У Вінниці діє допомога на оздоровлення дітей військових. Як її отримати?

У Вінниці діє допомога на оздоровлення дітей військових. Як її отримати?
Нещодавно дітей вінницьких військових повезли на відпочинок до Польщі. Витрати на проживання, харчування і культурну програму взяла на себе польська сторона, переїзд забезпечила Вінницька ОВА
  • П’ять тисяч гривень на кожну дитину в сім’ї загиблих Захисників та Захисниць готові виплачувати у Вінниці.
  • Автоматично виплати не нарахують — для її отримання треба подати пакет документів до «Прозорих офісів».
  • Крім того, за сприяння Вінницької ОВА, дітей відправляють на відпочинок в Європу.

На сесії міської ради 28 квітня затвердили «Порядок надання допомоги на оздоровлення дітей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України». Про це журналісту розповіла директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

— На кожну дитину, яка є в родині загиблої людини, буде по 5000 гривень на оздоровлення. Тобто, якщо троє дітей — буде 15 тисяч гривень. Одна дитина — 5000 гривень. Таку виплату передбачили раз на рік, — розказала журналісту Войткова.

Також, за словами Войткової, після затвердження порядку та механізму, перші виплати на оздоровлення дітей можуть почати перераховувати вже цього літа.

Відео дня

Чи буде контроль за витратами

За документом від 27 квітня 2023 року №960 таку матеріальну допомогу зможуть отримати тільки ті люди, що мають або «прописку» на території Вінницької міської громади або є переселенцями та є на обліку в департаменті соцполітики. 

Ще встановлюється вік дитини, яка зможе отримати допомогу на оздоровлення — від 0 до 18 років (станом на день подання заяви про надання такої допомоги).

— Чи буде контролюватися використання цих коштів за призначенням? Для прикладу, що їх перераховуватимуть на спецрахунок із цільовим призначенням, — запитав журналіст.

— Під час підготовки документа ми акцентували на цьому увагу. Адже, справді, одні люди можуть використати ці кошти на те, щоб прилаштувати дитину в літній табір, на масаж, а інші — приміром, на закупівлю продуктів, — відповіла директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Але у документі ми не прописували, що гроші мають бути використані винятково на оздоровлення дітей. Тобто, як гроші використати — залишається на совісті отримувача такої допомоги.

Які треба подати документи

Допомогу не нарахують автоматично на дітей загиблих військових. Для її отримання до управління соцзахисту треба подати пакет документів. Це, зокрема, заява на ім'я міського голови (заповнюється на місці) та копії наступних документів з пред’явленням оригіналів:

Причини відмов та строки виплат

У рішенні міськради зазначили, що заява та документи на надання допомоги на оздоровлення дітей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України у 2023 році приймаються до 10 грудня. Але виплати, за погодженими заявами, будуть проводити якомога швидше.

Не пізніше 15 числа місяця управління соцзахисту формує списки заявників та подає до відділу виплат департаменту соцполітики. Там, своєю чергою, подають затверджені списки до департаменту фінансів міськради. І зрештою, за ухваленими заявками перераховують кошти на банківські рахунки заявників.

Підстав для відмов у нарахуванні допомоги на оздоровлення дитини є тільки три: 1) заявник не надав згоду на обробку персональних даних; 2) заявник не є членом Вінницької міської територіальної громади та не перебуває на обліку в департаменті соцполітики міської ради як внутрішньо переміщена особа; 3) заявник надав не повний пакет документів.

Ознайомитись повністю з рішенням влади можна за цим посиланням.

Контакти управлінь соцзахисту: 

Діти військових поїхали на відпочинок до Польщі

Майже сто дітей з Вінниччини, батьки яких загинули, отримали поранення, або зникли безвісти, боронячи країну від російського агресора, поїхали на відпочинок до Мазовецького воєводства Республіки Польща. Про це на своїй facebook-сторінці написав голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Протягом двох тижнів наші діти відвідуватимуть атракціони парку розваг Julinek, заходи освітньо-розважального парку Illusion Farm, а також кататимуться Віслою та подорожуватимуть польськими містами. Окрім того, програмою перебування у Польщі передбачено відвідування художніх виставок, історичних та пам’ятних місць», — написав він.

І додав, що зараз Вінницька ОВА працює над тим, щоб організувати ще кілька таких поїздок для дітей загиблих, поранених та зниклих безвісти наших захисників.

Якщо у вашій сімʼї є Захисник чи Захисниця, які отримали важкі поранення, травму чи захворювання та потребують допомоги або ж ви знаєте таку сімʼю — за консультацією чи допомогою звертайтесь за телефоном: (067)600-24-02 — Ірина Войтенко, начальниця відділу взаємодії з ветеранами війни Вінницької обласної військової адміністрації.

Раніше, нагадаємо, розповідали як отримати 25 тисяч гривень на поховання загиблих військових у Вінниці.

 

Читайте також:

Тарифи, субсидії та відшкодування — що зміниться у травні для вінничан?

Порівняли зарплати у Вінниці та сусідніх містах: як вони змінилися за рік?

Депозити для військових: які умови пропонують банки та інші питання про цю послугу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up