«Половина комунальних сховищ не готова до використання», — повідомили «20 хвилин» у міській раді

«Половина комунальних сховищ не готова до використання», — повідомили «20 хвилин» у міській раді
В одному з найпростіших укриттів Вінниці
  • 50% комунальних сховищ не готові до використання, а інші 50 — частково готові працювати за призначенням. Три комунальні укриття планують відремонтувати. У ВМР обіцяють незабаром оприлюднили актуальну мапу з найпростішими укриттями Вінниці. 

Після ракетного обстрілу Вінниці наша редакція надіслала до міської ради запит з проханням надати відповіді на низку питань про укриття та сховища міста. 

Вже звідти запит був частково переадресований на Головне управління ДСНС України у Вінницькій області, Вінницьку обласну військову адміністрацію та регіональне відділення Фонду державного майна. Оскільки й ці структури можуть надати відповіді на деякі з озвучених у запиті питань. 

Перша відповідь надійшла від департаменту цивільного захисту обласної військової адміністрації. З її змістом можна ознайомитися ТУТ

Відео дня

У цьому матеріалі ми розповідаємо, які відповіді ми отримали від Вінницької міської ради. 

Нагадаємо, що на наступний після ракетного обстрілу день, наше місто відвідав заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко. Під час візиту він побував щонайменше в одному укритті, найближчому до Будинку офіцерів. Ним Тимошенко залишився незадоволеним, назвавши його стан жахливим. У коментарі для ЗМІ він тоді сказав: «Стан і наявність укриттів — це завдання органів місцевої влади». 

Тому перше наше питання до департаменту цивільного захисту ВМР стосувалося саме занедбаності міських бомбосховищ:

«Якщо місцева влада відповідальна за стан укриттів, чому після майже п’яти місяців повномасштабної війни (запит відправлено 18 липня, — авт.) стан цих самих укриттів залишається жахливим?» — запитали ми. 

У міській раді відповіли, що контроль за готовністю захисних споруд до використання за призначенням має забезпечувати не лише місцеві держадміністрації, але й центральний орган виконавчої влади. 

Утримання цих самих споруд лягає на плечі балансоутримувачів. А такими, у випадку із більшістю укриттів Вінниці, не є комунальні підприємства. Приміром, відвідані Тимошенком сховища, зазначають у ВМР, знаходяться на балансі регіонального відділення Фонду державного майна. 

Скільки у Вінниці протирадіаційних укриттів та сховищ? Скільки з цієї кількості відповідають вимогам?

У департаменті цивільного захисту розповіли, що наразі у Вінниці 76 захисних споруд цивільного захисту (75 згідно з даними ВОВА). З них 74 сховища та два протирадіаційні укриття. У комунальній власності знаходиться лише 8 з них (13 згідно з даними ВОВА). 

Саме балансоутримувачі мають проводити оцінку стану їх готовності, перевіряти справність наявного обладнання, проводити його технічне обслуговування тощо. Така оцінка, пояснюють у ВМР, має проводитися щороку. 

Після проведення останньої такої оцінки виявилося, що 50% сховищ у комунальній власності обмежено готові до використання, інші 50% сховищ — не готові до використання. 

Нині за участю фахівців ДСНС проводиться перевірка захисних споруд усіх інших форм власності. 

Які роботи в укриттях та сховищах проводилися до 14 липня 2022 року (до ракетного обстрілу)?

Наприкінці минулого року рішенням виконкому ВМР керівників підприємств, установ, голів ОСББ тощо, зобов'язали привести такі приміщення у належний протипожежний та санітарний стан. За потреби провести дезінфекцію приміщень, звільнити їх від сміття тощо. 

Які роботи в укриттях та сховищах будуть проведені / вже проведені, починаючи з 15 липня 2022 року?

Укриття на території заводу «Кристал» знаходиться на балансі КП «Вінницький муніципальний центр інновацій». Підприємством відновлено водогін та роботу каналізаційних мереж, роботу захисно-герметичних і герметичних дверей, облаштовані входи та виходи, вивезене сміття тощо. 

Нагадаємо, що нещодавно ми робили фоторепортаж з цього укриття, оцінивши його стан, як один з кращих у Вінниці. Детальніше ТУТ

У міській раді нам також повідомили, що силами комунальних служб від сміття очистили два сховища на Замості. Саме у них, додамо, спускався заступник голови Офісу Президента України. 

Нині тривають роботи з дообладнання підвалів та поліпшення умов перебування у них людей. У ВМР пояснюють, що такі заходи потребують проведення тендерів. Частину із них вже провели й почали робити кілька капітальних ремонтів. Мова тут про підпорядковані департаменту освіти ВМР заклади. 

Поза тим, у міській раді нагадали про створення робочих груп, які обстежили понад дві тисячі підвалів, які можуть використовуватися для укриття населення. Результати цих обстежень наразі очікують висновків ГУ ДСНС України у Вінницькій області. 

Завдяки запиту ми також дізналися, що три захисних споруди цивільного захисту, які знаходяться на балансі комунальних підприємств, відремонтують. Роботи, нібито, вже розпочали. У міській раді не уточнили про які саме об’єкти йде мова. 

Де вінничани та гості міста мають ховатися у разі повторних ракетних обстрілів?

У випадку повітряної тривоги, йдеться у відповіді на наш запит, вінничани та гості міста можуть сховатися у будь-якому найближчому до їх місцеперебування підвальному або  цокольному приміщенні, що вони позначені відповідними табличками «Укриття» та вказівниками руху до них.

Раніше ми публікували адреси таких укриттів ТУТ, а також перелік всіх найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення — ТУТ.

Чи планується побудова нових укриттів у Вінниці? 

У відповіді йдеться про будівництво швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та створення найпростіших укриттів (підвалів). Такі приміщення, пишуть у ВМР, постійно додають до фонду захисних споруд Вінниці. 

Будівництва сховищ та протирадіаційних укриттів у Вінниці не ведеться. 

Чи планується посилене інформування населення про потенційну небезпеку? 

У міській раді зазначили: «У Вінниці діє унікальна для України система оповіщення про небезпеку». Адже, крім гучномовців, до сповіщення додатково залучений телеканал «ВІТА» та радіостанція «місто над Бугом» (101,8 FM).

Передбачене суттєве збільшення покажчиків руху до укриттів. Нині продовжується робота по їх нанесенню у різних мікрорайонах міста. 

Чи планується створення актуальної версії мапи з укриттями Вінниці?

Нагадаємо, що наявну мапу фонду захисних споруд створили у 2014 році. Велика її частина наразі неактуальна. Раніше ми писали, що керівництво обласної військової адміністрації дало доручення керівництву міської ради про створення актуальної версії мапи найпростіших укриттів. 

У департаменті інформаційних технологій ВМР нам повідомили, що створення актуальної версії мапи з нанесенням на неї адрес з підвалами, які можуть слугувати тимчасовим укриттям, вже на завершальному етапі.

Куди звертатися містянам, у будинках яких укриття / найпростіші укриття знаходяться у неприйнятному стані? 

Приводити у належний стан свої підвали та цокольні приміщення у належний стан мешканці, перш за все, мають власними силами. Далі, йдеться у відповіді ВМР, мешканці мають звертатися до власників цих приміщень або голів ОСББ. Вже останні мають розв'язувати питання, до прикладу, з підтіканням комунікаційних мереж, відновленням освітлення тощо. 

У разі ігнорування або неналежного реагування на такі звернення, радять звертатися до «Цілодобової варти» (телефон: 15-60).


Читайте також:

Як батькам підтримати діток в укритті? Вінницька психологиня опублікувала доречні поради

Зима близько. Як вінничанам підготуватися до опалювального сезону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Тыдыш

    яка красива цифра 50%.

    типу - ось вам 50% а не сховища)
  • Benya Raiderman

    Закрытые подвалы жилых домов с табличками это не Укрыття
  • людмила шаталова

    Чому позор Борзову, а що Моргунов - тільки  п'ятачки будувати і відмивати за мільони??? Чому за ті мільони укриття не привести до ладу? Нам у війну дуже потрібно те кільце біля мосту за 17 млн,  хоч одну гривню з відмитих грошей  передала на байрактар та шобла?

    Natalia Klumchyk reply людмила шаталова

    За часів радянського союзу сховища передбачались і будувались на заводах. Для населення - найпростіші укриття (підвали). Таку спадщину маємо і сьогодні. На законодавчому рівні нічого не змінювалось. Тому тут дійсно мали б спочатку відпрацювати на державному рівні законодавчу основу, а міста вже б працювали по нових правила. Нове сховище жодне місто не зможе побудувати як окрему споруду та ще й всередині житлового кварталу. це не реально. Потрібно під час проектування будинків передбачати укриття. А цього в нормах будівництва немає. Отакі то справи...
  • Den Nonamed

    позор борзову, він має понести відповідальність

    Next reply Den Nonamed

    Борзов несе відповідальність за Вінницьку область, а Сергій Моргунов, разом зі своїми заступниками, та директорами ДЕПАРТАМЕНТІВ, має нести відповідальність за весь негатив що відбувається у місті Вінниці.

    VITALYA F reply Den Nonamed

    Не "позор", а "сором" і "він має

    понести", а "він НЕСТИМЕ відповідальність" або "він відповідатиме"!

keyboard_arrow_up