Не хоспіс, але і не ТЦ — замість другого пологового на Коцюбинського буде медичний центр

Не хоспіс, але і не ТЦ — замість другого пологового на Коцюбинського буде медичний центр
  • Майже рік доля пологового будинку №2 була на вустах у вінничан.
  • 30 вересня 2022 року на сесії міської ради поставили крапку в питанні існування цього медзакладу, але не в питанні будівлі по проспекту Коцюбинського, 50.
  • Було багато припущень містян та обіцянок чиновників про те, що саме там буде, але вже все вирішили.

Про створення у приміщенні колишнього пологового сучасного комунального медзакладу для мам та дітей написав зараз на своїй сторінці мер.

— Ось у цьому приміщенні на Коцюбинського, 50 буде створено кілька відділень: на першому поверсі жіноча консультація, на другому — буде дитяча поліклініка і заклад «Клініка дружня для молоді» і на третьому — септична гінекологія, — розповів Сергій Моргунов, коли 4 травня оглядав приміщення майбутнього медцентру і дав доручення для виготовити відповідну проектно-кошторисну документацію.

Дві петиції, кілька протестів, безліч дебатів…

Все почалося не дев’ять місяців тому. Хоча символічно, 23 серпня 2022 року, з’явилася перша петиція про «Збереження Вінницького міського клінічного пологового будинку № 2». А 30 вересня, якраз коли міська рада голосувала за реорганізацію другого пологового, з’явилася друга петиція «Зберегти пологовий будинок № 2, Ваше найвагоміше слово влади на Вінниччині».

Відео дня

Обидві закликали владу міста схаменутися, не руйнувати те, що працює, і трішки тиснули на ностальгію. Обидві дуже швидко набрати необхідну кількість голосів. Але жодна не отримала очікувану відповідь.

Нічого не вирішили і мітинги під міською радою, протестна хода медиків, а також пікети біля самого пологового на Коцюбинського. Тоді до мітингуючих вийшов головний лікар міста Олександр Шиш, який повідомив, що Пологовий будинок №2 об’єднують з «Центром матері і дитини». І причина того всього — медзаклад банкрут, і його існування в цілому для міста нерентабельне.

— Тож до «Центру матері і дитини» приєднають і всі будівлі, і весь персонал, — зазначив Шиш. — Так звучить рішення виконавчого комітету.

Медзаклад закрився — медпрацівник звільнився

На початку листопада 2022 року, понад 250 працівників пологового отримали попередження про заплановане звільнення. У документі йшлося, що через реорганізацію медзакладу працювати у ньому вони можуть лише до 31 січня 2023 року. Одночасно медикам пропонували з 1 лютого перевестися працювати в Центр матері та дитини.

— Наразі робота запропонована 79% працівників. Ця кількість буде збільшуватися, але роботу отримають не всі, — пояснює Олександр Шиш. — Хто не захоче працювати на запропонованих умовах, зможуть стати на облік у центрі зайнятості, або самостійно шукатимуть інше місце роботи.

А тим часом в будівлі планували…

Наприкінці листопада 2022, виконком міської ради погодив створення відділення паліативної допомоги у будівлі пологового будинку № 2. Орієнтовна потужність нового хоспісу мала складати 30-60 ліжок. За реалізацію проекту мали взятися в 2023 році. Головний лікар міста Олександр Шиш тоді сказав, що відкриття нового хоспісного відділення у будівлі пологового дійсно розглядається, адже місто має в цьому потребу.

Але думку професорки кафедри акушерства та гінекології ВНМУ Наталії Гайструк, рішення було досить сумнівним, оскільки для облаштування такого відділення там немає відповідних умов.

— У мене такі заяви викликають сумніви та здивування, — казала тоді Наталія Гайструк. — Я думаю, що усе врешті зведеться до відкриття там приватної клініки з клінічною практикою або проведенням у ній різноманітних досліджень.

А доцентка кафедри акушерства та гінекології ВНМУ Тетяна Супрунова взагалі вважала, що на місці пологового з часом може з’явитися житловий комплекс, адже цей клаптик Вінниці є ласим шматочком для забудовників.

Якщо ж почитати коментарі під публікаціями, які «20 хвилин» писали протягом всього «періоду невизначеності», то думки вінничан розділися на два табори. Один голосував за створення приватного медичного центру, другий — за комерційну нерухомість.

Але буде комунальний медзаклад

Як зазначив в своєму дописі Сергій Моргунов, трансформація медичної інфраструктури міста відбувається в межах реформування галузі охорони здоров’я і відповідно до рішень Верховної Ради та Кабміну. Діючи у цьому правовому полі, місцева влада визначає пріоритетні напрями розвитку медичних закладів. І головне завдання — підвищити якість надання медичних послуг. Тому і відкривається новий медичний центр, який мають відремонтувати і створити там комфортні умови, як для пацієнтів, так і працівників.

А головний лікар міста Олександр Шиш зазначив, що після завершення ремонту декілька підрозділів Центру матері і дитини зможуть переїхати в більш просторі приміщення.

— Зараз стартував інфраструктурний етап медичної реформи, формування спроможної мережі закладів, і, продовжуючи роботу по наближенню медичної допомоги до населення, ми отримали можливість використати приміщення пологового стаціонару для створення комфортних умов для жіночої консультації даного мікрорайону, — зазначив Олександр Шиш. — Зараз вона перебуває на першому поверсі на вул. Замостянській, 20, а там 274 метрів квадратних — приміщення малі, коридори вузькі. А тут площа першого поверху 928 метрів квадратних, тобто можемо створити набагато кращі умови для роботи жіночої консультації, розмістити кабінети УЗД, рентген, хірургію одного дня і лабораторію. 

І за словами директора «Центру матері та дитини» Володимира Присяжнюка, якому тепер підпорядкований і колишній другий пологовий, на цьому зупинятися не планують, адже передбачається розширення спектра послуг медичного закладу. 

Тож тепер вся увага буде націлена на 274 квадратних метрів приміщення по вул. Замостянській, 20. Якщо жіноча консультація звідти переїде до колишнього пологового, що буде там? Скоріш за все думки знову розділяться, тому чекаємо на продовження…

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

У Вінниці запустили міські фонтани. Чи буде працювати світломузичний «Рошен»?

У Вінниці діє допомога на оздоровлення дітей військових. Як її отримати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Валентина Ковалева

    І знову на думку людей не зважали,що хоче влада,то і творить,в їх благі наміри я не вірю.
  • Анатолий Гордий

    за  бюджетные  деньги  сделают  но  вопрос  кто   власнык  ?
  • Анатолій Волченков

    Понабивали собі грошеій а народу дулю підніс чо, незробити пологове, травматологія, хірургія, і.т.д я, в одні лікарні був сідів як, дебіл я, ізвіняюсь на, кийвські вінниця анадо, було лічитись х.я дехто жалів я, дуже вдячний тим людям і Богові зате що спас мене.
  • Анатолій Волченков

    Понабивали собі грошеій а народу дулю підніс чо, незробити пологове, травматологія, хірургія, і.т.д я, в одні лікарні був сідів як, дебіл я, ізвіняюсь на, кийвські вінниця анадо, було лічитись х.я дехто жалів я, дуже вдячний тим людям і Богові зате що спас мене.

keyboard_arrow_up