Поховання та залишки Ордену домініканців: що знайшли на розкопках у центрі Вінниці?

Поховання та залишки Ордену домініканців: що знайшли на розкопках у центрі Вінниці?
  • Торік у Вінниці тривала археологічна експедиція — фахівці обласного краєзнавчого музею досліджували територію за Спасо-Преображенським собором, що оточена Мурами. Що їм вдалося виявити? І яка подальша доля цієї пам’ятки?

Попри війну у Вінниці тривали археологічні розкопки. Вони відбулися у 2023 році на території Спасо-Преображенського собору, який в далекому минулому був оселищем ченців з католицького Ордену домініканців. Що відшукали фахівці? Про це ми дізналися з рішення виконкому №516 від 29 лютого.

Виявили поховання і залишки споруд

З документа читаємо, що археологічними дослідженнями займалися спеціалісти обласного краєзнавчого музею. Їх проводили на тій же ділянці, що вже підлягала розкопкам у 2013-2018 роках: на подвір’ї в середині Мурів, за будівлею Спасо-Преображенського собору.

Основним завданням було розчистка розкопу, дослідженого у 2013-2018 роках. У цьому музейникам допомагали студенти, які долучилися до археологічної експедиції як волонтери

Десятиліття тому археологічною експедицією керувала Лариса Виногродська з Інституту археології Національної академії наук України. У 2023-му — старша науковиця, кандидатка історичних наук Ольга Манігда з Краєзнавчого музею.

Відео дня

Отож, в минулих роках науковці встановили існування дерев’яних споруд кінця 15 – початку 16 століття, в яких могла бути перша основна будівля Ордену домініканців.

І ще там були виявлені різночасові поховання 17 – 19 століття, господарські споруди (льохи), архітектурні деталі споруд, пічні кахлі, столовий посуд, монети тощо.

Мета нової археологічної експедиції, проведеною у 2023 році, уточнити дані, отримані у 2018-му.

Для цього, з середини червня до початку серпня 2023-го, провели польові роботи: зняли захисне накриття над існуючим розкопом, глибиною від 1 до 3 метрів.

І підтвердили, що:

  • Споруда №1 є культовою, ремонтувалася наприкінці 17 - першої половини 18 століття. За припущеннями фахівців, це залишки першої, основної споруди Домініканського монастиря.
  • Залишки споруди №2 є відносно новими: археологи встановили, що вона була зведена наприкінці 19 — на початку 20 століття, фундамент якої був створений на культурному шарі 17-18 століття.
  • Споруда №3 — дерев’яна двоповерхова будівля, яка згоріла і не відновлювалась; датована 16 – 17 століттям.
  • Споруда №4, найімовірніше, є склепом (криптою), датованим кінцем 17 – початку 18 століття. Будівля була заглиблена в ґрунт, нижня частина з тесаного каменю, а верхня — з цегли-пальчатки. І ще на те, що це був склеп вказують виявлені поховання.
  • Знайшли й окремі поховання на території археологічних досліджень. Зокрема, в одній могильній ямі виявили рештки п’ятьох людей.
Цим людським решткам, які виявили на розкопках, щонайменше триста років

Подальша доля дослідження

Музейники констатують, що виявлені монументальні рештки на сьогодні є найбільш ранніми мурованими залишками споруд міста Вінниці. На думку археологів, вони належать до комплексу Домініканського монастиря часу його функціонування у кінці 17 — першій половині 18 століття.

Перший комплекс споруд Ордену домініканців був дерев’яним, заснований у 1624-1630 роках. Через неодноразові знищення підлягав ремонту протягом 17 – першої половини 18 століття. Зрештою, навколо цього першого комплексу, з 1750 року, почали будувати потужну кам’яну споруду.

А у підсумку цей розкоп знову законсервували, щоб надалі знову повернутися до досліджень.

Варто зауважити, що на проведення археологічних досліджень у 2023-му витратили близько 300 тисяч гривень з бюджету громади.

Ще 400 тисяч витратили на заходи зі збереження цієї археологічної пам’ятки. Проте ці кошти уже були взяті не з бюджету Вінниці, а профінансовані інвестором — приватним підприємством «Бон Віван».

Ці зобов’язання взяло на себе підприємство, аби укласти з мерією договір про забудову території: за Західним автовокзалом приватники хочуть запустити п’ятиповерховий готельний комплекс на 95 номерів та з паркувальною зоною на 92 авто.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про те, що в середині будівлі Спасо-Преображенського собору.

 

Читайте також:

Час, коли ми були бідними мільйонерами: розповідаємо, яким для вінничан видався 1994 рік

Де лікували вінничан — життя міста після Другої світової війни описав у спогадах Ніл Крас

Вінницьке метро: 55 років тому пропонували пустити трамвай під землею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач45

    Це важлава робота,історію края треба знати. Дякую за таку роботу.
  • Вера

keyboard_arrow_up