Як «Водоканал» збирається боротися зі смородом води з кранів?

Як «Водоканал» збирається боротися зі смородом води з кранів?
  • Буде вода з крану смердіти, як торік, чи ні? Які є проблеми з водопостачанням в області?
  • Скоріш за все так, бо вінничани вже скаржаться на якість води з кранів.
  • Директор «Вінницяоблводоканалу» говорить, що на підприємстві придумали, як побороти неприємний запах від води.

У червні минулого року вінничани почали скаржитися, що вода з крану смердить. Люди помітили запах болота, а у когось було ще гірше — сморід фекалій. Версій про причини цього було багато: від хімічного забруднення річки до цвітіння водоростей.

На сесії Вінницької обласної ради, що відбулась 8 червня 2017 року, директор «Водоканалу» Олександр Чернятинський розповів, що причиною забруднення можуть бути добрива з полів, які змило дощами. Але використовувати її можна. На цій же сесії Чернятинський випив стакан цієї води, щоб довести, що вона безпечна.

Учора, 22 березня, обласна Рада провела виїзне засідання Координаційної ради на базі «Вінняцяоблводоканалу». Обговорювали тільки одне питання — про стан забезпечення населення області питною водою.

Відео дня

У публікації «Чи смердить вода з крану? Беріть участь в інтерактивному опитуванні» ми попросили вінничан обрати варіанти з запропонованих відповідей, що їх найбільше не влаштовує у якості води.

Найбільше голосів зібрали варіанти про неприємний запах та смак води. Найменше — варіант «З водою все добре, я задоволений (-на)» — 11 голосів.

 

Які проблеми з водопостачанням

Сергій Волков, директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністації, серед іншого, виокремив основні проблеми, що стосуються водопостачання. Це:

  • Недосконалість системи тарифного регулювання. Тобто тарифи не відповідають собівартості послуг. Зазначалося, що вартість залежить від інших чинників, наприклад, від ціни на електроенергію.

  • Обладнання підприємств, які постачають воду в області, зношене в середньому на 40-50%. Як наслідок, витоки і непродуктивні втрати води становлять більше 30%.

  • Потребує заміни застаріле енергозатратне насосне обладнання.

  • Недовантаженість очисних споруд каналізації та суттєве збільшення концентрації забруднюючих речовин в стічній воді.

  • Відсутність фінансування розвитку галузі з боку держави в поєднанні з незадовільним фінансовим станом самих водоканалів не дозволяє вирішити дані проблемні питання.

Волков розповів, що у 2018-му році для реконструкції водопостачальних систем планують отримати 32 мільйони гривень.

 

 

«Ситуація з водою буде повторюватися»

Андрій Ковальов, депутат облради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження сказав, що що джерело водопостачання, річка Південний Буг, погіршило класність води з 2 категорії на 4.

— Мешканці Вінниці відчули на собі це погіршення минулого літа, коли ми мали проблеми з водою з наших кранів, — каже Ковальов. — У той час були оперативно проведені аналізи і проблему вирішили. Але ми чітко знаємо, що ситуація повториться у 2018-му році. І у 2019-му, і в 2020-му. Бо заходів і ресурсів, які у нас зараз є, недостатньо для повного вирішення проблеми.

Депутат вважає, що потрібно визначити загальний кошторис речей, які потрібно зробити для покращення якості водозабезпечення. Зважаючи на брак коштів, треба також визначити те, що потрібно зробити у першу чергу. Це дозволить не «розпорошувати» ресурси, а якісно приділити увагу тому, де вже зараз склалася катастрофічна ситуація.

— Кілька слів про наших сусідів — Хмельницьку область, — сказав Ковальов. — Потрібно встановлювати спеціальні прилади, які будуть моніторити, з якою якістю вода заходить у нашу область. Це дозволить швидко реагувати.

Директор «Вінницяоблводоканалу» Олександр Чернятинський розповів, що у 2017-му році підприємство придбало установку для приготування та дозування активованого вугілля та цеоліту для водопровідної насосної станції № 3 «П'ятничани».

Така установка покращить якість питної води та зменшить неприємний запах.

 

 

«Заборонити фосфати»

Еколог Олександр Мудрак пропонує обласним депутатам звернутися до Верховної ради з пропозицією законопроекту, який би заборонив використовувати фосфати у мийних засобах. Ще Мудрак каже, що зайвим не буде поставити у різних місцях Південного Бугу прилади, які б постійно моніторили якість води. А ще звернути особливу увагу на підприємства, які розташовані неподалік річки та можуть зливати небезпечні речовини у воду.

— Ми бачимо найбільшу проблему Південного Бугу і нашого «Водоканалу», — говорить Мудрак. — Це те, що водна екосистема є замкнутою. Через це вода починає «цвісти». Також у воду потрапляє велика кількість фосфатів. Вони у нас використовуються у мийних засобах. Вода стає непридатною. Особливо улітку, коли рівень кисню падає нижче допустимої норми.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Порошок

    Мой пердеж и запах воды с крана идентичны
  • Next

    У 2017 році, Директора «Вінницяоблводоканалу» Олександра Чернятинського

    на сесії обласної Ради заставили випити склянку смердючої води яку випускає підприємство очолюване ним. У цьому році потрібно його заставити щоб він випив трьох літрову банку тієї води, яку він так вихваляє, можливо тоді настане позитивний результат.
  • Катя Ерошина

    Все говорят одно и то же. Но бороться ни с чем не хотят.  Зато морожко покупают)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up