Тарифи, субсидії та відшкодування. Що зміниться у травні для вінничан?

Тарифи, субсидії та відшкодування. Що зміниться у травні для вінничан?
Вінничани залишаються без свят. Офіційні державні свята у травні, які за мирного часу вважалися вихідними, у воєнний час є робочими днями
  • Травень небагатий на приємні зміни. Пенсії не перерахують, але й тарифи протягом цього місяця не мають зрости.
  • Також, з цього місяця, Пенсійний фонд почне нараховувати субсидії на неопалювальний період.
  • А ще буде діяти закон про компенсацію за пошкоджене через війну майно.

Перерахунок тарифів на цей місяць незапланований. Зокрема, на світло кабмін продовжив дію фіксованого тарифу до 31 травня 2023 року. 

Зараз в Україні діє подвійний тариф на електроенергію: 1,44 грн/кВт при споживанні до 250 кВт на місяць та 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг при споживанні понад 250 кВт на місяць.

Централізована холодна вода також у травні не зросте у ціні для вінничан. Але перегляд тарифу буде, про що зауважили на зустрічі Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг (далі - НКРЕКП) з представниками водоканалів з різних міст України, 20 квітня.

Прогнозують здорожчання на 30%

«Тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення востаннє переглядалися у грудні 2021 року. З того часу складові собівартості цих послуг відчутно зросли, — йдеться в прес-релізі на сайті Регулятора. — З урахуванням цього присутні дійшли висновку, що приведення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є актуальним».

Коли та на скільки зросте ціна холодної води для вінничан? Наразі це питання залишається відкритим.

Однак на запит видання «Апостроф» у НКРЕКП відповіли, що середній розмір зростання тарифу може скласти близько 30% від актуальних цін на холодну воду.

«У поточному році (орієнтовно з 01 червня) Нацкомісія регулювання комунальних послуг планує привести тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, — йдеться у відповіді на запит. —  У середньому рівень зростання складатиме близько 30%. Розмір тарифів водоканалів залежить від особливостей надання послуг та обсягів споживання, кількості споживачів, які користуються послугами по одному договору (абонентському рахунку)».

До кінця воєнного стану точно не зростуть тарифи для населення на опалення, гарячу воду та розподіл газу. Мораторій на підвищення цін на ці комунальні послуги ухвалили народні депутати України у законі №2479-ІХ.

Субсидії

Почали обрахунок субсидій на неопалювальний період. Їх нараховуватимуть тим вінничанам, які отримували субсидію в опалювальний період і їхні доходи дозволяють отримувати держдопомогу протягом літа та осені.

— З травня житлові субсидії на неопалювальний сезон більшості одержувачів, у яких  не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад домогосподарств, буде перепризначено автоматично. Актуальним є питання інформування одержувачів, яким необхідно звернутись за перепризначенням субсидії, — сказала начальниця Головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Олена Корчака.

Подати нові пакети документів на призначення субсидій мають ті люди, в яких:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Отримати консультації з приводу субсидій можна за цим номером телефону: 0-800-219-108.

Продовжать приймати документи, надавати консультації щодо субсидій і у «Прозорих офісах» Вінниці, повідомила директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Контакти управлінь соцзахисту: 

  • Правобережне: Космонавтів, 30, тел.: 50-83-91, 50-83-89, 097-101-58-40, 068-98-38-390.
  • Лівобережне: Замостянська, 7, тел.: 50-86-71, 50-86-69, 068-98-38-340 та 093-190-83-93.

Збільшили відшкодування на поховання Героїв

У Вінниці під час засідання сесії міської ради 28 квітня депутати підтримали рішення про збільшення суми відшкодування витрат з 20 до 25 тисяч гривень на поховання загиблих (померли) осіб внаслідок російсько-української війни.

Таке відшкодування можна отримати, якщо загиблі українські Герої чи їх родичі є членами Вінницької міської громади та вони поховані на території Вінницької громади.

Аби оформити відшкодування, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення: Правобережне: просп. Космонавтів, 30, тел.: 50-83-91, 50-83-89, 097-101-58-40, 068-98-38-390; Лівобережне: вул. Замостянська, 7, тел.: 50-86-71, 50-86-69, 068-98-38-340 та 093-190-83-93.

Перелік необхідних документів, які потрібно подати разом із заявою, вказаний за цим посиланням.

Можуть почати видавати компенсацію за зруйноване майно

З 22 травня починає діяти закон про створення реєстру пошкодженого майна через війну. За Законом №2923-IX компенсацію пропонують надавати виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість з 24 лютого, тобто з початку повномасштабної війни.

Отож, за законом, за пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо — для таких випадків пропонують виключно відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Нагадаємо, близько півсотні будинків були пошкоджені внаслідок російського обстрілу Вінниці 14 липня 2022 року.

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

У власників приватних будинків буде вибір – отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Граничний розмір компенсації – і грошової, і у вигляді житлового сертифіката – відсутній, як і обмеження щодо місцеперебування, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат.

Про це ми докладно писали в матеріалі: Нове житло за сертифікат. Як працюватиме закон про компенсації збитків від російських обстрілів.

 

Читайте також:

Вінницька обласна рада розірвала договори оренди з УПЦ мп. Що це означає?

На честь захисників України у Вінниці названі 20 вулиць. Розповідаємо про Героїв

Ні підлікуватися, ні одружитися: що українці не можуть зробити без військового квитка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    No koment

keyboard_arrow_up