«Нас знають всі надзвичайники країни». У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

«Нас знають всі надзвичайники країни». У Вінниці шиють спецодяг для пожежників
На фірмі виробляють повне екіпірування для вогнеборців. Від чоботів до спецкостюмів, від рукавиць до касок, яким немає аналогів в Україні
  • Уже понад 30 років на підприємстві «Пірена» виробляють одяг для надзвичайників. 
  • Шиють спеціалізовану форму, продають розмінувальні костюми та мають власні розробки, де, зокрема, роблять тканину зі сталі.
  • До 2014 року «Пірена» діяла на Луганщині. А як їм у Вінниці? Що ще є в асортименті? Та як це, носити костюми, які не горять?

На одному з вінницьких підприємств відшивають хімічний та термозахисний одяг, який зберігає здоров’я та життя вогнеборців. А також каски, яким немає аналогів в Україні. Йдеться про компанію «Пірена», що у 2014 році переїхала до Вінниці з Сєвєродонецька, що на Луганщині.

«Костюм витримує 1200 градусів»

Генеральний директор Олександр Грищенко розказав, що підприємство заснували у 1992 році, коли зібралася команда науковців і створила проєкт з виробництва екіпірування для надзвичайників.

— Поступово ми розширилися і зараз виробляємо достатньо великий комплекс продукції, який зберігає життя та здоров'я пожежників, — каже Олександр Грищенко.

Відео дня

Для цього компанія налагодила співпрацю з підрозділами ДСНС по всіх областях України та великими виробничими компаніями, які в своїх структурах мають власні пожежні команди.

Один з костюмів, які тут виготовляють — витримує температуру 1200 °C і дозволяє працювати в епіцентрі вогню впродовж п’яти хвилин. 

— Верхній шар цього костюму виготовлений зі сталі. Так, ми її переробили на тканину, завдяки чому сам костюм легкий, — каже Грищенко. — Такий спецодяг, як правило, замовляють нафтовики — в разі виникнення пожежі у такому костюмі можна підійти просто до свердловини і перекрити її.

Основна продукція підприємства — бойові костюми для надзвичайників. Є ціла лінійка з різних моделей, які витримують 800°C, 400°C та 200°C.

— Вартість, залежно від моделі, сягає від 4,5 тисячі до 35 тисяч гривень, — каже директор «Пірени».

Крім того, тут відшивають спеціальні пояси та чоботи для пожежників. Також — виготовляють каски, які не мають аналогів в Україні, а ще піноутворювачі для гасіння пожеж у автомобілях.

Починали з роботи на Донбасі

До слова, «Пірена» починала свій шлях в Сєвєродонецьку, Луганської області. Там діяло виробництво з сотнею співробітників. Але з початком війни, ще у 2014 році, компанія наважилася на «релокацію».

— Переїзд з Сєвєродонецька був ризикованим, тому що тягнув за собою величезні фінансові втрати, перед нами стояло завдання зберегти колектив і обладнання – все це було на межі фантастики, – каже Олександр Грищенко. 

Очільник фірми ділиться, що обирали серед багатьох міст: були в Харкові, Полтаві, Львові. Але зупинилися саме у Вінниці.

— Тут ми отримали величезну підтримку, нам допомагали з пошуком місця, з перереєстрацією тощо. На жаль, у 2014-му вдалося вивезти небагато техніки — відновили лише невелику швейну дільницю та частину виробництва піноутворювачів. Втім невдовзі ми вже відновили свою діяльність та почали опрацьовувати перші замовлення, — каже Грищенко.

Про найдорожчий спецодяг

Окрім виробництва бойових костюмів, які постачають до всіх українських надзвичайників, тут ще займаються реалізацією вибухозахисних костюмів. Це, до слова, найдорожчий спецодяг, що ми побачили на цьому виробництві.

— Цей костюм виготовила британська компанія «NP Aerospace». Його вартість складає 2,4 мільйона гривень. У костюмі є шолом, куртка, штани, бахіли та рукавиці. Перебуваючи в ньому сапер залишиться неушкодженим: уламки від вибухового пристрою не дістануться до тіла людини, — говорить Олександр Грищенко.

«Пірена» планує наступного року запустити у продаж нову модель каски для вогнеборців, яка вже в розробці. Підприємство вже готується до оновлення модельного ряду інших власних виробів, а також проведення відповідної сертифікації.

А ще там шукають робітників на виробництво: якщо маєте базовий досвід швейної справи, то записуйтесь на співбесіду до «Пірени» — (050)100-44-09, Тетяна.

«Бізнес-переселенці» створили понад 1700 робочих місць у Вінниці

З початку повномасштабної війни до Вінниці переїжджають підприємства з тих областей, де нині працювати небезпечно. 

У міськраді зазначають, що щомісяця до десяти бізнесів переїжджають до нас. Наприклад, протягом жовтня ще 8 релокувалися до нашої громади.

— За час повномасштабної війни ми прийняли у своїй громаді 345 релокованих підприємств. За цей час збільшилася і кількість робочих місць для вінничан та переселенців – 1715 людей вже в статусі зайнятих. Вони працюють у таких галузях, як торгівля, промисловість, ІТ-сектор, логістика, сфера послуг тощо, – розповідає він. – Важливий аспект – це те, що 80% релокованого бізнесу працює і жодне з офіційно зареєстрованих у нашій громаді підприємство не має заборгованості по ЄСВ, — зауважив заступник міського голови Андрій Очеретний. 

Раніше, нагадаємо, розповідали, що понад 2 мільйони гривень дали бізнесу Вінниці за незалежність від блекаутів.

 

Читайте також:

Зробили проблему — нехай тепер її вирішують». На Кореї скаржаться через капремонт дороги

«Ми хочемо допомогти»: створили ініціативу для допомоги ветеранам та ветеранкам

У Вінниці відновили виробництво медових солодощів «Медобар»: це сімейний бізнес ветерана війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валентина

    Ще адресу напишіть. Навіщо зараз це розказувати?
  • Владимир Завальнюк

    Для ПОЖЕЖНИХ. Пожежники - це погорільці.
  • Ганна Печенюк

    Придурки, для кого потрібна така інформація?

    Валерий Чудновский reply Ганна Печенюк

    Ганна Печенюк яку таку інформацію ми опублікували? Розташування воєнних об'єктів? Переміщення військових? Розміщення оборонних потужностей?
    Зберігайте голову холодною, перед тим як ображати авторів.

keyboard_arrow_up