«Надійку проводжали усім відділенням, дехто сліз не стримував». Покинуте немовля перевезли до Вінниці

«Надійку проводжали усім відділенням, дехто сліз не стримував». Покинуте немовля перевезли до Вінниці
У пологовому відділенні Гайсинської лікарні до Надійки так звикли. що пд час прощання дехто не міг стримати сльози
  • Історія дівчинки, від якої після пологів втекла мама, має своє продовження.
  • Нині дитина в обласному спеціалізованому будинку дитини.
  • А що далі?

Комісія з питань захисту прав дитини при Гайсинській райдержадміністрації прийняла рішення про влаштування покинутої мамою дівчинки в обласний спеціалізований будинок дитини. Там вона нині знаходиться.

17 квітня дівчинка з’явилася на світ у пологовому відділенні Гайсинської центральної районної лікарні. Уже через декілька годин після пологів її мати вийшла з палати. Сказала, що йде в душову помитися. Насправді пішла і не повернулася.

Немовля принесли годувати. А мами не виявилося, за нею і слід простиг.

Відео дня

Не можна було залишити у відділенні

Як розповів 20minut.ua завідувач пологовим відділенням Олександр Стародуб, новонароджена дитина не могла в них довго перебувати. Не тому, що цього не хотілося йому, чи його колегам, працівникам відділення. Навпаки, вони докладали багато зусиль, аби немовлятко було забезпечене усім необхідним. Як про рідну дитину, піклувалися. Дівчинку щодня носили на руках. Пригортали до себе, аби відчувала тепло. Небайдужі люди, які дізналися про цю історію, принесли в лікарню всі необхідні речі, дитяче харчування.

Нормативними документами не передбачено, щоб немовля проживало у пологовому відділенні. Дитячого відділення у лікарні нема. Тому комісія вирішила, що дівчинка має бути під опікою спеціалізованого закладу, яким є обласний будинок дитини.

Дівчинка уже має прізвище, ім’я й по-батькові. Назвали її Надія. Бо так звати  акушерку. По-батькові — Олександрівна. Таке ім’я в лікаря, який приймав пологи.

Жінка, яка народила, коли прийшла в лікарню, сказала, що її  прізвище Мельник. Виходячи з цього, немовля назвали саме так — Мельник Надія Олександрівна.

Хвилюючим видався час прощання з дитиною для працівників пологового відділення. Здавалося б, що тут особливого забирають чужу дитину. Якраз все навпаки. За ті 20 днів, що вона перебувала у їхньому відділенні, всі медпрацівники дуже звикли до незвичної пацієнтки.

Кажуть, дехто витирав сльози, коли дитину забирали у Вінницю.

За словами завідувача відділення, перевозили дівчинку автомобілем лікарні, її супроводжувала медична сестра їхнього відділення.

Подумки бажали Надійці, аби від неї не відвернулася доля, як це зробила та, хто її народила.

Треба три місяці чекати

Охочих усиновити дівчинку дуже багато. Однак зробити цього поки що не можна. Якби мама залишила записку про відмову, тоді служба у справах дітей розпочала б процедуру усиновлення. Без такої згоди матері, це можна буде зробити тільки через три місяці після народження дитини. Якщо упродовж цього часу мати одумається, їй повернуть дитину.

Якщо цього не зробить, ухвалюють рішення про позбавлення її батьківських прав. Тільки після цього можна починати процедуру усиновлення.

Нагадаємо, породілля прибула в лікарню о четвертій ранку 17 квітня. Її супроводжував чоловік. Сказала, що вони з Києва, їдуть в гості. У дорозі раптом відчула, що можуть розпочатися пологи.

Їй повірили. Пізніше з’ясувалося, що за названою київською адресою нікого з вагітних жінок нема і не було останнім часом. Залишені два номери телефонів, нібито рідних, також не дали результатів, аби дізнатися, хто вона, ранкова породілля.

Це вже пізніше, коли вона втекла з лікарні, медики почали згадувати про дещо незвичну поведінку породіллі.

Маску не знімала ні до пологів, ні під час народження дитини, ні після того, коли її перевели  в палату. Навпаки, натягала її  високо, аби ще й очі були прикриті.

Сусіди по палаті  розповідали, що жінка весь час перебувала на телефонному зв’язку. Схоже, її чекали на автомобілі, бо з палати вийшла в халаті і кімнатних капцях.

Покинути дитину — це не кримінал

Жінка, яка залишила в лікарні дитину, не несе за це юридичної відповідальності. Так говорять правоохоронці. Саме тому поліція не відкривала кримінальне провадження. Про це розповіла керівник прес-служби обласної поліції  Анна Олійник. Але перевірки здійснюють. За її словами, перевіряють вагітних, які перебували на обліку у лікарнях. Так само дзвінки, що надходять на телефони поліції.

Роблять це для того, аби прискорити процес усиновлення.

Охочих всиновити немало. Зрозуміло, що у сім’ї дитині було б краще, ніж нині у сиротинці.

Ніхто нічого не бачив, не чув

Перед написанням цього тексту ще раз зв’язалися з керівником прес-служби обласної поліції  Анною Олійник. Запитали про результати пошуку жінки, яка залишила дитину.

Після з’ясування ситуації, Анна олійник написала:

—Маму не знайшли. Перевіряли ймовірні адреси — ніхто нічого не бачив, не чув. Так відповідали люди, з якими спілкувалися поліцейські.

Тільки 17 липня служба у справах дітей зможе розпочати процедуру усиновлення Надійки. Цього числа спливе три місяці з часу народження дитини. До липня ще так далеко!..

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up