На військові облігації є 300 мільйонів. Чому ці гроші не витратять на старі ремонти у Вінниці?

На військові облігації є 300 мільйонів. Чому ці гроші не витратять на старі ремонти у Вінниці?
Фото ілюстративне
  • З бюджету громади виділяють 300 мільйонів гривень на закупівлю військових облігацій. 
  • Кошти від цих облігацій використовують на потреби ЗСУ та держави в умовах воєнного стану. Через рік ці мільйони повернуть з невеликим відсотком прибутковості.
  • Але чому ці гроші не спрямували на завершення міських ремонтів? Наприклад, на добудову дороги на Батозькій.

У листопаді Вінниця придбає військові облігації на суму 300 мільйонів гривень. Дозвіл на це мерія отримала від депутатів, на сесії міськради 28 жовтня. 

Державні цінні папери купують за рахунок тимчасово вільних коштів загального фонду бюджету Вінницької міської територіальної громади, повідомили на сайті міськради. Ми дізналися подробиці.

Умови розміщення облігацій

— Це друге розміщення військових облігацій. Перше було в червні, обсягом 100 млн грн, з розміщенням на три місяці. І у вересні нам первинні дилери повернули ці кошти з військових облігацій з 9,5 відсотками прибутку, які встановлені державою, — розповів заступник міського голови Андрій Очеретний. — Наразі ми збираємося придбати військові облігації на 300 мільйонів гривень, які є вільними коштами у бюджеті громади. Це кошти вінницьких платників податків. Тобто, щоб вінничани розуміли, ця купівля військових облігацій — це їхній вклад у перемогу України.

Відео дня

Нове розміщення 300 мільйонів гривень у військових облігацій відбудеться за таких умов: під 14% прибутковості з терміном повернення — 1 рік, до листопада 2023 року.

Огляд пропозицій від банків щодо розміщення облігацій / Фото з facebook-сторінки Андрія Очеретного

— Щоб обрати банк, в якого ми придбаємо військові облігації, подали заявки до 11 фінансових установ. Чотири з них надіслали свої пропозиції, з яких ми обрали дві — «Райффайзен Банк» і «Укрексімбанк». Вони запропонували найвигідніші умови: 0 % за розміщення, придбання, супровід, комісія. Зараз усе йде до того, що ми підпишемо угоди з цими банками й розмістимо облігації, — сказав Очеретний.

Чому ці гроші не спрямували на розбудову Вінниці

Питаємо, якщо ці 300 мільйонів гривень в бюджеті громаді є наразі вільними, то чому б їх не використати для розвитку Вінниці? Наприклад, завершити реконструкцію Батозької, про що неодноразово говорили вінничани.

— З точки зору ефективності використання бюджетних коштів — це вірна позиція. Однак на сьогодні в Україні діє постанова Кабміну №590, яка забороняє органам самоврядування фінансувати проекти реконструкції та нового будівництва. Дозволені тільки поточні видатки, які стосуються поточних та капітальних ремонтів. Така ситуація, на жаль, існує останні вісім місяців, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

Тому, за його словами, закупівля військових облігацій за вільні бюджетні кошти є «зваженим рішенням».

— Держава гарантовано знатиме, що вона може розпоряджатися цими грошима Вінницької громади: купувати, наприклад, зброю та спорядження для армії. А громада знатиме, що вона підтримує Збройні сили України через такий механізм, — каже Андрій Очеретний.

— Підтримка ЗСУ міською владою відбувається тільки через купівлю військових облігацій? — спитав журналіст.

— Ні. На звернення військових надаємо харчі, засоби гігієни та багато іншого, що маємо у матеріальному резерві громади. Враховуючи воєнний час про це я можу говорити тільки узагальнено, не уточнюючи, що і куди ми відправляємо. Але й така допомога військовим від Вінницької громади є, — відповів заступник міського голови.

Як я можу придбати військові облігації?

Військові облігації — це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів, пояснюють на сайті Міністерстві фінансів України.

Кошти від цих облігацій використовують на потреби ЗСУ та держави в умовах воєнного стану. При купівлі облігацій, держава гарантує повернення всієї суми інвестиції та з невеликим відсотком прибутку.

Облігації можна придбати у трьох валютах:

Тобто, на відміну від депозитних вкладів (банки пропонують від 6 до 19% річних у гривні), прибуток з облігацій є меншим. Але ваші гроші спрямують на підтримку наших захисників, а тут потрібна консолідація усіх наявних ресурсів.

Наприклад, облігації можна купити в «Дії». У додатку обираємо «Військові облігації» і далі обираємо одну з назв міст України — Севастополь, Херсон, Донецьк тощо. Обрали такі назви на честь тимчасово окупованих міст та територій.

Під кожним з цих міст є пропозиція купівлі облігації в одному з українських банків. Поріг входу в цей ринок цінних паперів — одна облігація, вартістю від 900 грн. Дата виплати — до 1,5 року; відсоток прибутковості — 10,5-16% річних.

Важлива умова — ви повинні мати ID-картку, щоб придбати облігацію через «Дію» (інструкція як це зробити ТУТ). В іншому випадку, можете придбати облігації у відділеннях банків та на сайтах банківських установ.

Раніше, нагадаємо, що вінницький бізнес можуть звільнити від сплати податку на нерухомості. За яких умов?

Опитування

На вашу думку, чи має вінницька влада витрачати бюджетні кошти на купівлю військових облігацій?

 

Читайте також:

Безкоштовно ставлять бійців на ноги. Про підприємство «Ортопедсервісцентр», яке підтримує ЗСУ

«Центр стане гармонійним доповненням ринку» — позиція замовника будівництва ТЦ перед Центральним ринком

Вінницький завод «Маяк» нарощує потужності та підвищує зарплатню робітникам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Busko Oksana

    Дайте тим гроші хто втратив батька сина ,якого . нічого немає цим людям,за кого воюють ,гинуть 🤦🙏
  • Андрей Зеленый

    Якщо така проблема використати кошти на відновлення Батозької, то яким чином 17 млн пішло на сумнівне "коло", 14 млн пішло на терміново реконструкцію кладовища на Київській?

    Ирина Ч reply Андрей Зеленый

    Заборона є на реконструкцію, а поточний та капітальний ремонт можна. От тільки в нас все навпаки...

    Андрей Зеленый reply Андрей Зеленый

    Таке враження, що ця постанова Кабміну діє тільки там де вигідно нашому меру.
  • Alexandr Korobchinsky

    Не все так просто. Що таке військові облігації?
  • Vo Vo Vov

    Дебільний пост.....

keyboard_arrow_up