Чому нема світла: відповіді на поширені питання та де шукати графік відключень

Чому нема світла: відповіді на поширені питання та де шукати графік відключень
  • В Україні обмежують подачу електроенергії у всіх областях.
  • Навіщо це робиться та де дізнатись розклад відключень світла у містах Вінницької області, дізнавайтесь далі.

​​​​​​В Укренерго пояснили, чому в країні обмежують постачання електрики. Річ у тому, що ціллю ракетних ударів з боку російських загарбників є руйнування об'єднаної енергосистеми Україні. Тож диспетчери застосовують обмеження тоді, коли у певний регіон не можуть доставити необхідний рівень електроенергії.

Причиною цього може бути дефіцит потужності, тобто в конкретний момент в енергосистемі виробляється електроенергії менше, ніж можуть спожити громадяни, промисловість та інші споживачі. А також, через пошкодження, коли електромережі не можуть нести підвищене навантаження як раніше, зокрема, доставляючи електроенергію з одного регіону в інший.

 Aurélien Lemasson-Théobald on Un - фото 514949

Відео дня

— Якщо в такий момент не застосовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися і в мережі станеться аварія, — пояснюють фахівці.

Графік відключення світла на Вінниччині

Де і коли відключатимуть світло у Вінницькій області, говорили на нараді з Укренерго та Міненерго щодо заходів з обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. 

Вчора вночі ворог знову обстріляв енергетичну інфраструктуру України. Було пошкоджено обладнання магістральної мережі української енергосистеми в центральних областях. Аби запобігти перевантаженню мережі зранку Диспетчерський центр «Укренерго» надав операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяг, на який потрібно обмежити споживання електроенергії в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях. 

— На Вінниччині теж аварійні відключення світла. Застосовувати обмеження диспетчерам необхідно протягом кількох хвилин. Тому іноді завчасно попередити про екстрене відключення оперативно немає можливості, — зазначає Борзов. — Дякую усім, хто намагається зменшити споживання електроенергії.

Потрібен час, щоб відновити певний запас міцності наших електромереж. 

За його словами, незабаром «Вінницяобленерго» опублікує графік відключень.

Саме Обленерго визначає, коли саме та у кого знижують рівень споживання електроенергії. Тому на офіційних сайтах обленерго у ваших регіонах можна дізнатись час відключення світла за конкретними адресами.

Посилання на сайти обленерго у всіх регіонах тут та тут.

Про те чому і як важливо економити електроенергію в умовах війни, чому на Вінниччині можуть вимикати світло у разі, якщо зруйнувались об'єкти інфраструктури у сусідніх областях, чи вистачить нам електрики взимку, а також чи загрожує повний блекаут Вінницькій області, в інтерв’ю «Суспільному» розповів генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук:

Що відбувається в той час, коли вимикають світло

Укренерго проводить ремонт інфраструктури, яку пошкодили російські загарбники. Таким чином фахівці намагаються збалансувати енергосистему.

— Попри всі складнощі наразі енергосистема України працює стабільно. Отже, поки ви перебуваєте тимчасово без світла і струму, в цей час наші енергетики лагодять мережі і відновлюють підстанції в надскладних умовах за будь-якої погоди. Ми робимо все можливе, щоб відновити стабільність постачання. І якби не атаки російських ракет та дронів, ми могли б назвати дату, коли відключення закінчаться. На жаль, у воєнний час ми можемо лише сказати, що робимо все, що в наших силах, — пояснюють в Укренерго.

У вівторок, 25 жовтня, у деяких мікрорайонах Вінниці та деяких населених пунктах Вінницької області зникло світло. У «Цілодобовій варті» нашому журналісту підтвердили отримання ними інформації від диспетчера міських електричних мереж, однак самі відключення назвали аварійними, а не віяловими.

Глави Офісу президента Кирило Тимошенко, нагадаємо, заявив 18 жовтня, що українцям радять готуватися до відключень світла та води.

Також зазначимо, що у Вінницькій області триває режим тотальної економії електроенергії. Економія потрібна, щоб могли працювати лікарні та інші соціальні заклади.

До речі, вінничанам радять зробити запас питної та технічної води мінімум на три дні.

Впродовж кількох наступних днів, нагадаємо, Укренерго знадобиться додаткове обмеження електроспоживання. Це дасть можливість ремонтним бригадам відновити електромережі і якомога швидше забезпечити знову надійне енергопостачання.

 

Читайте також:

Чи будуть на Вінниччині вводитись віялові відключення світла?

Вінничан закликають зарядити телефони: що робити, якщо зникне сигнал мобільного оператора

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up