«Усі реанімаційні ліжка зайняті», — лікарі про ситуацію з коронавірусом у Вінниці

«Усі реанімаційні ліжка зайняті», — лікарі про ситуацію з коронавірусом у Вінниці
Фото: unsplash.com
  • Кількість хворих на ковід в Україні невпинно зростає. Збільшується й кількість летальних випадків. Вінниця у цьому не стала виключенням.
  • Вже зараз одні лікарні нашого міста заповнені на 92%, а в інших фіксують антирекорди смертності за добу. 

Минулого вівторка, 19 жовтня, на сайті Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України з'явилося повідомлення, що за минулу добу у нашій області від коронавірусу померло 24 людини. Малообнадійливі показники для регіону, який знаходиться в «жовтій» зоні. Аби уникнути будь-яких похибок, ми уточнили інформацію про це безпосередньо в центрі МОЗ. Виявилося, що дані помилкові, і 24 людини померло не за один, як написано на їх сайті, а за кілька днів.

— Лікарні та приватні медзаклади не подали вчасно показники і вийшла така цифра. Вона некоректна. Панікувати не варто, — говорить директорка центру МОЗ Валентина Зайцева. 

Однак видихнути з полегшенням все одно не вдається, адже останніми днями Україна побила антирекорд з летальності: 538 та 546 людей помирали за добу. До прикладу, попередній антирекорд смертності фіксували 6 квітня, коли померла 481 людина.

Відео дня

Про погіршення епідситуації говорять й вінницькі медики. Заступниця головного лікаря Вінницької клінічної багатопрофільної лікарні Тетяна Катілова розповідає, що в їх медзакладі розгорнули 185 ліжок. З них наразі заповнені 170, що дорівнює 92%. 

— Збільшилася кількість й реанімаційних ліжок. Якщо раніше їх було розгорнуто 10, потім 15, то сьогодні їх — 20. Усі вони зайняті, — говорить Тетяна Катілова. — Реанімаційні хворі знаходяться в кожному відділенні. Їх надто багато, тому неможливо розмістити в одному місці. 

Тетяна Катілова. З архіву 20minut.ua

Директор обласного Центру інфекційних хвороб Ігор Матковський також говорить, що в лікуванні залучені усі наявні у них апарати ШВЛ. Лікар розповідає, що ця хвиля коронавірусу відрізняється від попередніх за перебігом захворювання. Суттєво збільшилася кількість важких і вкрай важких пацієнтів. Хворих, які потребують реанімаційного лікування, стало більше у 2,5 рази. Усе це вказує на те, вважає інфекціоніст, що левова частина пацієнтів інфіковані штамом «Дельта».

— Минулої неділі за добу у нашому центрі було шість летальних випадків від коронавірусу. Це вперше так. Взагалі однією з характеристик цієї хвилі є збільшення летальності. За останні дні ми двічі спостерігали антирекорди смертності від ковіду по Україні, — пояснює Ігор Матковський. — Ми наближаємося до піка цієї хвилі. Точно спрогнозувати дати важко, але думаю, що він припаде на кінець жовтня — початок листопада.

Ігор Матковський

Тетяна Катілова вважає, що у Вінницькій ОТГ пік захворюваності вже почався. На її думку, він триватиме приблизно місяць. Лікарка говорить, що антирекорд смертності в багатопрофільній лікарні припав на весну минулого року, проте не виключає, що скоро це може змінитися. Ключовим фактором може стати маленький відсоток вакцинованих. При населенні в 1,5 мільйона, обидві дози у Вінницькій області наразі отримали лише 257,2 тисяч людей. 

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль на своєму Телеграм-каналі написав, що Україна зіштовхнулася із найбільшими викликами за весь час пандемії — надвисокою кількістю важких випадків і госпіталізацій: «94,2% госпіталізованих з COVID-19 за тиждень були невакциновані», — йдеться в його повідомленні.

Летальних випадків серед вакцинованих у Вінниці не було. Проте важкий та реанімаційний стани спостерігалися. Загалом у Вінницькій клінічній багатопрофільній лікарні пацієнтів із протиковідними щепленнями близько 4%. В обласному Центрі інфекційних хвороб — 1-2%.

— У неділю поступило 25 пацієнтів, з них один щеплений. У понеділок 20, щеплених серед них не було, — продовжує директор Центру інфекційних хвороб Ігор Матковський. — Як і передбачалося, вакцинація виявилася дієвим засобом. Наразі це єдиний наш захист. 

У Департаменті охорони здоров'я Вінницької міської ради запевняють: контролюють ситуацію і відстежують усі зміни. Директор відомства Олександр Шиш говорить, що у Вінниці зараз розгортається ліжковий фонд за рахунок міської клінічної лікарні №1, багатопрофільної клінічної лікарні, а також медзакладів обласного підпорядкування. 

Олександр Шиш. Фото: ВМР

— Медичні бригади створені, медикаменти наявні. Готуємо медзаклади другої хвилі, які за необхідності зможуть приймати пацієнтів з коронавірусом, — пояснює Олександр Шиш. — Завантаженість ліжок з киснем по нашій області менш як 65%. Загалом у Вінниці розгорнуто 395 ліжок. На піку минулої хвилі їх кількість сягала 800. 

Очільник департаменту охорони здоров'я говорить, що введені карантинні обмеження на міжобласні перевезення вплинули на кількість охочих вакцинуватися. Якщо до цього на день вакцинувалася в середньому тисяча вінничан, то тепер ці показники зросли більше, ніж удвічі — до 2300 людей. 

Від редакції 

Ми залишаємо у безкоштовному доступі цей матеріал, щоб якомога більше людей могли дізнатися важливу інформацію. Підтримайте редакцію підпискою, і ми зробимо більше актуальний і корисних статей.

 

Читайте також:

Covid-19 у Вінниці. Велика завантаженість лікарень, а усі пацієнти — кисневозалежні

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

Типові помилки, яких припускаються батьки при лікуванні грипу в дітей. Поради педіатра

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Alexey Shytov

    Надеюсь дебилы, не носившие маски и не верившие в вакцину не верят и в больницы и кислородные точки
  • Наталья Горошко

    Молдцы. Может хоть теперь от нас отцепитесь?!
  • Катерина Ковальска

    Відео з лікарні Вінниці
    https://pravda.red/brehnya_pro_perepovneni_likarni.video

    Ваня Тишківський reply Катерина Ковальска

    Катерина Ковальска ти там була? Мама хворіє , Бабушка хворіє, в лікарню беруть коли ситуація менше 80. Не путай звичайні і ковідні лікарні. Робіть вакцини, не розносьте заразу. Молодим легко перенести , а людям віці ні.

    п reply Катерина Ковальска

    Маячня з якогось дебільного сайтика, зареєстрованого невідомо де і ким. Продивився. Після того, як прочитав один із заголовків "У вакцинах знайдені живі організми зі щупальцями" - закрив на

    Victor Minkin reply Катерина Ковальска

    Катерина Ковальска шо за лікарня????
  • Sergey Chabanyuk

    Можете шутить, можете хоть гопки скакать, а без кровопролития нам это ковид-ярмо уже не сбросить.

    Наталья Горошко reply Sergey Chabanyuk

    Полностью разделяю

keyboard_arrow_up