«Відібрали 139 укриттів»: про що ще йдеться у відповіді військової адміністрації на запит «20 хвилин»

«Відібрали 139 укриттів»: про що ще йдеться у відповіді військової адміністрації на запит «20 хвилин»
  • У відібраних найпростіших укриттях зможе перечекати небезпеку майже 40 тисяч людей. Де радять шукати прихисток усім іншим? Як ховатися від небезпеки жителям приватних секторів?

Після ракетного обстрілу Вінниці наша редакція надіслала до міської ради запит з проханням надати відповіді на низку питань про укриття та сховища міста. 

Вже звідти запит був частково переадресований на Головне управління ДСНС України у Вінницькій області, Вінницьку обласну військову адміністрацію та регіональне відділення Фонду державного майна. Оскільки й ці структури можуть надати відповіді на деякі з озвучених у запиті питань. 

Перша відповідь надійшла напередодні від департаменту цивільного захисту ВОВА. У ній йдеться, що після ще квітневого наказу начальника військової адміністрації Сергія Борзова у Вінниці створили групу, яка перевірила захисні споруди цивільного захисту. Після перевірки у місті відібрали 139 найпростіших укриттів. Загальом у них може розміститися 39 770 людей. 

Відео дня

Де саме розташовані ці підвали, у відповіді на запит не уточнили. Вочевидь мова про заклади громадського харчування, магазини, музеї, приміщення різноманітних центрів та установ, що віднедавна виконують функції й найпростіших укриттів. З частковим їх переліком можна ознайомитися ТУТ.

Решта населення, себто всі ті, хто не ховатиметься у вищевказаних укриттях, як вказано у відповіді, має шукати прихисток у цокольних та підвальних приміщеннях багатоповерхівок, адміністративних будинків та споруд, а також підземних переходах, складських приміщеннях та інших підземних спорудах. Дізнатися адреси всіх найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення Вінниці можна ТУТ.

У сільській місцевості, а також частинах міста з приватною забудовою, знайти більш-менш надійне сховище практично нереально. Мешканцям таких районів радять замість укриттів використовувати свої цокольні та підвальні приміщення, погреби. Це, як йдеться у відповіді на запит, знизить ураження населення від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також, до прикладу, від ракетного обстрілу. 

Через п’ять днів після обстрілу Вінниці, 19 липня, Сергій Борзов видав наказ про повторний огляд укриттів та сховищ міста. Робоча група провела його на предмет усунення виявлених раніше недоліків з санітарного та протипожежного стану. Про результати перевірки у відповіді не написали. 

Крім того, у вищевказаному наказі йшлося: «Міському голові Сергію Моргунову доручено забезпечити виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту на території Вінницької МТГ, у тому числі і розробки інтерактивної карти розташування захисних споруд (найпростіших укриттів) на території Вінниці». Які з перелічених робіт наразі виконані, також не повідомляється.

Згідно з даними ВОВА, у Вінниці обліковано 75 захисних споруд цивільного захисту (76 згідно з даними ВМР). З них 22 сховища державної форми власності, комунальних 13 (8 згідно з даними ВМР), приватної форми власності — 40 споруд. Також одне протирадіаційне укриття приватної форми власності.

Під час написання цього матеріалу, до редакції надійшла відповідь на запит від Вінницької міської ради. Невдовзі ми опублікуємо її. 

Читайте також:

«Доступне для усіх охочих»: як виглядає та де знаходиться одне з кращих укриттів Вінниці

Повернення за парти з 1 вересня. Дізналися про готовність укриттів у вінницьких школах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Larisa Umanets

    На скільки надійним може бути підвал багатоповерхівки, в якому майже на голові лежать труби?
    І чи є сенс там переховуватись?
  • Каріна Айрапетян

    В адресах багато помилок,є неіснуючі адреси.Як рахували кількість людей в укритті- вкладати шарами як салат чи як шпроти в банці? Не можете повернути в свій час розпродані в приватну власність  41 бомбосховище -то намагаєтесь перекласти з хворої голови на здорову? Не зліть людей....
  • Читач92

    Влада має просто визнати, що сховищ немає і не буде, адже грошей катма.  
    Ніхто питаннями захисту цивільного населення займатись не збирається.
    Обурює те, що не визнають свою некомпетентність, а тільки створюють видимість бурхливої діяльності та турботи про населення, а по факту, лише написи поналіплювали, ось вам і вся робота. Та й наявність напису "Сховище" ніяким чином не гарантує , що воно є доступним для всіх, хто цього потребує.
    На Цілодрбовій варті жителям приватного сектору порадили у випадку небезпеки іти в сусідню багатоповерхівку у підвал або у погріб до сусідів, та якщо місць там вже не буде, а вам набридло бігати у пошуках неіснуючих укриттів,  то просто сидіть вдома відійшовши від вікон і моліться, може пощастить і до вас не прилетить.
    А ще порекомендували самостійно робити сховища, тож лопати в руки і до роботи! А владні структури потім прозвітують про виконану роботу, хоч це в них виходить на високому рівні. Спасіння потопельників - справа рук самих потопельників.
  • Читач47

    За 160 з лишнім днів війни влада Вінниці могла б вже давно збудувати, я наголошую, ЗБУДУВАТИ сотню укриттів та бомбосховищ для містян. Але для цього потрібно найважливіше, - хотіння це зробити. Такого хотіння у вінницьких державних клерків не було, не має і не буде. Вони мають де сховати свої зади, а на людей їм начхати, якось виживуть. А так звані "найпростіші укриття", -  це    готові братські могили у випадку попадання ракети.

keyboard_arrow_up