«На маршрути випустили все, що є». Як прибрати черги з вінницьких зупинок

«На маршрути випустили все, що є». Як прибрати черги з вінницьких зупинок
У транспорті стали возити тільки на сидячих місцях. При цьому, пасажири ігнорують масковий режим в салоні, — нарікають в ТТУ
  • Карантин у транспорті посилили більше тижня тому. Як наслідок, на зупинках з’явилися черги.
  • Як їх прибрати? Обговорюємо різні варіанти, серед яких — додати більше транспорту, запровадити короткі маршрути та обмежити пільговий проїзд пенсіонерам у години-пік

У школярів закінчилися канікули, а це значить, що черги на зупинках стануть ще більшими. Вінничани просять мерію пускати дітей навіть у переповнений транспорт — петиція з таким зверненням набрала необхідну кількість підписів та 7 листопада нададуть відповідь.

Чи можна додати ще більше транспорту на маршрути? Або створити короткі автобусні маршрути на найбільш завантажених напрямках? І відкривати замість передніх дверей середні, які є ширшими, — відповіді на ці та інші питання ми отримали від керівника «Вінницької транспортної компанії» Михайла Луценка.

«Постараємося запускати дітей першими»

Всього за два дні петиція про те, щоб пускати школярів у заповнений громадський транспорт, набрала необхідну кількість підписів для розгляду в мерії.

Відео дня

«Прошу дозволити школярам заходити до салону попри заповненість всіх сидячих місць. Водії закривають двері перед дітьми і школярі змушені, навіть у темну пору року, залишатись на зупинці. 20-30 хвилин чекають наступного рейсу і є ймовірність того, що будуть зайвими пасажирами знову», — писала авторка петиції Людмила Нагорна.

Відповідь на звернення вінничанки мають дати не пізніше 7 листопада. Тим часом, керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко у коментарі журналісту сказав, що будуть «намагатися запускати дітей в першу чергу».

— Ми вже, у першу чергу, пускаємо медиків, вчителів. Безумовно, якщо на певних маршрутах транспорту є багато школярів, то, звісно, ми постараємося запускати спочатку дітей, — сказав Луценко.

Є резерв вільного транспорту

До слова, 25 жовтня в школярів закінчилися канікули. Враховуючи те, що пускають тільки на сидячі місця, то черги на зупинках стануть ще довшими. У «Вінницькій транспортній компанії» кажуть, що вже випустили увесь транспорт.

— Це 133 тролейбуси, 74 трамвая і 69 автобусів. Резерв є (додаткові одиниці транспорту - авт.), але тоді не вистачить потужності трансформаторних підстанцій, — пояснив керівник транспортної компанії Михайло Луценко. — Тим більше, ми вже починаємо вмикати опалення в салоні. А це значить, що зростає споживання електроенергії.

Черга до транспорту на Київській, біля лікарні швидкої меддопомоги

Транспортники пробують вирішити проблему з чергами таким чином: з найменш завантажених маршрутів транспорт перенаправляють на найбільш завантажені напрямки.

— Наші ревізори рахують пасажирів на ключових зупинках транспорту. Ще допомагають в цьому водії та контролери. А також є аналітика від «Вінницякартсервіс», — говорив Михайло Луценко. — Тому ми бачимо пасажиропотік й одразу впроваджуємо зміни — намагаємося додати транспорт туди, де необхідно зняти «напругу». Наприклад, так вже зробили на Театральній та Урожаї — там стало більше тролейбусів, щоб зменшити час очікування пасажирів.

А чи можна зробити короткі автобусні маршрути і поставити їх на завантажені напрямки? Так, наприклад, під час реконструкції колій в центрі міста, діяв автобус від лікарні Пирогова до Муніципального ринку та їхав у зворотному напрямку.

— Зараз опрацьовуємо всі варіанти. Вивчаємо, пробуємо, робимо, — відповів Луценко.

Навіщо відкривають тільки передні двері

Ще одна проблема з ковідними обмеженнями в тому, що у салон громадського транспорту пускають тільки через передні двері. Поки люди вийдуть з салону, інші пасажири чекають перед входом. У такому вузькому просторі утворюється скупчення, що є небезпечним в часи ковіду. 

То може відкривати середні двері, які є ширшими? Таким чином, пасажири швидше б заходили і виходили.

— А як тоді водій буде контролювати? Щоб пасажири заходили на кількість вільних сидячих місць? — казав керівник «Вінницької транспортної компанії». — І ще одна причина, чому відкривають тільки передні двері — так хоча б якимось чином можна контролювати наявність масок. У нас зараз проблема в тому, що люди ігнорують масковий режим. Хтось розуміє, чому це обмеження введено, хтось ні. Постійно проводимо роз’яснювальну роботу.

Тим не менш, Михайло Луценко розповів, що на найбільших зупинках, де багато пасажирів, в транспорті відкривають усі двері.

Буде платний проїзд для пенсіонерів?

Ще один варіант, як розвантажити зупинки від черг — повернутися до «старих-нових» обмежень. Зокрема, на години-пік обмежити пільговий проїзд для пенсіонерів. 

Тобто, люди й надалі зможуть їздити безкоштовно, окрім пікових годин — з 7.30 до 9.00 та з 17.00 до 19.00. Таке обмеження було у Вінниці торік, бо працюючі вінничани нарікали, що транспорт зранку забитий людьми похилого віку.

— Зараз не планується вводити обмеження на проїзд пенсіонерів, — відповів керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. — В нас нині немає законних підстав не пускати пенсіонерів у транспорт, коли вони хочуть поїхати. Звісно, що людина, яка не йде на роботу, може поїхати в транспорті і дещо пізніше. Але якщо буде «червона зона» карантину, то будемо думати як діяти далі.

Раніше, нагадаємо, дізналися чому не зникають черги біля газконтори.

Опитування

Які зміни обмежень в транспорті ви підтримуєте?

 

Читайте також:

Ніколи не було, і ось знову. Чому в транспорт пускають тільки через передні двері?

Рух громадського транспорту Вінниці в реальному часі. Перевірили новий додаток для містян

«Усі реанімаційні ліжка зайняті», — лікарі про ситуацію з коронавірусом у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (80)
  • Вячеслав Онищук

    Відмініть фейковий вірус дебіли
  • Милана Небесная

    Якщо у нас не хватає транспорту для перевезення людей, то навіщо робити обмеження, типу, тільки сидячі місця??? Не чіпайте транспорт, люди самі себе пильнують, хто не хоче заразитися.  Адже влада не збереже мене, не пустивши в трамвай. Люди свідомі, самі за себе дбають, а не влада,  і... транспорт. Не треба забороняти людині вільно пересуватись, закривати перед нею двері. Не треба пенсіонерів утискати, бо всі стануть пенсіонерами і кожен пожне, що сіє. Не думайте, що старість далеко, не зогледетись, як станете старим і немічним. Не чіпайте пенсіонерів, вони вам не угроза. Хай всі будуть вільними. Не треба за нас турбуватись нашій владі. Краще ціни на основні продукти і лікарства знизити, ніж так грубо..і безцеремонно заботитись..
  • Zhenya Shestov

    Не надо заниматься хернёй и нормально и возить пассажиров как положено вот и всё!!!
  • Наташа Козачук

    Не здивуюсь, якщо наступного року проїзд буде не 8 грн., а 16!  Треба буде ж надолужити згаяне!!!

keyboard_arrow_up