Депозити для військових: які умови пропонують банки та інші питання про цю послугу

Депозити для військових: які умови пропонують банки та інші питання про цю послугу
  • Найбільші українські банки розробили спеціальні депозитні програми для військовослужбовців. Для бійців у рамках цих програм вони підвищили відсоткові ставки. 
  • Дізналися, які умови пропонують банки бійцям? Хто саме з військових може відкрити такі депозити? Чи може третя особа отримати вклад замість клієнта?

Як працюють депозити?

Депозит — це коли ви віддаєте свої гроші банку, а банк повертає їх вам через певний час з відсотками. Раніше ми вже розповідали про основні правила, як вкладати гроші у майбутнє. Прочитати про це можна ТУТ. Тоді експерти у фінансовій сфері розповідали нам про різні інструменти зберігання та примноження грошей. 

Директорка департаменту розвитку бізнесу «Кредитвест банка» Тетяна Єфремова, до прикладу, відзначала, що зберігання та примноження грошей — це дві різні стратегії, що вимагають різних підходів та інструментів.

Якщо йдеться про зберігання, то ключовими умовами є безпека, вільний доступ до коштів у будь-який момент та дохідність близька до інфляції. Це ідеально підходить для накопичення коштів на купівлю, наприклад, квартири і формування фінансової «подушки безпеки».

Відео дня

— Ідеальний інструмент для цього — банківський депозит. Але й тут є вибір між валютою вкладу, параметром строковості. І тут також в основі лежить мета. Якщо треба накопичити кошти на покупку, краще підійде строковий депозит, за яким можна отримати більший відсоток, — каже експертка.

Також, за словами фінансиста та керуючого партнера «ЕСКА Капітал» Сергія Васькова, якщо сума незначна, найкраще розглядати депозит. Бо це найбільш безпечний та простий інструмент. 

Які умови депозитів для військових пропонують банки?

Ми промоніторили пропозиції у трьох банках: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк.  

У цьому державному банку вже не перший місяць працює спеціальний вклад для захисників і захисниць України «Слава Героям». 

— Спеціальний вклад для героїчних захисників і захисниць України «Слава Героям» від ПриватБанку дає можливість отримати більший дохід, ніж за звичайними депозитними програмами — 14% річних, — коментує прессекретарка банку Наталія Макаренко. — Особливості депозитної програми ПриватБанку для військових — поповнити рахунок чи зняти гроші з вкладу можна будь-коли (без закриття рахунку) та втрати процентів, а керувати вкладом зі свого мобільного через Приват24 будь-де, де є інтернет.

Як дізнаємося на їхньому сайті, військовослужбовець може самостійно обирати скільки часу зберігати кошти на вкладі. Наприклад, це можуть бути 2 дні, місяць, а може й рік. 

Виплата процентів відбувається щомісяця. Мінімальна сума вкладу — 2 гривні. 

На Мінфіні є онлайн-калькулятор вашого доходу. І, якщо вкласти 50 тисяч гривень на рік, то підсумковий прибуток депозиту за вирахуванням податків буде 5 635 гривень. 

У цьому банку теж є спеціальний депозит «Мій захисник» зі ставкою 14 %. Банк пропонує підвищену відсоткову ставку за депозитом строком на 3 місяці та 6 місяців. Мінімальна сума депозиту — 5 000 гривень. Щодо максимуму обмежень немає. Виплата процентів відбувається щомісячно. Якщо ви зробите вклад, наприклад, 50 тисяч гривень на шість місяців, то після оподаткування ви отримаєте — 52 809 гривень.

«При закінченні строку дії депозиту обмеження в отриманні коштів відсутні. Також оформлення довіреності в установі Банку по вкладу «Мій захисник» здійснюється безплатно», — йдеться на сайті банку. 

У цьому банку депозит для військових та їхніх родин називається «Захисник України» з 16% річних. Мінімальна сума депозиту — 25 тисяч гривень. Строк дії депозиту — від 31 до 3650 днів. 

Як читаємо на сайті, виплата процентів відбувається щомісяця. Якщо вкласти 50 тисяч гривень на шість місяців, то підсумковий прибуток депозиту за вирахуванням податків буде — 3 229 гривень. 

Хто з бійців може відкрити такий депозит? 

У ПриватБанку, за словами прессекретарки, вклад «Слава Героям» можуть оформити клієнти банку — військовослужбовці, що отримують зарплату на картки банку, строком на один рік з виплатою відсотків щомісяця.

У Ощадбанку, як читаємо на їхній сторінці, депозит відкривається клієнтам-громадянам України, які проходять військову службу або добровольцям Сил територіальної оборони Збройних Сил України. А також членам їх родин (батьки, чоловік/дружина, діти).

В Укрексімбанку вклад відкривається:

  • військовослужбовцям або добровольцям Сил територіальної оборони або добровольцям добровольчого формування територіальної громади;
  • членам родини (другому з подружжя, дітям, батькам) військовослужбовців або добровольців територіальної оборони. В тому числі загиблих протягом строку дії воєнного стану військовослужбовців або добровольців територіальної оборони.

Чи може третя особа отримати вклад замість клієнта?

— Так. За умови, що ця особа має довіреність від власника депозитного рахунку та відповідні повноваження на здійснення операцій за вкладом. Довіреність може бути оформлено у відділенні ПриватБанку або в нотаріуса. Операції за вкладами здійснюються згідно з умовами, передбаченими в депозитній угоді, — пояснює нам прессекретарка ПриватБанку Наталія Макаренко. 

Також, як пояснює Наталія Макаренко, у разі отримання банком інформації про смерть клієнта (надання свідоцтво про смерть або рішення суду), банк продовжує обліковувати вклад на вкладному рахунку та нараховувати передбачені договором проценти, але виключно до спливу строку дії договору вкладу, чинного на дату отримання інформації про смерть.

— Після спливу вказаного строку, договір вкладу не підлягає пролонгації, банк припиняє нарахування процентів, закриває вкладний рахунок та обліковує кошти клієнта на відповідних банківських рахунках згідно вимог законодавства України, — коментує спеціалістка. 

Читайте також:

Тарифи, субсидії та відшкодування. Що зміниться у травні для вінничан?

Вінницька обласна рада розірвала договори оренди з УПЦ мп. Що це означає?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up