Третій зайвий. Долю пологового будинку №2 майже вирішили, але чим керувались?

Третій зайвий. Долю пологового будинку №2 майже вирішили, але чим керувались?
Фото з мітингу, що був напередодні
  • У жовтні пологовий будинок №2 має відсвяткувати 85 років.
  • Але 30 вересня на сесії міської ради скоріше за все проголосують за його приєднання до Центру матері і дитини.
  • Фактично цього закладу не стане. Що буде з медичним персоналом?

Мітинг під міською радою, на який прийшли лікарі пологового будинку №2, щоб поспілкуватися з депутатами і отримати відповіді на запитання про перспективи закладу і долю персоналу, мав продовження.

Після спілкування медиків з головним лікарем міста Олександром Шишом, стало відомо про останнє засідання Медичної ради, де мали проголосувати за реорганізацію пологового будинку №2. Це рішення буде виноситись на сесію міської ради 30 вересня. Тож ініціативна група вирішила потрапити на це засідання.

Медичну раду розпочав Олександр Шиш, словами про те, що підставою для проведення реорганізації закладу стали зміни в законодавстві. Зокрема, мова про внесення змін в закон України про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення і постанова уряду 741 про зміни в оплаті праці за надані послуги.

Відео дня

— З 1 липня змінився механізм оплати праці і за надану послугу (тепер платити будуть за фактично надану послугу), — говорить Олександр Шиш. — При оцінці фінансової спроможності були виявлені заклади, які не можуть конкурувати на ринку медичних послуг і найближчим часом можуть стати банкрутами. Також в нас є вимога на рівні закону України про реорганізацію госпітальних округів. А саме створення кластерних медичних закладів.

За рекомендацією МОЗ, як сказав Олександр Шиш, у Вінниці мають створити три кластерних заклади:

  • Кластер екстреної медичної допомоги — це лікарня швидкої медичної допомоги.
  • Кластер, який об’єднає пологові будинки — Центр матері дитини, перший і другий пологовий будинок.
  • І третій кластер, який об’єднує всі багатопрофільні лікарні (першої багатопрофільної і третьої лікарні).

Також, враховуючи формування пологових закладів «Лівий берег» і «Правий берег», вирішили приєднати пологовий будинок №2 до Центру матері і дитини.

Є офіційна статистика

В складі медичної ради був присутній Валерій Камінський, лікар-уролог медичного центру Інномед. Він зазначив, що на засідання змогли зайти представники колективу пологового будинку №2, тож може варто їх запитати, чи погоджуються вони з тим, що один пологовий будинок в місті зайвий, бо не завантажений так, як слід.

— Для цього є офіційна статистика, — відреагував на слова Камінського Олександр Шиш. — Наприклад, 2016 рік, у Вінниці зареєстровано 5332 пологи, в 2021 році — 4200 пологів. Тобто за цих п’ять років ми втратили 20% пологів, це 215 пологів на рік. Є рік, що втрачаються 300 пологів, є рік, що 200. І є ситуація: заклад став ризикованим з боку фінансів, адже заробляє менше, ніж споживає.

До прикладу, офіційні дані за серпень 2022 року:

  • Надходження пологового будинку №1 — 4 млн 554 тис. грн. Витрати 4 млн. 200 тис. 
  • Надходження пологового будинку №2 — 3 млн. 787 тис. грн. Витрати 4 млн. 600 тис. 
  • Надходження Центру матері і дитини — 6 млн. 720 тис грн. Витрати 6 млн 740 тис грн.

Якщо Центр матері і дитини витратив на заробітну плату 97% коштів, то пологовий будинок №2 — витратив 122%.

Представник ініціативної групи, професорка кафедри акушерства та гінекології №2 вінницького медуніверситету Наталія Гайструк запитала в членів комісії, чому для визначення збитковості закладу взяли серпень 2022 року. Чому не взяли пів року 2022-го, адже виглядає це наче вирвані з контексту дані?

— Перше півріччя 2022 року, фінансувалося проводилося по результатах 2021 року, пологовий будинок №2 мав 1127 пологів, і саме така кількість пологів була закладена на 22-й рік, — говорить Шиш. — Але така кількість пологів утворилася через те, що в пологовому будинку №1, був розгорнутий дорослий ковідний центр.

Тепер картина: коли йшло фінансування за попередній період, в другому пологовому був профіцит, тому що фінансувались не фактично надані послуги, а заплановані послуги по результатам 2021 року. Коли з 1 липня 2022, відповідно до постанови 741, почали платити за фактичні послуги — заклад отримав дефіцит. Тому що за вісім місяців 2022 року там провели всього 824 пологи.

— Чому я назвав серпень (восьмий місяць), тому що сьомий (липень) був перехідний, — говорить Олександр Шиш. — За сьомий місяць ми тільки подали звіт. І зарплату за сьомий місяць оплатили з залишку, який утворився за перше півріччя. Восьмий місяць пологові працювали вже за новими умовами. І в результаті змогли виплатити зарплату за серпень тільки 23 вересня, коли отримали наступний транш коштів НСЗУ (за першу половину вересня). Тобто зараз в закладі немає грошей.

Починаючи з дев'ятого місяця, як сказав Шиш, частина працівників написала заяву на 0,75 окладу.

— Але це ситуативне рішення, яке нічого гарного їм не дасть. Вони кожного місяця будуть заходити в борги. Мало того, за восьмий місяць по статті «Інші послуги» вони сплатили — 0 грн. В той час, коли їх колеги з пологового будинку №1, для порівняння, сплатили 150 тис. грн. На придбання медикаментів (що є обов’язковим за програмою медичних гарантій) заклад витратив 20 тис. грн. При середніх витратах за перше півріччя — 168 тис грн щомісяця.

Тобто, за словами керівника департаменту, заклад зараз штучно зменшує свої витрати, намагаючись вийти в «нуль» за рахунок зменшення закупівлі медикаментів, зменшення витрат на заробітну плату, і несплати рахунків за іншу послуги (зв’язок, інтернет, сміття.)

— Дозвольте запитати, а чи можете ви надати звіт нашого бухгалтера, яка може повністю зруйнувати ваш міф щодо збитковості закладу? — запитала Наталя Гайструк.

— Всі дані, яким керується департамент, які ми надаємо на вимогу, на запити, ми отримуємо від закладів, — відповів Олександр Шиш.

Ви маніпулюєте цифрами

За словами Тетяни Супрунової, доцента кафедри акушерства і гінекології №2 і члена ініціативної групи, Олександр Шиш надав на комісії повністю неправдиві дані.

— Ви берете вибіркові дані за один перехідний місяць і маніпулюєте цими цифрами, — говорить Тетяна Супрунова. — Я запитувала наших колег, яка кількість пологів в нас була до Ковіду. Ми мали — 1900 пологів на рік, а під час ковіду — 1400 пологів. Крім того в закладі є власні надходження біля 300 тис грн. щомісячно, а ви кажете, що в нас — 0. Ви кажете, що ми зарплату витрачаємо 120%, а наш бухгалтер говорить про 80%. Навіщо ви робите висновки, спираючись на один місяць перехідного періоду?

Не так розумієте

За словами члена медичної ради і головного лікаря обласної дитячої лікарні Василя Паненка, це лікарі пологового керуються невірними цифрами, тому що їх бухгалтер оперував даними першого півріччя 2022 року.

— А перше півріччя фінансувалося згідно глобальної ставки, яка зумовлена кількістю послуг за попередній період, — говорить Паненко. — Так, заклад на початку року мав 5,8 мільйонів, але він отримав їх за 130 пологів. Реально їх було 103 — це статистика НЗСУ. Тобто за 30 пологів держава просто переплачувала кошти. Якщо реально фінансувати 103 пологи на місяць, то це буде 3,7-3,8 мільйони. При цьому зарплата в закладі складає — 4 мільйони грн на місяць. Як заклад може гарантувати надання медичної допомоги населенню, коли питома вага зарплати складає більше 100 %, а згідно всіх рекомендацій вона має складати 72-75%. Для того, щоб на залишок заклад міг купити медикаменти, використати свої послуги на прання, на кисень, на вивезення сміття, на все інше. Вибачте, але це все і є господарська діяльність закладу.

Що вирішує медична рада

До розмови долучилась депутатка Олена Верлан-Кульшенко з зауваженням про те, що медична комісія, коли рахувала все за серпень, напевне взяла до уваги, що в липні пологовий будинок був на місці ракетного обстрілу і мав певні втрати по будівлі і обмежені можливості надання медичної допомоги.

— І ще, які функціональні повноваження має медична рада? — запитала депутатка Олена Верлан-Кульшенко.

На це отримала такі відповідь: Медична рада — це робоча група експертів, створена розпорядженням міського голови 4 липня 2022 року і затверджена сесійним рішенням. Її завдання — вивчити надання якості медичної допомоги та надати рекомендації щодо подальшого функціонування закладів охорони здоров’я. Склад медичної групи 27 людей — це медики, і науковці, приватні лікарі і не лікарі.

Нові стандарти

Галина Черешнюк, старший викладач кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я, стосовно легітимності медичної ради зазначила, що міський голова має право створювати організації, як то медична рада. Тим паче, до складу ради входять спеціалісти широкого профілю, і вона незалежна від департаменту в плані об’єктивності розгляду.

— Медична рада — це не орган, який говорить, що потрібно зробити, це дорадчий орган, який рекомендує провести певні зміни, — говорить Галина Черешнюк. — Наприклад, десять років тому в середньому на рік народжувалось 7000-8000 дітей, зараз набагато менше. Змінилися часи, і структура наших медичних закладів не відповідає сучасним європейським стандартам. В радянські часи ми відкрили дуже багато стаціонарних ліжок і цим дуже пишалися. Але сьогодні все по-іншому, тому зараз ми і говоримо про оптимізацію. Чому приєднують пологовий будинок № 2, тому що Центр матері і дитини — це багатопрофільний заклад. Там є багато відділень, центр обслуговує велику кількість дітей, там створений Перинатальний центр. А про звільнення лікарів, зокрема з боку департаменту чи міської ради взагалі не йде мова. Якщо звільняє ваш керівник, то це питання до нього. Навпаки, ми хочемо всіх працевлаштувати. Що стосується гінекології і жіночої консультації (біля стадіону Локомотив) вони залишаються на своєму місці їх ніхто чіпати не буде. Що стосується пологових ліжок, будемо вирішувати. Тому що три пологових будинки для міста — багато.

Наостанок лікарі пологового запитали, чому на медичній раді не розглядається питання про фінансову спроможність Центру матері і дитини, адже і там є борги, і набагато більші, ніж у пологового будинку №2. Чому не дали можливість закладу самостійно провести реорганізацію та спробувати вирішити свої проблеми? Також лікарі просили дати їм час, щоб медична рада та експерти більш глибоко вивчили ситуацію. Але...

Питання про приєднання пологового будинку № 2до Центру матері і дитини винесли на голосування — рішення прийнято одноголосно. В п’ятницю, 30 вересня, на сесії міської ради за це рішення мають проголосувати депутати.


Читайте також:

Лікарі з Вінниці та Ізраїлю навчать справлятися з хронічним болем і подолати його

Без хлорки і додаткових приладів. Хлопці на фронті можуть отримати питну воду просто з калюжі

Засуджену за смерть дитини лікарку нарешті затримали. Але чи буде вона сидіти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Юлия Марченко

    Жити на вишенці і їздити на старе місто в пологовий, так собі квест. Гарні лікарі, умови, навіщо? Але правий той, хто має великі гроші і махнату лапу. І поки хтось жирує біля копита, прості смертні в мороз і спеку будуть годинами добиратися до лікарні, бо і приватній народжувати за 100 000, мабудь, не кожний може собі дозволити

    Ксения Окунева reply Юлия Марченко

    а що перший пологовий що на Хмельницькому шосе теж закрили?
  • Елена Леночка

    Не здивуюсь як на воно місці побудують черговий супермаркет або банк
  • Пархоменко Людмила

    Звертаюся до мера м. Вінниця. Пане Моргунов , не закривайте пологовий будинок в вашому місті. Теплі і приємні спогади з м. Полтава про ваш будинок. Послухайте людей , які просять зберегти робочі місця.
  • Пархоменко Людмила

    У мене родилася внучка в роддомі м. Вінниця. Я бабушка з Полтави. Ви що закрити такий роддом?  Владо, одумайтеся.

keyboard_arrow_up