Обережно, шахраї! Як вінничан дурять під виглядом міжнародної допомоги

Обережно, шахраї! Як вінничан дурять під виглядом міжнародної допомоги
  • У перші місяці війни українцям стали пропонувати виплати міжнародні організації, такі як ООН, Червоний Хрест та деякі країни Європи.
  • Разом з ними активізувалися й аферисти, які використовують імена відомих організацій, щоб вкрасти гроші з вашої банківської картки.
  • Які розповсюджені шахрайські схеми та як ним протидіяти?

У матеріалі «2220 гривень від ООН. Як переселенцям отримати цю допомогу у Вінниці?» користувач під ніком Вова Діловий залишив коментар, в якому розповів про шахрайську схему з наданням нібито «міжнародної допомоги українцям»:

«Нещодавно натрапив на шахрайську схему, типу допомога від ООН, — написав чоловік. — Є кілька посилань для різних банків. При переході на сайт, вас просять ввести логін та пароль від свого онлайн-банкінгу. Навіть якщо ви введете правильні дані, сайт видасть повідомлення «Не вірний логін або пароль». Введені вами дані можуть використовуватись шахраями для зламу вашого онлайн-банкінгу. Встановлюйте двоетапну авторизацію, та регулярно змінюйте паролі».

Отож, ми вирішили зібрати популярні схеми, як українців намагаються обдурити та склали поради, як цьому протидіяти.

Відео дня

Нові махінації

— Українцям виплачують по 11 тисяч гривень! Встигніть подати заявку, пропозиція обмежена, — така новина останнім часом блукає по соцмережах. 

У повідомленні додається, що це додатковий етап виплат від ООН. Для збору інформації використовують чат-бот «Дії» в telegram

«Необхідно ввести вірні логін та пароль від вашого особистого кабінету банку отримувача. Після цього вам будуть вислані коди підтвердження для отримання виплати та підтвердження вашої карти на фінансовий номер телефону, який закріплений за вашою карткою. Для успішного зарахування введіть їх по черзі в рядок очікування», – пишуть в повідомленні.

Усе це неправда. Річ у тому, що у «Дії» немає чат-ботів. Міністерство цифрової трансформації закликає ігнорувати такі пропозиції. Шахраї таким чином виманюють дані для входу до вашого банківського рахунку. У підсумку благодійної допомоги не отримаєте, а свої «кровні» — втратите.

Ще одна «новинка» — 3300 гривень одноразової допомоги від США, Німеччини, Польщі та Литви. Нібито ці країни нарахують кожному українцю вищезазначену суму через збройну агресію росії.

І це фейк. У Міністерстві соціальної політики зазначили, що немає офіційної інформації про започаткування такого виду благодійної допомоги. І там підкреслили, що перевірену інформацію про виплати від міжнародних фондів можна переглянути на державному порталі aid.edopomoga.gov.ua.

«Ми робимо виплати по старих заявках. Дайте номер карти»

Аферисти також вирішили скористатися тим, що Агентство у справах біженців (УВКБ ООН) не всім заявникам задовольнило і виплатило обіцяні 2200 гривень. 

Для цього вони створили портал «Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів». Це чергова шахрайська схема, про що вказують в урядовій команді реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

«На згаданому ресурсі пропонується отримати виплату, для чого необхідно надати персональну інформацію та здійснити додатковий платіж. В результаті дані платіжної картки будуть скомпрометовані. Така шахрайська активність має систематичний характер, виявлено зростання кількості шахрайських сторінок у Facebook», — йдеться в повідомленні.

Також на махінації від «імені ООН» відреагували в одному з підрозділів Агентства у справах біженців.

«Ми не надаємо жодних посилань на банківські системи та не співпрацюємо з банківськими установами! Посилання на будь-який банк – це шахраї та спроба вкрасти ваші гроші! Будьте пильними та обережними!, — зауважили у чернігівському представництві УВКБ ООН. — Наші адміністратори консультують лише у чаті. Якщо треті особи пишуть вам в приватні повідомлення від імені фонду «Право на захист» (офіційний партнер ООН в Україні - авт.) та просять додаткову інформацію стосовно ваших банківських карт/пін-кодів/ CVV кодів — блокуйте їх! Це шахраї, які намагаються вкрасти ваші кошти!».

Як не потрапити на гачок до шахраїв?

У Кіберполіції зробили список рекомендацій, дотримуючись яких ви не потрапите до псевдоблагодійників та убезпечите власні кошти:

  • інформацію щодо запровадження грошової допомоги — отримуйте тільки з офіційних джерел та тих, яким ви особисто довіряєте;
  • уважно перевіряйте URL-адресу сайту. Один непомітний символ може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс;
  • не переходьте за сумнівними посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах;
  • якщо ж ви повідомили свою фінансову інформацію — особливо, якщо це CVV-код (3 цифри на зворотній стороні) — негайно зверніться до банку, щоб заблокувати картку;
  • у разі підозри шахрайських дій в Інтернеті — повідомляйте про це Кіберполіцію на електронну пошту: [email protected]

CERT-UA також надав поради:

  • Увімкніть SMS-інформування про витрати коштів з вашої картки. Встановіть ліміти на операції з банківським рахунком.
  • Скористайтесь порадами платіжної безпеки від Нацбанку України (https://bank.gov.ua/promo/stopfraud) та правилами кібергігієни від урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (https://cert.gov.ua/recommendation/31).

Від себе додамо ще одну пораду: якщо у соцмережі натрапили на повідомлення про грошову допомогу — спочатку перевірте її через «гугл». У пошуковику напишіть назву допомоги та суму обіцяної виплати. Якщо це шахрайська схема, то з високою імовірністю, про це вже написали державні органи та загальнонаціональні ЗМІ.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, де можна переглянути графік відключень світла у Вінниці.

 

Читайте також:

Вінницького митрополита викрили у роботі на росію. А хто це? (ОНОВЛЕНО)

Під варту взяли «кримінального авторитета». Вийти на волю він зможе за заставу у понад 41 мільйон

Бандити утримували чоловіка у підвалі, погрожували розправою та вимагали 230 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up