Бізнес у Вінниці звільнять від сплати податку на нерухоме майно. Хто і як це може отримати?

Бізнес у Вінниці звільнять від сплати податку на нерухоме майно. Хто і як це може отримати?
На цю податкову знижку, зокрема, можуть розраховувати підприємці з «Ювілейного». Після ракетного удару росії 14 липня будинок побуту в аварійному стані, прохід до нього перекритий парканом
  • У Вінниці звільняють від податку на нерухомість тих підприємців, чиє майно було пошкоджено внаслідок російської агресії. Рішення ухвалили на черговій сесії Вінницької міської ради, 28 жовтня.
  • Але автоматично пільгу не нараховують. Що потрібно зробити, щоб отримати таку податкову знижку?

ФОПи та юридичні особи можуть отримати звільнення від сплати податку на нерухоме майно. Це стосується тих бізнесів, чиї приміщення були пошкоджені внаслідок ракетних ударів росії по Вінниці та стали непридатними для здійснення господарської діяльності.

«Для таких об’єктів нежитлової нерухомості (у тому числі їх частини), які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців запроваджено пільгову ставку у розмірі 0 % до розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр площі, встановленого законом на 1 січня звітного року», — пояснюють у повідомленні на сайті Вінницької міської ради.

Пільга діятиме протягом всього 2023 року. Щоб її отримати потрібно мати довідку про те, що майно підприємства є «постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру». Таку довідку видає міська комісія з обстеження будівель та споруд, яка була створена рішенням виконкому №1389 від 15 липня 2022 року.

Відео дня

А тепер більш розлого про шлях підприємця — від заяви до отримання нульової ставки податку на нерухоме майно. Відповіді на важливі питання щодо цієї податкової знижки дав журналістові заступник міського голови Андрій Очеретний.

— Куди звертатись, щоб отримати довідку про те, що нерухоме майно було пошкоджено або зруйновано внаслідок російської агресії?

— Щоб отримати пільгу на початку приходимо в «Прозорий офіс» та пишемо заяву на ім'я міського голови — «прошу звільнити мене від сплати податку на нерухомість у зв'язку з тим, що я постраждав від військової агресії російської федерації».

Далі відбувається обстеження приміщення цього підприємця і комісія ухвалює рішення. Потім передає це рішення на податкову, аби заявникові не нараховували податок на нерухоме майно.

— Більш того, комісія була утворена 15 липня і більшість підприємців, майно яких зазнало ушкоджень або було зруйноване, вже пройшли перевірку. У таких випадках комісії залишилося тільки ухвалити рішення щодо звільнення їх від сплати податку на нерухоме майно.

За словами заступника міського голови Андрія Очеретного, нульову ставку податку на нерухоме майно отримають, зокрема, підприємці, що мали приміщення в «Ювілейному»; власники медцентру «Нейромед», одна з філій якого була прибудовою до будинку побуту; підприємці, які мають комерційні приміщення на площі Перемоги, Замостянській, Коцюбинського та були пошкоджені/зруйновані внаслідок ракетного удару 14 липня.

— У повідомленні на сайті міської ради зазначено, що пільга діятиме протягом всього 2023 року. А за кілька місяців 2022 року податок на нерухомість треба все одно платити?

— За законодавством податок за цей рік підприємцям нараховують в наступному. Тобто, нульова ставка податку поширюється на увесь базовий податковий 2022 рік, який сплачують люди у 2023-му.

— Нульова ставка податку на нерухоме майно. Це значна податкова знижка для підприємців?

— Для ФОПів 1-3 групи, що сплачують єдиний податок, це значні кошти. Для юридичних осіб — незначна сума. Але гадаю, що така підтримка буде на часі як для малого, так і для середнього бізнесу, що постраждав від російської агресії, — зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про бізнес, родом з Луганська, який дає роботу вінницьким швачкам.

 

Читайте також:

Безкоштовно ставлять бійців на ноги. Про підприємство «Ортопедсервісцентр», яке підтримує ЗСУ

«Центр стане гармонійним доповненням ринку» — позиція замовника будівництва ТЦ перед Центральним ринком

Вінницький завод «Маяк» нарощує потужності та підвищує зарплатню робітникам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up