«Німецький» сейф відкрили. Що знайшли всередині?

«Німецький» сейф відкрили. Що знайшли всередині?
  • У Вінниці нарешті відкрили сейф, який знайшли на Магістратській
  • Що виявилось всередині залізного ящика, який важить 500 кг? 
  • Що буде з цією знахідкою?
  • До якого періоду вона належить?
  • Припущення істориків та археологів

Прохолодний ранок 22 серпня, внутрішній двір Вінницького краєзнавчого музею, натовп спостерігає за тим, як чоловік у камуфляжній куртці знімає шар іржі з якоїсь залізної коробки. Коробка —  це сейф, заради якого тут і зібралися історики, археологи, працівники музеїв, журналісти і ще кілька десятків людей різних професій та інтересів.

Чоловік у куртці відкладає легкі інструменти в бік, бере болгарку, потім перфоратор, сокиру, молоток, а потім знову щіточку для зняття іржі. Присутні починають трохи нервувати. Адже багато хто з них прийшов, щоб на власні очі побачити та запостити на своєму Фейсбуці фото золота Третього рейху. Від нервів жартують:

— А може хто код від сейфа знає? —  запитує у присутніх жінка.
—  Пам'ятаю, як зараз, сиджу я в бункері, цифри набираю, —  відповідає їй жінка з відеокамерою в руках.

Відео дня

Коли люди почали стихати, а в руках чоловіка у військовій куртці знову опинилася болгарка, пожартувати вирішив Олександр Федоришен. Історик процитував один із коментарів, який напередодні написали користувачі у Фейсбуці: «Уявіть, відкриваємо, а там документи на Сабарівське кладовище!» Посмішки, сміх.

Минуло вже більше години з початку розкриття сейфу, цікавість присутніх зростала, кільце натовпу навколо чоловіка в куртці стискалося. Знову шум, іскри, стукіт і герой оповіщає всіх, що всередині сейфа документи. Напевно, саме в цю мить ті, хто прийшов в надії побачити золото, були особливо розчаровані.

— Є припущення, що це технічна документація якогось довоєнного підприємства, хоча дат поки що ніяких не розібрали, – розповідає завідувачка сектором археології краєзнавчого музею Ольга Грабовська. – Магістратська —  це історичний осередок, там постійно жили люди, тому, якщо там будуть проводитися якісь роботи, то будуть і знахідки різноманітних періодів. Але закритий сейф —  це виняткова знахідка. З чуток, під час війни там було гетто, але це швидше пов'язано з житловим будинком, який стояв на цьому місці. На місці був обгорілий шар, і швидше за все, під час пожежі сейф просто провалився в підвал.

Сейф експонуватимуть у краєзнавчому музеї, оскільки це історична знахідка. А що стосується припущень щодо вмісту сейфа, то вони були найрізноманітнішими і безглуздими: від золота Третього рейху до Чаші Грааля.

— У сейфі документація першої половини ХХ століття. Ймовірно довоєнна, ймовірно якогось міського підприємства, яке розміщувалося на теперішній Магістратській. Теоретично, це може бути навіть документація нашої міської електростанції, – розповідає глова КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен. – Розчаровуватися знахідкою не варто, бо сам факт знахідки артефакту, факт суспільного резонансу — сам по собі тішить. Це означає, що нам не байдужа історія нашого міста будь-якого його періоду.

Станом на 22 серпня, більшість документів пошкоджені часом та іржею, тому на них мало що розбірливого. Однак на деяких видно російські букви і слова. Також стало відомо, що сейф польського походження.

Нагадаємо, сейф знайшли під час земельних робіт на Магістратській. Ранком працівники «Вінницятеплоенерго» викликали на місце археологів. Історики одразу припустили, що металева скриня є сейфом часів Другої світової війни, та розпочали свої дослідження. Сейф відвезли у Краєзнавчий музей, де його почистили і при журналістах відкрили.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Петро

    ...як був я студентом, пам'ятається, кожен знайдений черепок по дві години з пилу щіточкою "вилизував" ... А тут он як треба "охороняти" пам'ятки. Потупчику - браво!!! Залишилось ми без історії і без пам'яток з таким охоронцем.
  • Елена Антонова

    "Человек в камуфляже" - це начальник відділу охорони памя*

    ток Михайло Валентинович Потупчик
  • Игорь

    Полдня открывали сейф, а внутри оказался большой довоенный губозакатыватель
  • Задунайский Торонтуй

    "52 т.р." . Тысяч рублей. Похоже, сберкассовский сейф. Деньги вывезли, а сундук бумагами закопали перед приходом добрых немцев. Ценителей Пирогова.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up