«Ми хочемо допомогти»: створили ініціативу для допомоги ветеранам та ветеранкам

«Ми хочемо допомогти»: створили ініціативу для допомоги ветеранам та ветеранкам
  • Нещодавно з'явилося ще одна організація, де військові ветерани та їхні близькі можуть отримати консультації з фінансової та юридичної грамотності, а також психологічну підтримку. Ініціатива безплатна. 

«Ми пройшли через депресію і зловживання алкоголем, змогли взяти себе в руки й зараз допомагаємо іншим побратимам-ветеранам адаптуватися у цивільному житті та інтегруватися у суспільство», — розповідають про себе ветерани війни Владислав та Олександр. Чоловіки мають звання підполковника та майора. До цивільного життя повернулися за станом здоров'я. 

Зараз, зізнаються офіцери, вони звикають до тилу, розбираються у своїх правах та бюрократичних нюансах, вивчають фінансову грамотність. Одного дня зрозуміли, що в обох накопичилося чимало корисного досвіду, тому вони вирішили ділитися ним з побратимами, які нещодавно демобілізувалися. Для цього заснували громадську організацію NOVA. 

Відома у Вінниці волонтерка Оксана Дем’янова, яка також приєдналася до команди ГО, говорить, що їхня організація має три основні напрямки діяльності: фізичне та ментальне відновлення; правова допомога; фінансова грамотність та матеріальна допомога. 

Відео дня

— Я познайомилася з хлопцями на ветеранському форумі у Моршині, де вони були спікерами. Вони розповідали про своє повернення до цивільного життя. Про те, як їм вдалося кинути пити, почати вести здоровий спосіб життя та зберегти гроші, які їм виплатила держава, — розповідає Оксана. — Мене усе це зачепило, адже я зустрічала багатьох військових, які не знали, що їм робити після повернення, куди звертатися і на що можуть розраховувати. Коли я казала, що вони мають право на такі-то пільги або такі-то виплати, то мені не вірили. Тепер, коли про те саме їм говорять ветерани, ставлення інше. У цьому й полягає мета NOVA — поділитися тим, що знаємо самі. 

Оксана Дем'янова

Розшифрується NOVA як «Національне об'єднання вільних та амбітних». Оксана говорить, що після повернення у військові часто не відчувають себе ані вільними, ані амбітними. Вони, продовжує волонтерка, зазвичай пригнічені і не розуміють, куди їм рухатися. У NOVA планують це змінити.

— Знаєте, чим займаються поранені у лікарнях? Вони гортають стрічки соцмереж і бачать, що у людей в тилу вирує життя, поки самі вони звикаються з думкою про те, що їхню ногу чи руку вже не повернути. Їх це страшенно демотивує. У цьому велика небезпека, адже якщо вони вчасно не отримають допомоги, їхнє життя може зайти в глухий кут, — говорить Оксана Дем'янова. — Знайомі не раз розповідали, що після повернення їхні чоловіки можуть годинами мовчки сидіти та дивитися в одну точку. Вони не знають, що робити, як з ними говорити. Ми хочемо й з цим допомагати, надаючи відповідні консультації та перевірені способи. 

За консультацією можна звертатися вже. Мова як про психологічну підтримку, так і правову. Серед поширених запитань: «Документи на ВЛК після поранення», «Документи для оформлення УБД», «Зміни у виплатах» тощо. Усі консультації безоплатні.

Оксана, Владислав та Олександр

Оксана говорить, що з нового року їхня громадська організація планує запустити однойменний сайт з безплатним онлайн-курсом для ветеранів та ветеранок російсько-української війни. На ньому будуть як теоретичні, так і практичні вправи, лекції та завдання з юридичної та фінансової грамотності, а також психологічної підтримки. 

— За останній місяць до нас звернулося вже приблизно 70 людей, хоча ми лише нещодавно почали працювати. Приємно, що військові та їхні рідні дбають про свій добробут. Вони не хочуть більше гортати стрічку новин та дивитися, як десь там живеться нормальне життя. Вони самі хочуть його проживати. Ми готові дати вудочку, а ось, яку рибу вони нею ловитимуть, залежатиме лише від них самих, — говорить Оксана. 

Звернутися та слідкувати за діяльністю громадської організації NOVA можна в Інстаграм.
 

Читайте також:

Як вберегти чоботи від бридкої погоди? Поради вінницьких ремонтників взуття

Як Вінниця може заманити до себе туристів? Є план дій на 2024-2026 роки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up