР.
  • Сепаратистам вдалося захопити Харківську ОДА так само, як у Донецьку й Луганську, але не надовго.
  • Їх вибили звідти бійці «Ягуару» з Калинівки.

Аваков презентував книгу у Києві. Крім того, розповів про видання на своїй сторінці у Фейсбуці. Детально розповів, як росіяни разом з сепаратистами намагалися створити ще одну так звану народну республіку (ХНР), За аналогами тих, що їм уже вдалося «народити» у Донецьку й Луганську.

Надруковано план окупації Слобожанщини

— У цій книзі я вперше публікую «План по Харкову і області» — електронне листування кураторів «російської весни», в якому детально — аж до геометок — розроблений план окупації Слобожанщини. 28 сторінок по всій формі військової стратегії: захоплення систем комунікацій, вузлів зв'язку, стратегічних об'єктів інфраструктури, ЗМІ, фізичне знищення представників влади, військових і журналістів, інформаційна компанія і пропаганда, залучення колаборантів, і в підсумку — створення «ХНР», — написав Аваков у Фейсбуці.

Відео дня

— Цей документ фактично явка з повинною і вичерпний доказ російської військової агресії, — стверджує автор книги.

Є сторінки, присвячені калинівському «Беркуту». Детально розповідається, як спецназівцям вдалося провести операцію у будинку і захлопити у полон сепаратистів.

Книга вийшла двома мовами — укарїнською і російською.

Спрацювали без жодного пострілу

Це була унікальна операція. Її вдалося провести без жодного пострілу, захопити у полон майже 70 сепаратистів, які засіли на усіх поверхах будівлі. Керував нею тодішній керівник Нацгвардії Степан Полторак і щойно призначений міністр МВС Арсен Аваков.

Нагадаємо, протистояння у Харкові між сепаратистами і прихильниками єдиної України розпочалося у Харкові ще восени 2013-го. Свого апогею воно досягло навесні 6-7 квітня 2014-го, коли сепаратистам вдалося захопити будівлю ОДА, зняти з неї Український Державний прапор і почепити російський.

Що було далі? Як вдалося вибити сепарів з будівлі? Хто зняв чужий прапор і відновив свій? Про все пропонуємо прочитати далі. 20minut.ua раніше дізнавався про це від безпосередніх учасників тих подій.

Якби «сепари» захопили Харків, не було б незалежної України

Таку думку журналісту 20minut.ua довелося чути від бійців «Ягуару». Підполковник Сергій Крижанівський очолював тоді одну з штурмових груп. Він уже звільнився за вислугою років. Каже, успіх операції забезпечила раптовість її проведення. На користь військових спрацював також фактор часу. На той момент ще не встигли підтягнутися озброєні бойовики. Про те, що вони мали з’явитися, свідчили чималі запаси продуктів харчування і медикаментів, які можна було побачити на кожному поверсі. Зброя у приміщенні теж була, але переважно холодна. Застукали «сепарів» зненацька, дехто ще спав і тому не міг скористатися навіть тією зброєю, що мав при собі.

— Якщо перед тобою військовий у повній екіпіровці, із зброєю в руках, то ти сто разів подумаєш, чи йти на нього з ножем чи гвинтівкою, — каже співрозмовник. —  На це я звернув увагу ще тоді, коли ми на вулиці підібралися до центрального входу. Наша група заходила саме таким чином. Ті, хто там стояв і щось вигукував, при появі озброєних людей, розлетілися, як горобці.

Російський триколор зняв капітан Грушко

Капітан Грушко (нині він у званні майора) зі своєю групою зачищав останній поверх. Далі вибрався на горище. За його словами, ще знизу помітив на щоглі будинку російський прапор.

— Я ж не міг його не зняти, — говорить Грушко. — Коли добирався, на горищі побачив наше державне знамено. Я б його встановив на місці знятого російського. Але наш прапор лежав розірваний, брудний…

Старший прапорщик Валентин Бжезицький зауважує, що діяти у приміщенні завжди складніше, ніж на відкритій місцевості. Особливо тоді, коли ти не знаєш розташування кімнат, не бачив схеми ходів-виходів і т.д. За його словами, будь-який постріл, з їхнього, чи нашого боку, міг одразу змінити хід операції. Це привернуло б увагу, до будинку підтягнулися б прихильники так званої Новоросії, стали б уриватися у приміщення…

Старший прапорщик також звертає увагу на те, що раптовість у діях дала можливість успішно провести операцію. Таку, яку не вдалося втілити в Донецьку і Луганську. За словами співрозмовника, затриманих виводили на вулицю. У дворі, розташованому з тильної сторони будинку, їх передавали в руки міліції.

«Беркут» погрожував ягуарівцям: «Чого сюди приїхали?»

Про те, що разом з «ягуарівцями» звільняти будинок ОДА мали інші підрозділи, бійці дізналися пізніше. На час штурму ні у дворі, ні всередині вони не бачили ні військових, ні міліції. За їхньою інформацією, пліч-о-пліч з ними мали брати участь в операції СБУ, спецназ ЗСУ, «Беркут», «Сокіл», міліція.

— Після операції ми зібралися у внутрішньому дворику ОДА і раптом сюди  прилетів «Беркут», — розповідає Сергій Крижанівський. — Сталося те, на що ніяк не сподівалися. Дехто з «беркутівців» почав погрожувати нашим хлопцям. Спочатку прозвучали претензії: «Чого ви сюди приїхали?». Ніби ми не такі само військові, як і вони. Ніби вони не розуміли, що ми виконуємо команду. А потім пішли погрози: «Ми вас звідси не випустимо». Що вони цим хотіли сказати, не можна було зрозуміти.

Хлопці кажуть, добре, що з ними був командувач (мова про тодішнього керівника Нацгвардії Степана Полторака, який керував операцією і безпосередньо брав у ній участь разом з тодішнім командувачем Західного оперативного командування Юрієм Аллеровим (пізніше очолював НГУ- Авт.) Скандал, що розгорався,  міг зайти далеко. Схоже, харківські «беркутята» очікували іншого розвитку подій. Можливо, тому й не пішли на штурм.

Успіх забезпечила раптовість

Після втручання вищого керівництва «Беркуту» дали команду «По машинах!» і вони покинули територію ОДА. «Ягуарівці» додому повернулися не одразу. Їх залишили ще на деякий час у Харкові. Вони охороняли будинки місцевого СБУ і міліції. І це за умови, що у кожній з названих структур були свої озброєні люди. Частина бійців залишилася вартувати будівлю облдержадміністрації.

Історія про те, як планувалася операція, хто приймав рішення про її проведення, може бути окремою цікавою розповіддю. Втім, про це уже написано багато. Цікаві деталі наводить у своїх спогадах тодішній командувач Західного оперативного командування НГУ Юрій Аллеров.

Згаяли б ще день з проведенням операції — бойовиків в ОДА стало б більше і вибити їх звідти було б непросто. Так само, як не вдалося це зробити у Донецьку і Луганську. Навіть складно спрогнозувати, якою б була ситуація нині, якби тоді не припинили дії новоросів.

Дуже важливо, що «Ягуар» з’явився у місті несподівано. Співрозмовники уточнили, що їхали з Калинівки до Харкова усю ніч. Їх поява у місті серед білого дня привернула б увагу більшої кількості тих, хто закликав до створення ХНР.

«Ягуарівці»  з’явилися з раннього ранку, коли місто ще спало. Так само спала частина тих, хто уже забарикадувався у будівлі ОДА. Операція розпочалася одразу. Зняти охорону для екіпірованих військових не складало труднощів. Як діяли далі, уже розповіли безпосередні учасники операції.

У приміщенні Харківської ОДА на честь юійців «Ягуару» з Калинівки встановили пам’ятну дошку про звільнення будівлі від сепаратистів.


Читайте також:

Тюремний ізолятор переповнений, бо засуджених не відправляють до місць покарання

Вінничани на половину скоротили поїздки громадським транспортом — статистика 

Брат і сестричка, які вижили в аварії, не можуть зустрітися: Іванко в лікарні, Іванка в дитбудинку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олег Левадный

    С мудаками тоже. Вон, книжки пишут....
  • Торон Туй

    Еще не вечер.
  • Mychajlovych Alex

    А з колаборантами так і не розібралися...
  • Олег Левадный

    Гиперлокализация - наше все.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up