Нові райони, старі проблеми та приїзд Зеленського. Про що говорив голова ОДА Борзов

Нові райони, старі проблеми та приїзд Зеленського. Про що говорив голова ОДА Борзов
Фото ілюстративне, зі фейсбук-сторінки Сергія Борзова
  • Свою першу прес-конференцію очільник області дав після двох тижнів роботи на посаді. 
  • Борзов розповів, зокрема, про своє враження від районного поділу, про скорочення «роздутого» штату ОДА і про приїзд президента Зеленського до Вінницької області.
  • А насамкінець — про участь в місцевих виборах на посаду мера Вінниці.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов провів прес-конференцію, на якій відповів на питання від журналістів. Повністю запис трансляції можна подивитися у цьому відео. Далі в тексті — найголовніше з того, що ми почули від очільника Вінницької області.

На початку Сергій Борзов коротко перелічив ті проблеми, про які він дізнався за перші два тижні на посаді.

Відео дня

— За ці два тижні, як я працюю на посаді голови ОДА, ми побачили купу невирішених проблем. Поїхали у два райони (Літинський та Хмільницький - авт.) почули багато нового від жителів області. І будемо продовжувати об’їжджати райони щотижня.

У Літині почули, що є проблеми з постачанням питної води. А Вінниччина загалом недоотримує 15% води. І це, вважаю, одна з найважливіших проблем. Є програма «Питна вода», але чомусь на цей рік депутати облради не виділили жодної копійки. Будемо працювати з бюджетною комісією, депутатами, щоб вирішити це питання.

Скорочення штату і приїзд президента

А далі чиновник відповідав на питання журналістів.

Усіх цікавить питання кадрових змін. У яких департаментах будуть скорочення?

— Найголовніше, є проблема в якості роботи. А сама структура ОДА є неефективною. Чому, наприклад, управління курортів є в департаменті ЖКГ? Туризм має бути у віданні департаменту культури, щоб був розвиток. Ми нині працюємо над реорганізацією та займаємося підготовкою до скорочення апарату, заступників. На опрацювання дав один місяць. Ми маємо опрацювати, провести інвентаризацію, щоб зрозуміти на своєму місці людина чи ні.

Навіщо робити скорочення чиновників, якщо за адмінреформою, ОДА буде ліквідована наприкінці цього року?

— А якщо вони нічого не роблять? Що я мушу терпіти до нового року? Це ж гроші платників податків. Я не буду окремо йти по особистостях, але знаю хто і що зробив.

Усі хочуть побачити вже президента України. Коли він приїде?

— Приїде до Вінниці в цьому місяці. Дата поки уточнюється. Це буде робочий візит Президента.

Конфлікт у Людавці

Як надалі буде розвиватися ситуація навколо сміттєпереробного комплексу в Людавці?

— До мене звернулася ініціативна група мешканців навколишніх сіл. Вони побоюються, щодо можливого забруднення через цей об’єкт. Учора ми були в Людавці, де нас неприязно зустріли. Громада має бачити, що в них там будується.

На сьогодні, не проведено громадські слухання щодо будівництва цього об’єкту: були в Жмеринці, але їхні результати скасувала прокуратура, бо на слухання не запросили мешканців сіл навколо Людавки. Екологічної експертизи немає. Є лист від Мінекології, що замовник не надсилав запит на її проведення. Будуть висновки екологічної експертизи — тоді можна буде говорити будувати чи ні в тому місці сміттєпереробний комплекс.

Щодо будівництва «сміттєзвалища» в Людавці спалахнув конфлікт на минулих вихідних. Селяни перекривали дороги, стояли з плакатами, що не дозволять будівництво смітника поряд з селами.

При цьому міський голова Вінниці Сергій Моргунов озвучив, що там не буде смітника: 

«Не полігон, а сучасний сміттєпереробний завод! Спільно з нашими партнерами з Польщі та європейськими експертами розробляємо таку модель, яка забезпечить 90% переробки сміття та буде абсолютно безпечною з погляду екології. Також передбачено виробництво RDF-палива. Подібний комплекс працює у нашому місті-побратимі Кельце.

Ми вже отримали фінансову підтримку на впровадження проекту від Державного екологічного фонду, а інвестор, який займеться будівництвом самого заводу, розраховує на кошти Євросоюзу», — написав у своєму фейсбуку Моргунов.

Складається враження, що у вас не дуже гармонійні стосунки з міською владою Вінниці. Це так?

— Стосунки не можуть бути гармонійними, стосунки робочі. 

Ви йдете на вибори міського голови Вінниці?

— А потрібно? Я не знаю. Над цим поки не замислювався, це важке питання для мене особисто. Будемо бачити по ситуації. Ближче до вересня буде прийнято рішення і як це станеться, то повідомлю.

Про нові райони

Як ви ставитесь до нового розподілу на райони та ОТГ Вінниччини?

— Я отримав посаду, коли Кабмін вже погодив 5 районів та 63 ОТГ на Вінниччині. Не зовсім згодний з таким розподілом. Зокрема, через ухвалений Перспективний план деякі громади будуть ліквідовані. І деякі з них оскаржують постанову Кабміну в суді: це Хижинецька, Гавришівська, Браїлівська, Войнашівська, Тростянецька, Павлівська, Кудлаївська, Ковалівська громади та Гранів. У повноваженнях голови ОДА немає прав змінювати постанову Кабміну. Тому очікуємо рішення суду.

У області конфлікт через адмінцентр п’ятого району — Хмільницького. Люди в Калинівці виходили на мітинг, бо хочуть, щоб саме їхнє місто стало центром. Чи були звернення до вас?

— Центри нових районів визначені були ще до нас, і затверджені постановою Кабміну. Щодо звернень, то є заяви як з Хмільника, так і з Калинівки, де люди вимагають визнати їх міста райцентрам. Хочу дізнатися про те, як розраховували місце розташування майбутніх адмінцентрів. Але, на моє переконання, людям з Козятина їхати до району в Хмільник буде важко за якимись документами. Ближче ж напевно має бути Калинівка.

Завтра я буду намагатися громаді Калинівки пояснити, що Хмільник є містом-курортом державного значення. Є візитівкою нашої Вінниччині. Але чесно, логіка прийняття цих рішень (щодо районів та адмінцентрів - авт.) мені не зрозуміла, — говорив голова Вінницької ОДА.

Якраз за «документами» чи «довідками» в адмінцентри їздити й не треба. Голова ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець детально пояснював, чим буде займатися нова районна влада, про що в цій статті: «Проблеми від нових районів будуть у чиновників». Експерт про новий поділ нашої області


 

Читайте також:

«Битва» за нові райони. У області ще два міста хочуть стати райцентрами

Переїзд вінницьких медиків «швидкої» на Арабея може розтягнутися на місяці

«Вінницький перець», керівник ДУСі: що відомо про нового губернатора Сергія Борзова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • без

    молоко приймають по 4,5 за літр!
    влада мовчить
    АМКУ мовчить
  • Валентин Старенко

    Велика проблема то дороги. На щастя зараз їх почали ремонтувати в рамках програми "Велике будівництво".
  • Petro Vasyliv

    О, то до нас приїде главний зелібоб, барулін зять вже виставив варту по туалетах, а то шарійовці з колбочками нє дрємлють
  • Next

    Основне, це звільнитись від успадкованих заступників, які кришують департаменти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up