Очищення Бугу земснарядами: чиновники кажуть, що вода перестала смердіти

Очищення Бугу земснарядами: чиновники кажуть, що вода перестала смердіти
  • У 2018 почали чистити Південний Буг від намулу. Для цього задіяли два земснаряди, що очищають дно водозабору на «Водоканалі».
  • Чиновники розказують про перші позитивні результати: збільшилася проточність Південного Бугу, а вінничани перестали скаржитися на сморід води з-під крана.
  • На цей рік роботи по очищенню річища продовжать. Запланували масштабний проект.

Влітку 2018-го біля «Водоканалу» працювали одразу два земснаряди. Вони висмоктували з дна Південного Бугу намул, щоб очистити воду в річці. До суден додалося ще один земснаряд, який був куплений обласними чиновниками за 6 мільйонів гривень.

Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко відзначив перші результати від розчистки притоки Південного Бугу — річки Десенки, в районі Стрижавки:

— Збільшилась проточність річки Південний Буг, завдяки чому мулові наноси не затримуються на дні в районі Вінниці, а просуваються за течією. Розчищено 200 джерел, які почали додатково постачати чисту питну воду в головну річкову артерію області.

Відео дня

Наступним кроком буде розчистка русла вверх по течії, зокрема, притоки Південного Бугу — річки Вільшанки біля Хмільника та в районі Ладижина, тобто в місцях водозабору для забезпечення питною водою жителів цих населених пунктів, — передає слова чиновника прес-служба ОДА.

Гижко підкреслив, що у результаті проведених робіт по розчистці річки Південний Буг, жителі Вінниці перестали скаржитись на неприємний запах води із кранів, як це було минулі роки. Навіть за умов, що вже тиждень тримається температура вища за +30, а неприємного запаху води в місті немає.

До цього ситуація зі смердючою водою повторювалася з року в рік. У березні 2018-го, вінничани скаржилася на сморід водопровідної води. Люди нарікали, що вода має запах дохлої риби, іржі. Іноді фекалій. У «Водоканалі» казали, що усунуть сморід з води завдяки активованому вугіллю та цеоліту.

У травні 2018-го вода з-під крана стала смердіти рибою, водоростями та каналізацією. Чиновники пояснили, що все через скид добрив, що стався між Хмільником та Калинівкою. Винуватців так і не знайшли.

У червні 2018-го Південний Буг знов став смердіти. Екологи пояснювали, що це через цвітіння водоростей та розмноження мікроорганізмів.

У березні 2019-го ситуація зі смородом повернулася. Вода з-під крана смерділа рибою, а у «Водоканалі» казали, що неприємний запах «не пов’язаний з рибою, а обумовлений природними речовинами з сильним запахом, які виділяються водоростями в період відмирання або в «стресових» для них ситуаціях, зараз — очищення від криги».

Утім, вже традиційних скарг на сморід води в травні не було. Також нам не вдалося знайти скарги людей на водопровідну воду в червні. Чи має вода з-під крана неприємний запах? Вказуйте назву мікрорайону Вінниці та відповіді в коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Олексій

    Бззз... Вода перестала смердіти, бо наступила весна, літо, водойма стала відкрита, пройшли дощі, не приписуйте це очистці.
  • Igor Chepugov

    Дизайн міського середовища Вінниці

    На даний час 96 опитуванних.
  • Ruslan Sukh

    Може поганий запах води не через замулений Буг? Вода з річки все ж таки на водоканалі там якось напевно фільтрується, там очищається... Може справа в трубопроводі 70-ти літньому? Нє...?))))

    Наталья reply Ruslan Sukh

    Те і інше
  • Виктор Ищук

    Капля в морі, хто не розуміє, а кожен думає моя хата скраю, одна людина одне джерельце, а потім мінус один стаканчик і т.д...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up