Поліція на воді. Для чого Вінниці новий патруль і кого він штрафує

Поліція на воді. Для чого Вінниці новий патруль і кого він штрафує
Екіпаж водного патруля слідкує за ситуацією на річці. Частіше штрафують водіїв суден без прав і за скидання відходів у Південний Буг
  • З цього літа «Муніципальна варта» стала патрулювати Південний Буг.
  • Спільно з правоохоронцями вони декілька разів на тиждень спускаються на воду, для чого їм купили катер за майже 900 тисяч гривень.
  • Що вони роблять, а чого ні та які мають результати?

Службовий катер «Муніципальної варти» потрапляє на свій патруль спочатку суходолом. Його підвозять на причепі до пристані «Вінниця».

— А чому його тут не залишите? — питає журналіст.

— Ну, пристань ж не наша, — відповідає один зі співробітників «Муніципальної варти».

Відео дня

Цей об’єкт у державній власності.

У користуванні міських службовців TUNA 600 Pl, потужністю 140 кінських сил. На його білосніжному борту є напис «Муніципальний патруль-001». На закупівлю судна витратили 882 тисяч гривень. Ще 81 тисячу — на оплату причепу для перевозки катера. Усім цим користуються декілька разів на тиждень. Патрулюють за сприятливих погодних умов.

Спільні рейди

Поки катер спускають на воду спілкуємося з начальником відділу контролю за об’єктами водного фонду «Муніципальної варти» Олександром Грамою. Він розповідає, що їхній відділ діє з 1 березня, патрулювати води Південного Бугу почали з середини червня.

— Спільно з представниками Держслужби морського і річкового транспорту, Патрульною поліцією та рибохорони патрулюємо акваторію від Сабарова і до клеверного мосту. До Стрижавки не їдемо, адже це окремий населений пункт, — каже Грама.

Міська влада поклала на них завдання боротьби з браконьєрами, відстеження ситуації на міських пляжах, запобігання порушенню правил благоустрою та перевірку дозволів у водіїв суден.

— Зокрема, по благоустрою ми перевіряємо, чи виводять власники приватних будинків у річку каналізаційні стоки, скидають сміття та будівельні відходи, спалюють сміття на берегах Бугу, — пояснює Олександр Грама. — Крім того, наш відділ патрулює не тільки води Південного Бугу, а й інших річок. У нас на території міста близько 70 маленьких струмків, їх стан та поводження з малими річками також потрібно контролювати.

Забудова берегів без контролю

Тим часом, збираються учасники «Патрулю-001». Більшість з них так само як і журналісти, уперше на борту катера. А як згодом дізналися, в патрульного поліцейського взагалі був перший день на роботі. Хлопець отримав короткий інструктаж від одного з муніципалів:

— Дивись, ти маєш слідкувати чи є порушення по 130 (керування напідпитку) та по 126 (керування без прав). Є з собою протоколи?
— А що потрібно було? За потреби підвезуть, — відповів патрульний.

Надягнувши рятувальні жилети стрімко рушили по Бугу. Проїхали скороченим маршрутом — від Староміського мосту до «Водоканалу» і назад. І поки їхали продовжували спілкування з Олександром Грамою.

— А які бувають найрозповсюджені порушення?

— Більшість водіїв на Бугу не мають водійських прав та документу, що підтверджує реєстрацію плавзасобу. Нетверезі нам, поки що, не попадалися.

А поки їдемо, то бачимо, що на деяких ділянках берегу — зокрема між Центральним та Київським мостом і неподалік від приватної гавані депутата Тихонюка — забудова ведеться прямо на берегах річки.

При чому, люди перекривають забудовану частину берегу парканом, що заборонено Водним кодексом. Але ми не зупиняємося біля цих ділянок, а проїжджаємо далі.

— Чому ми не під’їжджаємо, щоб виписати штрафи? Ви не контролюєте забудову Бугу?

— У нашого відділу таких повноважень немає. Якщо виявляють порушення, то з міськради нам передають відповідні документи, і ми вже фіксуємо правопорушення на місці, — каже начальник відділу контролю за об'єктами водного фонду міста КП «Муніципальна варта» ВМР Олександр Грама.

За що карають?

Серед повноважень працівників, перевірка водіїв плавзасобів, які можуть отримати штрафи за відсутність рятувальних жилетів — 51 гривня, за відсутність реєстраційних документів на плавзасіб — 85 гривень. Штраф за нетверезе керування такий самий, як і для водіїв авто — 10 200 гривень і позбавлення водійських прав на один рік.

Скидання відходів та відведення каналізації у річку, засмічення берегів визначається як порушення правил благоустрою. За це штрафують на суму від 340 до 1700 гривень.

При чому ці штрафні гривні (крім штрафу за порушення правил благоустрою) надходять у держбюджет, а не у міську казну. Тобто, витрачені гроші на службовий катер неможливо «відбити»?

—  Наш відділ створили не для того, щоб відбити вартість катеру. А для того, щоб навести порядок на цій річці. Зокрема, за неповних два місяці ми склали близько 40 протоколів тільки по вигрібних ямах, що зробили майже в річці, — відповідає Грама.

Під час спільного рейду порушників не примітили. З берегів та човнів привітно махали люди, поки «Патруль-001» стрімко мчав по Південному Бугу. Інспектор Держслужби морського та річкового транспорту Роман Васкевич розказує, що, зазвичай, на річці буває до 20 суден.

— А буває таке, що й жодного. Ми їх трохи «розшугали», бо часто траплялися водії без прав на керування і тепер вони «сидять» поки ми патрулюємо. А так, у Вінницькій області зареєстровано 918 плавзасобів, — каже головний інспектор Верхньодніпровського теруправління Роман Васкевич.

На пристані «Вінниця» нас висадили. Службовці «завмерли» для гарного фото, а після помахали та рушили в патруль далі. Згодом на сторінці у соцмережах відзвітували, що за святкові вихідні виписали сім протоколів на водіїв суден, які їздили без прав на пошкоджених плавзасобах.

Куди звертатися, якщо бачу правопорушення

— Якщо люди виявляють правопорушення, серед яких спалювання і скид відходів, керування плавзасобами у нетверезому стані, порушення правил благоустрою на міських пляжах, вздовж берегів Південного Бугу, тоді просимо звертатися на телефон Цілодобової варти — 15-60, або до Ситуаційного центру — 067-4-102-101, — каже начальник відділу контролю за об'єктами водного фонду міста КП «Муніципальна варта» ВМР Олександр Грама.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Илья Вишневецкий

    Я за порядки. Я за то чтобы ловить браконьеров, но они как сети ставили так и ставят. Сделайте быструю регистрацию плавсредства!!! Полгода проходил регистрацию большой лодки , новая лодка новый мотор, на права сдать не могу, по той причине что их уже более года в Украине никто не выдает!!! Сделайте условия для всех а потом контролируйте и проверяйте плавсредства
  • Илья Вишневецкий

    А теперь дайте ответы на вопросы. Первое где в Виннице в нашем родном и любимом я могу пройти регистрацию своего плавсредства. Второе - на протяжении более года жду экзамен на получение прав на управление водным плавсредством за которое приходится платить деньги и ехать в Киев. Более года в установленном законом порядке я не могу получить разрешение зато выпустили катер проверять - браво!!! Сначала создайте службу в Виннице которая будет проводить регистрацию плавсредств и выдачу прав
  • Наталя Рябцева

    ч
  • Vladimir

    "З цього літа «Муніципальна варта» стала патрулювати Південний Буг." "Для чого Вінниці новий патруль і кого він штрафує." Наші провінційні ЗМІ дуже смішні. От скажіть, що таке Муніципальна варта? Де та в якому законі прописані повноваження таких варт та ще наділено їх правом затримувати когось, складати адмін. протоколи та штрафувати? Це якась клоунська самодіяльність, яка не має під собою жодного правового підґрунтя.

    Юрій Б reply Vladimir

    Ти не уважний. З ними є патрульний коп, інша справа, що в нього при собі нема протоколів а замість пістолета пиріжок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up